EU-debatt:

- De demonterer velferdsstaten!

- SOLIDARITET: - EU er et solidaritetsprosjekt. Det er de konservative lederne som benytter anledningen til å bygge ned velferdsstatene, sier Raymond Johansen. Foto: Thomas Vermes
- SOLIDARITET: - EU er et solidaritetsprosjekt. Det er de konservative lederne som benytter anledningen til å bygge ned velferdsstatene, sier Raymond Johansen. Foto: Thomas Vermes

Raymond Johansen vil ha norske radikalere inn i EU for å kjempe mot høyrekreftene der.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen appellerer til den EU-kritiske venstresida i Norge, om å skjelne mellom EU som prosjekt, og det at den politiske ledelsen i EU nå domineres av konservative krefter.

- Min formaning til andre på venstresida, er å se at det handler om politisk kamp. Reduserer vi spørsmålet om EU til å tro at det er systemet som sådan, overlater vi langt mer til høyresida.

Det sa Johansen da Europabevegelsen tirsdag lanserte sin debattbok Radikalt Europa.

Nytt forsøk

Formålet med boka er å utfordre norske sosialister og sosialdemokrater til å se med mer velvillige øyne på EU-medlemskap.

Deremed prøver jasiden å ta opp tråden etter nettverket Radikalt Europa, som fungerte noen få år før det døde ut.

Denne gangen har Europabevegelsen fått en rekke framtredende forfattere fra Norge og EU til å skrive artiklene.

Les også: Europabevegelsen kritiserer EU for sosial dumping.

- Viktig for oss også

Venstreradikalere og høyreradikalere har til felles at de ikke liker å dele politikk med andre.

- Hvem som bestemmer i EU, har stor betydning for oss og for EU, framholder Raymond Johansen, som altså vil ha Norge med.

- Som sosialdemokrat ser jeg på EU som et solidaritets- og fredsprosjekt. Selvfølgelig har de også hatt andre drivere, sånn som de fire friheter.

- Det er klart at Europa er inne i en alvorlig økonomisk krise, sier Johansen og fortsetter:

- EUs nåværende ledere bruker krisa til å demontere velferdsstaten. De bruker anledningen til å kutte og kutte og kutte.

- Dette handler om politisk kamp, ikke EU-institusjonene, sier Johansen.

- Fremmedfiendtlige EU-motstandere

Ap-sjefen uttrykte også bekymring for at anti-EU-partier som Sannfinnene som gjorde brakvalg i Finland nylig, UKIP i Storbritannia og Sverigedemokratene, som alle er sterkt skeptiske mot både EU og innvandring, vokser fram.

Den tyske sosialdemokraten og leder for miljøkomitéen i EU-parlamentet, Jo Leinen, forsterker Johansens budskap. Leinen har skrevet en av artiklene i boka og var også til stede på lanseringen i Oslo.

- Nå ser vi et skifte i politiske preferanser. Høyresiden blir mer og mer skeptisk til EU, venstresiden får mer smak for EU. Anti-europeiske holdninger kommer nå fra høyrepopulister, sier Leinen.

- Venstreradikalere og høyreradikalere har til felles at de ikke liker å dele politikk med andre, hevder EU-politikeren.

Les også: - Europabevegelsen er en frigjøringsbevegelse.

- Slutt brunskvettinga!

Ap-politiker og nestleder Torunn Kanutte Husvik i Nei til EU vil ha seg frabedt å bli slått i hartkorn med ytre høyre.

- Det argumenteres med at alle andre på venstresida i Europa er for EU. Jeg håper vi får til europadebatt uten brunskvetting fra jasiden, sier hun.

- En viktig forskjell mellom venstresida i Norge og andre land, er at de andre alt er EU-medlemmer. De har ikke alternativer til å endre EU fra innsida, sier Husvik.

- For meg handler EU-spørsmålet om hvilke verktøy jeg ønsker å beholde, sier hun og framhever at land utenfor EUs pengeunion kan ha sin egen pengepolitikk.

- Norsk rentepolitikk er ett av verktøyene jeg og mine kamerater ikke er villig til å gi bort, sier hun.

Avviser selskapsteorien

- Hvordan er det for å være i selskap med høyreekstemister, ble SVs nestleder Bård Vegar Solhjell spurt.

- Vi må slutte med denne selskapsteorien. I EU-debatten blir det umulig å ta standpunkt hvis man bare skal ta standpunkt sammen med fornuftige folk, svarer han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært