Nye kamper mellom Thailand og Kambodsja

En thailandsk soldat vokter en veisperring ved grensen til Kambodsja. Foto: REUTERS / Sukree Sukplang / SCANPIX
En thailandsk soldat vokter en veisperring ved grensen til Kambodsja. Foto: REUTERS / Sukree Sukplang / SCANPIX

For tredje dag på rad er det kamper mellom thailandske og kambodsjanske soldater på grensa mellom de to landene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lokale kilder forteller om skuddvekslinger og eksplosjoner på begge sider av den omstridte grensa.

Landsbyboere flyktet fra området da kampene brøt løs ved 10-tiden søndag morgen lokal tid. Andre søkte ly i nygravde bunkere eller bak betongmurer.

På thailandsk side av grensen ble innbyggere som hadde pakket det de kunne få med seg, sett mens de kjørte av gårde. Folk på begge sider av grensen forteller hvordan de kom seg av gårde i all hast i frykt for angrep.

– Først trodde jeg det var en militærøvelse, men da en granat falt ved huset mitt, visste jeg at jeg måtte flykte, sier Somjai Lengtamdee fra den thailandske landsbyen Baan Khaoto.

– Jeg var så bekymret for de tre barna mine. Vi kom fra hverandre, og det tok meg hele dagen å finne dem. Jeg føler meg fortsatt ikke trygg her i leiren, sier 37-åringen i en teltleir i Surin-provinsen.

Les også: Thailandske og kambodsjanske soldater i kamp

Anklager

Til sammen er minst elleve mennesker blitt drept og over 40 såret i sammenstøtene siden de begynte fredag. Begge lands myndigheter anklager motparten for å ha startet volden, men årsaken til helgens kamper er ikke klar.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon ber partene vise tilbakeholdenhet og innlede en «seriøs dialog».

Sammenstøtene er de mest alvorlige siden ti personer ble drept i februar ved det 900 år gamle hindutempelet Preah Vihear.

Les også: Skyting på grensa mellom Thailand og Kambodsja

Konflikt

Området har vært en kilde til konflikt mellom de to landene i flere generasjoner. Striden tilspisset seg i juli 2008, da tempelet ble ført opp på UNESCOs liste over verdensarv. Thailand var imot FN-organisasjonens avgjørelse på bakgrunn av at det ikke er trukket noen grense i området rundt tempelet.

I etterkant av kampene i februar ble partene enige om å inngå våpenhvile og la indonesiske observatører overvåke området omkring tempelet.

Men avtalen om observatører er ikke blitt iverksatt, og thailandske myndigheter har senere sagt at det ikke er nødvendig med internasjonale observatører i området.

Les flere nyheter

Personvernpolicy