- Stans rapport om krigsforbrytelser
Sri Lanka ba torsdag FN om ikke å publisere en nært forestående rapport om påståtte krigsforbrytelser under den etniske krigen i landet.
Myndighetene mener rapporten kan skade forsoningsprosesser i landet, melder AFP.
Utenriksminister G. L. Peiris sier FNs generalsekretær Ban Ki-moon ikke bør frigi rapporten, som er sammenstilt av en ekspertgruppe som studerte påståtte rettighetsbrudd og forbrytelser under krigen, som tok slutt i 2009.
- Utgivelsen av denne rapporten vil forårsake uopprettelig skade på forsoningsprosessen i Sri Lanka, sier Peris.
Les også: Norge roses av USA for Sri Lanka-innsats
- Hårreisende rapport
Peiris understreket at regjeringen aldri har akseptert Bans utnevnelse av ekspertpanelet, og advarte ham mot å starte en full gransking av mistenkte sivile dødsfall under sluttfasen av krigen.
Han nektet å kommentere innholdet i rapporten, som han fikk en kopi av for ni dager siden. Deler av det 200 sider lange dokumentet har blitt lekket i den regjeringsvennlige avisen Island forrige helg.
FN sier rapporten vil bli offentliggjort denne uken.
- Konsekvensene av å offentliggjøre denne rapporten er langt fra heldige for FN, advarte Peiris.
- En så hårreisende rapport som dette vil påføre FN-systemet alvorlig skade.
Peiris nektet også for å ha lekket rapporten, som anbefaler en gransking av «troverdige påstander» om krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten, både fra regjeringen og separatistgeriljaen Tamiltigrene, ifølge lekkasjene.
Les også: Forbyr tamilsk nasjonalsang
- Menneskelige skjold
Rapporten skal fastslå at «titusener» av mennesker døde mellom januar og mai 2009 under regjeringens endelige offensiv, som førte til at separatistgeriljaen ble slått og at det ble slutt på den flere tiår lange konflikten i landet.
Rapporten nevner også forbrytelser fra opprørernes side, og skriver at de med vilje brukte sivile som menneskelige skjold.
Peiris sier Sri Lanka er beredt til å møte FN til samtaler om forsoningsprosessen i landet. Sri Lankas regjering hevder at ingen sivile ble drept under offensiven mot tigrene.
Landet har i sterke ordelag blitt kritisert av internasjonale menneskerettsgrupper for ikke å ha etterforsket dødsfall under kampene.
President Mahinda Rajapakse har bedt sine tilhengere om å gjøre årets 1. mai-opptog til en demonstrasjon mot enhver krigsforbrytelsesetterforskning fra FNs side.