Verdenssamfunnet fordømmer volden i Syria

Barack Obama ber myndighetene i Syria om å stanse angrepene på demonstrantene i landet. Foto: REUTERS / Jim Young / SCANPIX
Barack Obama ber myndighetene i Syria om å stanse angrepene på demonstrantene i landet. Foto: REUTERS / Jim Young / SCANPIX

USA, FN og vestlige ledere fordømmer det syriske regimets bruk av vold mot demonstranter i landet. Over 80 mennesker skal ha blitt drept i fredagens protester.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Langfredag ble en tung dag for syriske demonstranter. De ble møtt med skarp ammunisjon og tåregass fra syriske sikkerhetsstyrker i en rekke byer rundt om i landet, ifølge øyenvitner.

Sikkerhetsstyrkenes håndtering av demonstrasjonene tyder på at president Bashar al-Assad ikke har til hensikt å gi etter for demonstrantenes krav om endringer av regimet.

De voldsomme sammenstøtene skjedde dagen etter at Assad undertegnet en opphevelse av unntakstilstanden som har vært i kraft helt siden 1963.

Les også: Blodig langfredag for syriske demonstranter

Hårreisende

Tusenvis av syrere strømmet ut i gatene fredag, som her i byen Banias, for å demonstrere mot president Bashar al-Assad. En rekke personer ble drept da sikkerhetsstyrker skjøt med skarpt. FOTO: REUTERS/SCANPIX Tusenvis av syrere strømmet ut i gatene fredag, som her i byen Banias, for å demonstrere mot president Bashar al-Assad. En rekke personer ble drept da sikkerhetsstyrker skjøt med skarpt. FOTO: REUTERS/SCANPIX

En rekke ledere verden over reagerer sterkt på voldsbruken som ble rapportert fra syriske gater fredag.

– Denne hårreisende bruken av vold for å stanse protestene må stoppe nå, sa USAs president Barack Obama.

Han beskylder syriske myndigheter for å ha bedt om hjelp fra Iran til å slå ned demonstrasjonene. Men presidenten sa ikke noe om hvilke amerikanske reaksjonsformer som kan bli aktuelle hvis angrepene på demonstrantene fortsetter.

Les også: USA ber Syria stanse vold mot demonstranter

Møtt med kuler

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier Assads regime må respektere menneskerettighetene, deriblant ytrings- og forsamlingsfriheten, og ønsker en uavhengig gransking av drapene.

Frankrike oppfordrer Syria til å igangsette en politisk dialog umiddelbart, mens presidenten i EU-parlamentet, Jerzy Buzek, ber om løslatelse av alle samvittighetsfanger.

Britenes utenriksminister William Hague påpeker at unntakslovene i Syria må fjernes i praksis og ikke bare på papiret.

Les også: Syria opphever unntakstilstanden

Over 80 drepte

Syriske politiske aktivister hevder at over 80 mennesker ble drept i det de omtaler som en massakre. En aktivistgruppe sa lørdag at tallet på drepte i urolighetene dagen før har steget til 92.

Tallet på drepte er imidlertid ikke bekreftet fra uavhengige kilder.

Ifølge det statlige nyhetsbyrået SANA ble ti personer drept i sammenstøt mellom demonstranter og forbipasserende. Videre melder byrået at politiet kun brukte tåregass og vannkanoner mot demonstrantene.

Les flere nyheter

Personvernpolicy