Armensk demonstrasjon mot Tyrkia

Demonstranter tenner på det tyrkiske flagget i en protestmarsj i Jerevan for å markere drapene på armenere i Det osmanske rike. Foto: Reuters / Scanpix.
Demonstranter tenner på det tyrkiske flagget i en protestmarsj i Jerevan for å markere drapene på armenere i Det osmanske rike. Foto: Reuters / Scanpix.

Rundt 10.000 mennesker deltok i en massemønstring i Armenias hovedstad Jerevan med krav om at Tyrkia beklager folkemordet fra 1915 til 1917.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anslagene over hvor mange som døde i den tvungne massedeportasjonen av osmanske armenere i Det osmanske riket varierer fra 400.000 til over 2 millioner.

96 år etter massakren, er hendelsen fortsatt gjenstand for omfattende kontrovers og diskusjon, særlig mellom Tyrkia og Armenia.

Det var partiet Armenias Revolusjonære Føderasjon som stod bak demonstrasjonene lørdag, hvor rundt 10.000 mennesker deltok, melder Interfax.

– Tyrkia stjal deler av vårt historiske land, våre monumenter og vår framtid, sier Vaghan Hovhannessian i Armenias Revolusjonære Føderasjon til nyhetsbyrået AFP.

Forfølgelsen av armenerne markeres hvert år den 24. april, ettersom det var datoen i 1915 da mer enn 200 armenske intellektuelle og ble arresterte i Konstantinopel, dagens Instanbul.

Senere fulgte stadige massakre og deportasjoner som fortsatte fram til 1917.

Det offisielle Tyrkia benekter at det dreide seg om et folkemord, og hevder at mellom 300.000 og 500.000 armenere og minst like mange tyrkere døde da armenerne gjorde opprør mot de ottomanske herskerne og tok side med russiske invasjonsstyrker.

Personvernpolicy