Japan frykter selvmordsbølge

Japanske letemannskaper leter etter savnede. Myndighetene frykter fortvilelsen vil resultere i økte selvmordsrater. Foto: Scanpix
Japanske letemannskaper leter etter savnede. Myndighetene frykter fortvilelsen vil resultere i økte selvmordsrater. Foto: Scanpix

I kjølvannet av jordskjelvet og tsunamien har flere tatt sine egne liv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I det kriserammede landet kommer det nå illevarslende rapporter om en rekke selvmord blant innbyggerne. I kjølvannet av skjelvet og tsunamien har flere tatt sine egne liv fordi de ikke finner barna sine, eller fordi de mistet alt de eide.

- Jeg synes synd på disse menneske på samme måte som jeg gjør på dem som døde i tsunamien. Men de døde ikke i tsunamien, de døde etterpå, sier Naoko Sugimoto, som leder en nasjonal støttegrupe, til Los Angeles Times.

Jordskjelvet og den påfølgende tsunamien 11. mars la store deler av de nordvestre delene av Japan i ruiner. Minst 13.000 mennesker omkom og 130.000 mistet hjemmene sine i katastrofen, som er anslått å ha ødelagt verdier for nærmere 1.600 milliarder kroner.

Les også: Japan- tsunami bremser økonomisk vekst

Selvmord hvert kvarter

Japanske myndigheter frykter nå at en langvarig følelse av håpløshet skal føre til en økning av selvmordstilfeller, etter hvert som alvoret synker inn hos befolkningen. Ved å opprette hjelpetelefoner og å spytte mer penger inn i ulike terapiprogrammer, håper myndighetene å stoppe den negative utviklingen.

Japan er allerede blant de landene i verden som har høyest forekomst av selvmord. Ifølge Los Angeles Times tar noen livet sitt hvert 15. minutt. Selvmord er dermed den vanligste dødsårsaken blant japanske menn i alderen 20-44, og blant kvinner mellom 15 og 34 år.

Landet opplevde også en økning i selvmord etter jordskjelvet i Kobe i 1995, som tok mer enn 6400 menneskeliv.

Les også: Flest eldre omkom

- Nødvendig med sikkerhetsnett

Ifølge et utvalg, oppnevnt av japanske myndigheter, vil det kunne ta ti år å gjenoppbygge landet. De første tre årene vil gå med til å gjenoppbygge veier og sørge for midlertidig tak over hodet til de husløse.

Psykolog Gaithri Fernando, som har forsket på selvmord, mener at den japanske regjeringen bør opprette et økonomisk sikkerhetsnett for bønder, fiskere og andre som har fått levebrødet sitt ødelagt av krisen.

- Potensialet for depresjon er der ute. Det er ikke bare drevet av store traumer, men også i årene etterpå når folk prøver å gjenoppbygge sine liv, de daglige problemene med å få vann og strøm, sier den japanske forskeren til avisen.

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært