ABC Nyheter i Ungarn:

Rasehatet bobler midt i Europa

Fikk mann og barn skutt av rasistene: Renáta Jakab. Foto: Thomas Vermes
Fikk mann og barn skutt av rasistene: Renáta Jakab. Foto: Thomas Vermes

- Jeg blir ikke med. Jeg går aldri mer dit, sier den unge sigøynerenka. Det er to år siden rasistene brant ned huset deres og henrettet hennes mann og barn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rasehatet i Ungarn

8. august 2008: To hus i Piricse i Szabolcs brent ned. En gammel kvinne skutt i beinet. Huset til sønnen også brent, bygd opp igjen.

3. november 2008: Nagycsécs i Borsod, 43 år gammel kvinne og svigerbror skutt og drept etter at molotivcocktail ble kastet inn i huset. Mannen overlevde, men ble skadd.

15. desember 2008: Alsozsolca i Borsod, 20 år gammel mann skutt og invalidisert for livet. Svevde mellom liv og død i tre uker.

22. februar 2009: Tatárszentgyörgy, 26 år gammel mann drept sammen sin fem år gamle sønn. Seks år gammel datter alvorlig skadd. Først molotovcocktail og så skudd mot de som flyktet ut.

22. april 2009: Tiszalök i Szabolcs: 25 år gammel mann skutt.

3. august 2009: Kisléta i Szabolcs: 43 år gamle Maria Balogh drept i sin egen seng av folk som brøt seg inn. 13 år gammel datter skutt. Over hundre skudd i kroppen, men overlevde.

April 2011: Det høyrepopulistiske partiet Jobbik arrangerer lørdag 2. april opptog i landsbyen Hejöszalonta mot sigøynerterroren. 22. mars ble en kvinne her drept i sitt eget hjem av tre unge sigøynere.

April 2011: Fire menn er for retten i Budapest for tida, siktet for brannstiftelsene og drapene mot sigøynere for to år siden. De har tilstått et par av tilfellene, men benekter skyld i de andre, svært liknende drapene og drapsforsøkene.

TATÁRSZENTGYÖRGY, UNGARN (ABC NYHETER): Her, i den søvnige landsbyen skjedde det grusomme: Ungjenta Renáta Jakab, mannen og de tre barna bråvåkner den fryktelige natta.

Noen har kastet en bensinbombe inn i huset og alt står i full fyr. Panisk styrter de på dør - og blir møtt av et kuleregn fra rasehatere utenfor.

Mannen Robert Csorba og fireåringen Robi blir liggende igjen, døde.

Nærmeste nabo, bestefar Csaba, finner sønnen sin død i snøen. Barnebarnet er skutt gjennom hodet og er ugjenkjennelig.

En bølge av drap på rom

Vi har kommet for å se hva som har skjedd med ofrene og livet her.

Dette er én av ni landsbyer som for to år siden ble raidet av rasister som tente på hus og skjøt på dem som kom ut.

I alt seks sigøynere, eller roma som folkeslaget nå offisielt heter, ble drept.

Slåssing og tyveri

To år senere stabber en gammel mann med en bærepose i hånda langs den støvete landsbyveien.

- Det er siste veien i landsbyen, til høyre. Det bor bare sigøynere der, forklarer han i det ABC Nyheter ankommer Tatárszentgyörgy og spør hvor Renata bor.

Veien er oppkalt etter nasjonalskalden Mihály Vörösmarty, tilsvarende vår egen Wergeland.

- Det er mye slåssing der. Og innbrudd blir det stadig mer av her i Tatárszentgyörgy, klager mannen.

Han levner ingen tvil om hvem som står bak: De rundt 200 sigøynerne blant landsbyens drøyt 2.000 innbyggere.

Borgermester i skjul

- Har dere ikke fått gjort noe på disse to åra etter drapet, for å roe ned forholdene folk i mellom?

- Her blir det bare verre, rister mannen på hodet og skrår over veien.

Spenningene ulmer i Ungarn, men slettes ikke bare her.

Tatárszentgyörg var det første stedet den beryktede Magyar Gárda (Den Ungarske Garde, red.anm.), regnet som et høyreekstremt borgervern, hadde sin første uniformerte marsj. Organisasjonen ble forbudt. Nå er den gjenoppstått som Nye Ungarske Garde.

- Her blir det bare verre.

Men lederen for dette lille samfunnet, borgermesteren, ville overhodet ikke snakke med oss.

