Eyvind Solås er død

Musiker, komponist, musikkmedarbeider og tidligere programleder i NRK, Eyvind Solås, er død, 73 år gammel. Arkivfoto: Bjørn Sigurdsøn (NTB/Scanpix)
Musiker, komponist, musikkmedarbeider og tidligere programleder i NRK, Eyvind Solås, er død, 73 år gammel. Arkivfoto: Bjørn Sigurdsøn (NTB/Scanpix)

Den tidligere programlederen, komponisten, skuespilleren og musikeren Eyvind Solås er død.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han døde langfredag etter kort tids sykdom, melder NRK. Solås ble 73 år gammel.

Helt fra 1969 til 2002 var Solås ansatt i NRK, og han sto bak en rekke programmer der han portretterte norske komponister og musikere.

Solås var programleder for «Musikknytt» fra 1972 til 1986. I denne programposten markerte han seg med noen lett småabsurde innslag, som viste fram komikeren og ironikeren i Solås i de to figurene «Professoren» og «Komponisten».

Revy

Denne interessen førte ham også over i revybransjen, der han samarbeidet i flere revyer med Ole Paus og tok skuespilleroppdrag både for Riksteateret og Teater Ibsen.

Eyvind Solås hadde også et fruktbart samarbeid med Trond-Viggo Torgersen, noe som på tidlig 80-tall blant annet førte til en plateutgivelse med musikalske parodier, inkludert en uforglemmelig utgave av Bee Gees hitmelodi «Too much heaven».

Han var musikksjef for NRK Fjernsynet fra 1988 til 1990, og i 1996 gikk han, noe ufrivillig, over til musikkredaksjonen i NRK P2.

Solås var også komponist, og han skrev musikk både for teater, fjernsyn og film. De norske filmene «Liten Ida», «Brannen» og «Den sommeren jeg fylte 15», har alle musikk komponert av Solås.

Musikkutdannet

Han skrev også korkomposisjoner, flere klaverkonserter og andre klassiske stykker.

Han var utdannet ved Musikkonservatoriet i Oslo og studerte også ved Musikkhøgskolen i Köln. I 1968 tok han en magistergrad i musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Sammen med rektor og teatermann Reidar Skagestad sto Solås for oppbyggingen av Romerike Folkehøgskoles musikk- og teaterlinje, som opp gjennom årene har fostret en lang rekke kjente norske skuespillere og artister.

Eyvind Solås sluttet i NRK i 2002 og brukte deretter tiden til å komponere musikk på heltid.

Les flere nyheter

Personvernpolicy