Røde Kors advarer mot solskader

Selv om påskevarmen kan gjøre det fristende å kaste klærne, er det fortsatt viktig å beskytte seg mot den sterke solen. Foto: Morten Holm / Scanpix.
Selv om påskevarmen kan gjøre det fristende å kaste klærne, er det fortsatt viktig å beskytte seg mot den sterke solen. Foto: Morten Holm / Scanpix.

Flere leteaksjoner, men færre skader ser ut til å være fasiten i påskefjellet så langt. Men på ett felt ser Røde Kors en tydelig økning: solskader.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med godvær i fjellet og sen påske, er solen for mange blitt den farligste delen av naturen denne høytiden.

– Vi opplever et økt antall skader knyttet til solforbrenning og snøblindhet i år. Kombinasjonen sterk sol på grunn av den sene påsken og dårlig forberedt vinterhud kan gi store solskader. I tillegg er det delvis svekket ozonlag over høyfjellet, sier vaktleder Karin Christiansen hos Røde Kors’ informasjonssentral på Gol.

Det er først og fremst barn som rammes, og i Røde Kors' statistikk er det registrert fem skader knyttet til solforbrenning og snøblindhet hittil i år.

Les også: Her får du det beste påskeværet

Det har bare vært én slik skade i hver av de to foregående påskene. Med fortsatt klarvær i vente, frykter hjelpekorpsene flere forbrenningsskader.

– Bruk hodeplagg, solbriller og solkrem med høy faktor, og pass spesielt på at små barn beskyttes fra direkte solstråler midt på dagen, sier Christiansen.

Så langt denne påsken har Røde Kors registrert 17 leteaksjoner, mot 9 i fjor, og 232 skader, mot 444 i fjor.

Les også: Hvorfor påsken er gul

Norsk Folkehjelp melder om en rolig dag påskeaften, men minner om at det også kan være forbundet med risiko å ferdes på sjøen i påsken. Kaldt vann og ustabilt vær bidrar til at hver fjerde drukning skjer i løpet av vårmånedene.

– Vi ble litt overrasket da vi så på tallene, samtidig som vi de siste dagene dessverre har blitt minnet på hvor aktuelt dette kan være, sier sanitetssjef Jon Halvorsen til NTB.

Les flere nyheter her


Personvernpolicy