Syriske styrker til storaksjon mot aktivister

Syriske sikkerhetsstyrker skal ha rykket massivt inn i Douma, en forstad til Damaskus, hvor det har vært flere demonstrasjoner mot regimet. Også i Deraa sør i landet, har soldater gått til aksjon mot aktivister, ifølge øyenvitner. Foto: Reuters/Scanpix
Syriske sikkerhetsstyrker skal ha rykket massivt inn i Douma, en forstad til Damaskus, hvor det har vært flere demonstrasjoner mot regimet. Også i Deraa sør i landet, har soldater gått til aksjon mot aktivister, ifølge øyenvitner. Foto: Reuters/Scanpix

Med stridsvogner og skarpe skudd har syriske styrker slått til mot områder som har vært sentrum for regimekritiske demonstrasjoner, ifølge øyenvitner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om uroen i Syria:

* Syria har vært styrt av den syriske grenen av det panarabiske Baath-partiet siden det tok makten i et kupp i 1963.

* I 1970 tok Hafez al-Assad makten. Etter hans død i 2000 overtok sønnen Bashar som president.

* Landet har siden 15. mars vært preget av sammenstøt mellom demonstranter og politi. Demonstrantene er inspirert av folkeopprørene i Tunisia og Egypt og krever demokratiske reformer, større friheter og regimets avgang.

* Flere hundre mennesker er drept av sikkerhetsstyrker og politifolk i sivil under urolighetene, ifølge menneskerettsgrupper.

* President Assad opphevet 21. april unntakslovene som har vært i kraft siden 1963, men økte samtidig voldsbruken overfor regimekritiske demonstranter.* Mandag gikk sikkerhetsstyrkene hardt til verks mot områder som har vært sentrum for demonstrasjonene. Grensen til nabolandet Jordan skal ha blitt stengt.

Syriske myndigheter ser ut til å ville kvele opprøret i landet i stedet for å gi etter for demonstrantenes krav om regimeendring.

Les også: Minst 120 drept i opptøyer i Syria

Mandag morgen rykket syriske styrker inn med stridsvogner og pansrede kjøretøyer i den sørlige byen Deraa.

Også i Douma, en forstad til hovedstaden Damaskus, meldes det at sikkerhetsstyrker har skutt mot sivile og gjennomført en rekke arrestasjoner.

Aktivister forteller at flere mennesker skal være drept i mandagens aksjon, men det er uvisst hvor mange det er snakk om.

Les også: Syrisk regime pågriper aktivister

Når ikke frem

Et øyenvitne i Deraa sier det er vanskelig å hjelpe ofrene på grunn av snikskyttere som befinner seg på flere tak rundt om i byen.

– Det ligger ofre i gatene, og vi kan ikke nå fram til dem, forteller en ikke navngitt aktivist på telefon til nyhetsbyrået AFP mandag.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters er minst fem personer drept.

Les også: Tolv drept i begravelsesfølge i Syria

Rundt 3.000 syriske soldater skal ha tatt seg inn i byen tidlig mandag.

– De skyter i alle retninger og rykker fram under beskyttelse av stridsvogner, sier aktivist Abdullah Al-Harriri.

Deraa er byen hvor demonstrasjonene mot president Bashar al-Assads regime startet i midten av mars.

Samme mønster

Også i forstaden Douma, hvor det har vært demonstrasjoner mot Assads regime og sammenstøt de siste dagene, gikk sikkerhetsstyrker hardt til verks mandag.

Les også: Blodig langfredag for syriske demonstranter

– Flere personer er såret, og mange er blitt arrestert. Sikkerhetsstyrkene opererer etter samme mønster i alle områder hvor det har vært demokratiske opprør. De ønsker å slå ned på revolusjonen med bruk av kraftig brutalitet, sier en ikke navngitt menneskerettsaktivist til nyhetsbyrået Reuters.

De fleste utenlandske journalistene i regionen er blitt utvist fra Syria, noe som gjør det vanskelig å få bekreftet situasjonen fra uavhengig hold.

Flere hundre drept

Demonstasjonene i Syria har gradvis økt i omfang og spredd seg siden det hele begynte i Deraa 15. mars. Over 350 personer skal ha blitt drept siden de regimekritiske protestene startet.

Ifølge menneskerettighetsaktivister ble 13 mennesker drept i middelhavsbyen Jableh søndag. President Assad opphevet i forrige uke unntakslovene som har vært i kraft i landet siden 1963, men har samtidig økt voldsbruken overfor regimekritiske demonstranter.

(©NTB)


Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært