Tungt skyts mot demokratibevegelsen i Syria

Stridsvogner og soldater i den syriske byen Deraa. Sikkerhetsstyrker aksjonerte mot regimekritikernes bastioner mandag. Bildet er hentet fra et videoopptak. Foto: REUTERS/SCANPIX
Stridsvogner og soldater i den syriske byen Deraa. Sikkerhetsstyrker aksjonerte mot regimekritikernes bastioner mandag. Bildet er hentet fra et videoopptak. Foto: REUTERS/SCANPIX

Flere tusen soldater, stridsvogner og skarpskyttere har gått til aksjon mot regimekritiske bastioner i Syria. – Regimet har erklært krig mot demokratibevegelsen, sier en aktivist

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Soldater og stridsvogner rykket inn i syriske byer mandag i det som så ut som et forsøk på å kvele oppstanden mot regimet.

– Dette er en rå krig skapt for å utslette Syrias demokrater, heter det i en erklæring fra aktivisten Suhair al-Atassi.

– President Bashar al-Assads hensikt har vært klar siden han gikk ut offentlig og sa at han var «forberedt på krig» i en tale 30. mars. Jeg er hjemme i Dummar-forstaden til Damaskus. Kom og arrester meg, sier hun.

Les også: Syriske styrker til storaksjon mot aktivister

Lik i gatene

Innbyggere forteller at om lag 3.000 soldater stormet byen Deraa, og at det var snikskyttere på takene. Minst 25 mennesker er drept, sier aktivisten Abdullah Abazid på telefon til nyhetsbyrået AFP.

– Det ligger fortsatt lik i gatene, sier han.

Et øyenvitne fortalte tidligere mandag om fem drepte i en bil som var blitt beskutt.

– Vi så det med egne øyne. De lå i en bil som var pepret med kuler, sier den ikke-navngitte kilden til AFP.

– Det blir bedt om hjelp fra moskeenes minareter. Soldatene går inn i husene. Det er portforbud, og de skyter mot dem som går ut, forteller kilden.

– De skyter i alle retninger og rykker fram under beskyttelse av stridsvogner, forteller en annen aktivist, Abdullah Al-Harriri.

Sentrum

Deraa er byen hvor demonstrasjonene mot president Bashar al-Assad først startet i midten av mars, og den har vært sentrum for protestbølgen som senere har spredd seg til andre områder.

Syriske sikkerhetsstyrker har også gått til aksjon mot Douma, en forstad til Damaskus, og myndighetene skal ha stengt grenseovergangene til Jordan.

– Flere personer er såret, og mange er blitt arrestert. Sikkerhetsstyrkene opererer etter samme mønster i alle områder hvor det har vært demokratiske opprør. De ønsker å slå ned på revolusjonen med bruk av kraftig brutalitet, sier en ikke navngitt menneskerettsaktivist til nyhetsbyrået Reuters.

De fleste utenlandske journalistene i regionen er blitt utvist fra Syria, noe som gjør det svært vanskelig å få bekreftet meldingene fra uavhengig hold.

Flere hundre drept

Over 350 personer skal ha blitt drept siden de regimekritiske protestene startet. FNs høykommissær for menneskerettigheter, Navi Pillay, krever nå en øyeblikkelig stans i voldshandlingene i landet.

– Myndighetene har en internasjonal forpliktelse til å beskytte fredelige demonstranter og retten til fredelige protester. Første steg nå er en umiddelbar stans i voldsbruken, understreker hun.President Assad opphevet i forrige uke unntakslovene som har vært i kraft i landet siden 1963, men har samtidig økt voldsbruken overfor regimekritiske demonstranter.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært