Syria kandidat til FNs menneskerettighetsråd

Syriske demonstranter brenner et bilde av Syrias president Bashar Assad, under en protest fredag 22.april. Foto: AP Photo/Petros Karadjias
Syriske demonstranter brenner et bilde av Syrias president Bashar Assad, under en protest fredag 22.april. Foto: AP Photo/Petros Karadjias

Mens de slakter ned egne innbyggere, vil syriske myndigheter bli global vaktbikkje for menneskerettigehter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om uroen i Syria:

• Syria har vært styrt av den syriske grenen av det panarabiske Baath-partiet siden det tok makten i et kupp i 1963.

• I 1970 tok Hafez al-Assad makten. Etter hans død i 2000 overtok sønnen Bashar som president.

• Landet har siden 15. mars vært preget av sammenstøt mellom demonstranter og politi. Demonstrantene er inspirert av folkeopprørene i Tunisia og Egypt og krever demokratiske reformer, større friheter og regimets avgang.

• Flere hundre mennesker er drept av sikkerhetsstyrker og politifolk i sivil under urolighetene, ifølge menneskerettsgrupper.

• President Assad opphevet 21. april unntakslovene som har vært i kraft siden 1963, men økte samtidig voldsbruken overfor regimekritiske demonstranter.

• 25. april gikk sikkerhetsstyrkene hardt til verks mot områder som har vært sentrum for demonstrasjonene. Grensen til nabolandet Jordan skal ha blitt stengt.

(Kilde: NTB)

Syria er kandidat til å bli ett av 47 medlemmer av FNs menneskerettighetsråd under FNs generalforsmamling 20. mai.

Da vil presiden Bashar al-Assad, som i disse dager slakter ned egne innbyggere, i tre år få sin representant inn i organet som skal se til at menneskerettighetene overholdes i andre land.

Støttes av Asia

Sjansene ser ut til å være gode for syrerne. Ordningen er slik at hver verdensdel har et visst antall medlemmer i rådet. Avstemningen er hemmelig. Men Asia skal skifte ut fire representanter, og det foreligger bare fire asiatiske kandidater.

Syria er en av dem, og er innstilt av de asiatiske landene.

Les hos FN: Slik skjer valget.

Slakteri eller frihetselskende?

«Den syriske arabiske republikk, har som medlem av FN siden grunnleggelsen, konsekvent arbeidet for å fremme og beskytte menneskerettigeheter og grunnleggende friheter.»

Slik lyder Syrias egenreklame i et brev til FNs meldemsland, for å fremme sitt kandidatur.

I mellomtida pågår syriske myndigheters nedslakting av protesterende innbyggere, noe som vekker avsky rundt i verden.

Les også: Norge fordømmer angrepene i Syria.

Overvåker sikkerhetsstyrkene

I egenreklamen orienterer Syria om sitt aktive engasjement for bevaring av menneskerettighetene og grunnleggende friheter i landet.

I brevet opplyser Syria at landet har opprettet en egen kommisjon som blant annet skal påse at de innenlandske sikkerhetsstyrkene overholder og øker sin oppmerksomhet om menneskerettigheter.

Les Syrias brev til FN.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært