Rolig i påskefjellet, men like mange leteaksjoner

Lite snø og mindre påskeutfart, har bidratt til at hjelpekorpsene har hatt en roligere høytid i år. Men flere har gått seg bort fordi de ikke kjenner seg igjen i det snøløse terrenget. Foto: Morten Holm / Scanpix
Lite snø og mindre påskeutfart, har bidratt til at hjelpekorpsene har hatt en roligere høytid i år. Men flere har gått seg bort fordi de ikke kjenner seg igjen i det snøløse terrenget. Foto: Morten Holm / Scanpix

Både Røde Kors og Norsk Folkehjelp melder om en svært rolig påske i fjellet, men antall leteaksjoner er stabilt. På sjøen har derimot sesongen fått en dyster start.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Med så mye fint vær og en sen påske, er det ingen overraskelse at det har vært mer aktivitet ved sjøen, sier landsrådsleder Jahn Petter Berentsen i Røde Kors Hjelpekorps til NTB.

Denne aktiviteten er også svært synlig på statistikken etter årets påskeberedskap.

– Av de sju dødsfallene vi har registrert, er fem knyttet til hendelser ved vann. Jeg håper ikke denne åpningen på sesongen er en trend som vil fortsette utover sommeren, sier Berentsen. I tillegg til de fem som er omkommet, er tilstanden fortsatt kritisk for en tre år gammel gutt som ble hentet opp fra en elv i Nordland søndag.

Få aksjoner, men like mange søk

Fint vær og sen påske har ikke bare ført til at hjelpekorpsene har hatt mindre å gjøre i fjellet, oppdragene er også blitt noe annerledes. Det har blant annet vært flere solskader enn det pleier.

Antall aksjoner Røde Kors har vært involvert i er mer enn halvert sammenlignet med tidligere år. Det samme gjelder antall skadde personer som har fått hjelp - 300 i år mot 702 i fjor.

Den eneste statistikken som ikke viser en tydelig nedgang, er søk etter savnede personer. Røde Kors har gjennomført 21 leteaksjoner, like mange som i fjor.

– Dette er mange i en påske som har vært preget av lite snø og begrenset utfart. Flere har rett og slett gått seg bort i det nesten snøfrie påsketerrenget som man ikke kjenner seg igjen i, sier Berentsen.

En leteaksjon etter en kvinne i Eidsvoll var ennå ikke avsluttet mandag ettermiddag, men ellers har samtlige savnede blitt funnet.

Tidenes roligste påske

Også Norsk Folkehjelp melder om en rolig påske, med bare 15 oppdrag.

– Dette ble den roligste og beste påsken vi noen gang har hatt, sier folkehjelpere rundt i Norge. Likevel ble det gjennomført fem leteaksjoner, sier Anne Mette Johnsen ved opplysningssentralen til Norsk Folkehjelp. En sjette leteaksjon pågår i Elverum.

– Vit nøyaktig hvor hytta er

Sanitetssjef Jon Halvorsen har allerede begynt å tenke framover og har et tips som kan bedre beredskapen og lette arbeidet dersom man trenger assistanse på neste hyttetur. Tipset er rett og slett å lære seg posisjonen til hytta man er på.

– Finn posisjonen og skriv den på en lapp. Disse opplysningene er livsviktige og gjør det lettere for redningsmannskaper å finne fram om man trenger assistanse, sier Halvorsen.

Det kan også være lurt å legge igjen en lapp med posisjonen hos venner eller familie. Posisjonen kan man finne ved hjelp av en GPS eller lese den av et kart dersom man kan teknikken.

– Er du i tvil om hvordan du gjør dette så ta kontakt med noen som kan dette. De fleste som har vært i Forsvaret har lært å ta ut en nøyaktig kartreferanse, sier Halvorsen.

Han tipser også om at nødplakaten til Statens kartverk kan være et godt utgangspunkt.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært