Wikileaks avslører Guantanamo

Skiltet utenfor militærbasen Guantanamo på Cuba (Foto: Scanpix).
Skiltet utenfor militærbasen Guantanamo på Cuba (Foto: Scanpix).

Amerikanske myndigheter fengslet uskyldige for å få informasjon, avslører lekkede Guantanamo-dokumenter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om fangeleiren på Guantanamo-basen

* Ble opprettet på en amerikansk base på Cuba for å holde fanger som USA tok som følge av invasjonen av Afghanistan. De første fangene ankom leiren 11. januar 2002.

* På det meste var det 750 fanger i leiren. Det er i dag 172 igjen.

* Regjeringen til president George W. Bush anså ikke fangene som krigsfanger, men som «fiendtlig stridende» som den mente ikke var omfattet av Genèvekonvensjonenes bestemmelser.

* Barack Obama beordret i januar 2009 at fangeleiren skulle nedlegges i løpet av et år, men dette strandet på politiske, juridiske og diplomatiske problemer

Kilde: NTB

759 hemmelige dokumenter fra militærfengselet ved Guantanamo er lekket.

Dokumentene, som både amerikanske The New York Times og britiske The Guardian har fått tilgang til, bekrefter langt på vei mye av kritikken som er blitt rettet mot fengselet på militærbasen.

Arrestert for informasjon

«USA har fengslet hundrevis av menn i åresvis uten rettssak basert på en vanskelig og slående subjektiv vurdering av hvem de er, hva de har gjort i fortiden og hva de kan komme til å gjøre i fremtiden», skriver The New York Times.

I The Guardian hevdes det at arrestasjoner og fengslinger ofte var motivert ut i fra et ønske om å få tilgang på informasjon, snarere enn behovet for å isolere farlige terrorister fra verdenssamfunnet.

Avisen viser til arrestasjoner av taxisjåfører, journalister og religiøse ledere som det ble antatt satt på viktige opplysninger.

Blant disse var en Al Jazeera journalist som ble holdt seks år i fangenskap fordi myndighetene ville vite mer om opplæringen og arbeidsmetodene hans.

Tillit til tortur

Guantanamobasens militære fengsel har siden det ble opprettet i 2002, gjentatte ganger blitt kritisert for mishandling av fanger, for å holde personer i varetekt uten lov og dom, og for fengslinger foretatt på særdeles tynt grunnlag.

Dokumentene viser at Guantanamos analytikere ble mer forsiktige med hva de skrev ettersom kritikken mot fengselet ble mer intensiv.

Amerikanske myndigheter baserte seg på informasjon som kom frem under tortur. De fortsatte å feste tillit til disse opplysningene selv etter å ha innrømmet at tortur hadde blitt brukt, skriver The Guardian.

Fengslet dement 89-åring

Guantanamo har blitt en av president Barack Obamas pinligste saker. To år etter at Obama beordret stengingen av Guantanamo er fengselet fortsatt i drift.

Les også: Guantanamo-fange dømt til livstid i USA

Blant de groveste tillfellene av fengslinger på tynt grunnlag er den demente afghanske 89-åringen Mohammed Sadiq.

Han ble arrestert etter at mistenkelige dokumenter, som skal ha tilhørt hans sønn, ble funnet i hjemmet hans. Fire måneder senere ble han sendt til Guantanamo. Etter seks uker der konkluderte fengselet med at han ikke hadde noen tilknytning til al-Qaida, han var ikke en leder av Taliban og han hadde ingen informasjon som kunne være til nytte for USA. Fire måneder senere ble han sendt tilbake til Afghanistan.

Fengslet barn

I 2003 ble en 14 år gamle Naquib Ullah fanget. Han tilbrakte ett år på Guantanamo. Ullah hadde blitt fanget av Taliban og tvunget til å verve seg. Han ble tatt av amerikanske soldater da de stormet en Taliban-leir.

Nesten 100 av de innsatte viste tegn på depresjon eller psykose. De innsatte motsatte seg forholdene ved fengselet blant annet gjennom grove trusler, sultestreiker og ved å kaste avføring og urin på vaktene.

Casio-klokke som terror-bevis

Det ble satt opp en liste over terroristorganisasjoner. Blant disse var det pakistanske og det iranske etterretningsvesenet. Enhver fange som kunne knyttes til disse skulle kunne tolkes som en terrorist eller opprører.

Les også: Bush kan siktes for tortur over hele verden

Innsatte som ble tatt med en svært vanlig type Casio-klokke kunne regnes for å være terrorist fordi slike klokker var blitt utdelt under en al-Qaida treningsleir i Afghanistan, skriver The Guardian.

Subjektive analytikere

New York Times beskriver også hvordan 24-årige Abdullah Mehsud lurte forhørslederne på Guantanamo til å tro at han het Mohammed Alam Shah og hadde blitt kidnappet av Taliban. I 2004 ble han sendt tilbake til Afghanistan. Deretter organiserte han et angrep mot den pakistanske innenriksministeren som drepte 31-mennesker. Han skal også ha stått bak bortføringen av to kinesiske statsborgere.

En Guantanamo-analytiker konkluderte med at det var svært høy risiko forbundet med å slippe tyrkisk-tyske Murat Kurnaz ut at Guantanamo. Etter press fra både Tyrkia og Tyskland gav basen likevel etter og satt ham fri. Da Kurnaz kom ut ble han ikke en terrorist, slik amerikanske myndigheter hadde forutsett. I stedet skrev han en bok og ble en profilert mediefigur på grunn av sitt arbeid mot virksomheten på basen.

Dommer på bakgrunn av anker fra de innsatte viser at alvorlige feil i beviser ble ignorert ved for eksempel at informasjon fra psykisk syke innsatte ble trodd.

Guantanamo-dokumentene er blant hundretusener av dokumenter som ble lekket av den amerikanske soldaten Bradley Manning.

Etter arrestasjonen i mai i fjor risikerer han nå å bli stilt for krigssrett i USA.

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært