– Misrata er fri for Gaddafi-soldater

Libyske opprørere står på en stridsvogn som har tilhørt Muammar Gaddafis styrker i byen Misrata. Ifølge en soldat som er tatt til fange, har den libyske hæren fått ordre om å trekke seg tilbake fra byen. FOTO: REUTERS / Yannis Behrakis / SCANPIX
Libyske opprørere står på en stridsvogn som har tilhørt Muammar Gaddafis styrker i byen Misrata. Ifølge en soldat som er tatt til fange, har den libyske hæren fått ordre om å trekke seg tilbake fra byen. FOTO: REUTERS / Yannis Behrakis / SCANPIX

Styrkene til Muammar Gaddafi har forlatt den libyske byen Misrata, ifølge en opprørstalsmann. Gaddafi-soldater sier de har fått ordre om å trekke seg ut av byen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Misrata er fri, opprørerne har vunnet. Noen av Gaddafis soldater er drept og andre er i ferd med å flykte, sier opprørstalsmann Gemal Salem til Reuters.


Opplysningene er ikke bekreftet fra uavhengig hold, men soldater som er tatt til fange av opprørerne, sa lørdag at de har fått ordre om å forlate byen.

– Vi har fått beskjed om å trekke oss tilbake. Vi fikk beskjeden i går, sier soldaten Khaled Dorman til nyhetsbyrået Reuters lørdag.

Soldaten var såret og ble brakt med lastebil til et lokalt sykehus sammen med elleve andre sårede soldater fra Gaddafis styrker.

Les også: NATO slapp bomber ved Gaddafis residens

Andre rykker inn

Libyske myndigheter har tidligere sagt at de vurderer å trekke hæren bort fra den beleirede byen Misrata og i stedet la stammekrigere lede kampene mot opprørerne i byen.

– Nå stilles hæren overfor et ultimatum. Hvis den ikke kan løse problemet i Misrata, så vil folk fra regionen rykke inn, sier Khaled Kaim, statssekretær i det libyske utenriksdepartementet.

Statssekretæren legger til at luftangrepene til de internasjonale styrkene gjør det vanskelig for hæren.

– Taktikken til den libyske hæren er å få til en kirurgisk løsning, men på grunn av luftangrepene så fungerer ikke det.

Les også: - Gaddafis styrker er redusert - konflikten er fastlåst

I mindretall

Kaim åpner for at de lokale stammene kan få en slutt på kampene i byen uten bruk av vold. De kan enten ty til maktbruk eller forhandlinger, framholder Kaim.

En opprørstalsmann sier på sin side at grupperingene som er lojale overfor Gaddafi, er i mindretall i området.

– Det er to små områder utenfor Misrata hvor folk er lojale mot Gaddafi. De utgjør mindre enn 1 prosent av innbyggerne i Misrata og Omegn, sier den ikke en talsmannen Abdelsalam til Reuters.

Beleiret by

Libyas tredje største by Misrata er opprørernes siste viktige skanse i den vestlige delen av landet. Byen har vært beleiret i nesten to måneder, og flere hundre mennesker skal være drept i kamper og artilleriangrep.

Flere tusen utenlandske arbeidere befinner seg i Misrata uten mulighet til å komme seg bort, og bensinlagrene i området er i ferd med å tømmes.

Opprørerne har opplevd tegn til framgang den siste tiden, blant annet har de tatt kontroll over en bygning i sentrum som har fungert som en base for regjeringsstyrkene.

På landsbasis er det likevel lite som tyder på at diktatoren Muammar Gaddafi er i ferd med å tape krigen. (©NTB)

Les flere nyheter

Personvernpolicy