– Den indiske guruen Sai Baba er død

– Den indiske guruen Sai Baba er død
– Den indiske guruen Sai Baba er død

Den kjente indiske guruen og religiøse lederen Sai Baba er død, ifølge indiske medier. Tilhengere verden over er i sorg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sai Baba døde søndag morgen, 85 år gammel, etter å ha tilbrakt tre uker på sykehus, melder fjernsynsstasjonen NDTV.

Flere tusen tilhengere hadde samlet seg ved sykehuset i Puttaparthi i den sørindiske delstaten Andhra Pradesh for å be om et mirakel for Sai Baba. Søndag ble håpet snudd til sorg, og indisk politi måtte etter hvert sette opp sperringer for å holde folkemengden tilbake.

Sai Baba kalte bevegelsen sin saireligionen, som ifølge snl.no er en universell lære som skal forene det egentlige budskapet i alle religioner.

Les også: Blodig påskefeiring

Mirakler

Guruen ble kalt «levende gud» av tilhengere verden over og var kjent for sine angivelige overnaturlige evner og for å ha utført mirakler og helbredelser.

Han hevdet blant annet å være i stand til å materialisere ting fra løse lufta – som gullmynter og klokker.

Guruen var svært populær i India, og har også millioner av tilhengere i utlandet. Det er saiavdelinger i over 150 land – også i Norge.

Tidligere statsminister Atal Bihari Vajpayee, dommere, skuespillere, generaler og politikere er blant tilhengerne hans.

Les også: Ofret sauer i parlamentet

Reinkarnasjon

Sai Baba var kjent for sine safranfargede gevanter og luftige afro. Han hevdet å være reinkarnasjonen av den hellige mannen Sai Baba av Shirdi, som døde i 1918, og mente å være allestedsnærværende, allmektig og allvitende.

Organisasjonen hans har finansiert helse- og utdanningsprosjekter i hele India og har også arbeidet for å skaffe innbyggerne rent drikkevann. Fra Puttaparthi har Sai Baba bygget et imperium av skoler og læresentre som har spredd læren hans til hele verden. (©NTB)

Les flere nyheter

Personvernpolicy