Preget for livet

Etter drapene som skjedde helt i andre utkanten av landsbyen, flyttet Renata og de to overlevende ungene hjem til Renátas foreldre.

Mor Ildiko tar imot på kjøkkenet mens Renáta henter minstejenta.

Hun og resten av familien virker preget den dag i dag. Ildiko er lett vimsende og oppgitt. Arbeidsløs som så mange sigøynere, med omtrent 1.000 kroner måneden i inntekt fra fire timers samfunnsarbeid daglig.

- Det finnes rasehat her. Det er slutt på tryggheten, sier Ildiko.

- Det finnes rasehat her. Det er slutt på tryggheten.

- Vi har gått i stykker, sier Ildiko Jakab og lener seg på den vakkert broderte duken.

- Den har jeg selv brodert. Men jeg broderer ikke lenger. Jeg har ikke tålmodighet mer, sier hun.

Barna med traumer

Bestemor: Ildiko tar seg av Bianca Ramona. Foto: Thomas VermesBestemor: Ildiko tar seg av Bianca Ramona. Foto: Thomas Vermes

Så kommer Renáta, den nå 25-årige enka, med veslejenta Bianca Ramona. Ungene fikk selvsagt store psykiske problemer etter den fryktelige hendelsen, og søvnproblemer.

De får noe psykiatrisk hjelp.

Selv ønsker Renáta seg bort fra landsbyen. Trøbbel med forsikringsselskapet og økonomien gjør at hun ikke har fått til det ennå, to år etter drapene.

- Det er rart å være her. Men folk er stort sett greie, sier hun.

«Lille Robi. Lille Robi»

Det nedbrente huset, det aller siste huset ut mot skogen, står der den dag i dag og taler sitt tydelige språk. Med påskriften «Lille Robi» to ganger på langveggen. Navnet på minstemann som ble skutt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Drapsstedet: Lille Robi. Lille Robi. Foto: Thomas VermesDrapsstedet: Lille Robi. Lille Robi. Foto: Thomas Vermes


Vi blir vist huset av noen andre.

- Jeg går aldri dit mer, sier Renáta bestemt.

Mor Ildiko forteller at det ikke var noe hjelp å få av borgermesteren etter angrepet. Renáta modererer:

- Jeg går aldri dit mer.

- De hjalp meg med papirarbeid.

Garde-folk på stedet

- Hva tenker dere om at den Ungarske Garde, som beskyldes for sigøynerhat, marsjerte her for første gang. Vet dere om noen herfra var med?

Renáta og Ildiko nikker på hodet.

- Det var folk utenfra, men også noen som bor her, sier de, men begynner å diskutere seg i mellom om de kjenner dem.

Drap her og der

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tatárszentgyörgy: Europeisk landsby med varselsskilt: Borgervern. Foto: Thomas VermesTatárszentgyörgy: Europeisk landsby med varselsskilt: Borgervern. Foto: Thomas Vermes


Denne familien er en av seks som opplevde rasistiske drap i en bølge for rundt to år siden. Den fryktede Ungarske Garde har så langt ikke blitt koblet til disse sakene.

Når mennesker står overfor valget om å fryse i hjel, sulte i hjel eller å stjele, hva skal de gjøre?

Mens vi sitter på kjøkkenet i Tatárszentgyörgy løper imidlertid en rettssak i Budapest mot fire menn som er anklaget for å ha stått bak drapene på sigøynere.

Mange antar at deres raid rundt i landet ble organisert av skjulte krefter som har stått bak. Så langt vet ingen hvem det er.

De tiltalte har så langt tilstått et par av drapene, men ikke det familien til Renáta ble utsatt for.

- Jeg håper de blir dømt, freser mor Ildiko.

Det marsjeres i Ungarn

Samtidig piskes det opp en hatstemning over hele Ungarn mot sigøynere som begår forbrytelser.

Begrepet sigøynerterror er i ferd med å sementeres og ble ettertrykkelig pisket opp i en annen liten landsby, Hejöszalonta nordøst for Budapest, lørdagen før, 2. april.

Da arrangerte Jobbik en protestmarsj mot at en lokal, eldre kvinne 22. mars ble drept i sitt eget hjem av tre sigøyner-unggutter.

Blant demonstrantene som ifølge media utstøtte hatrop mot sigøynere og jøder, var de sortkledde, halvuniformerte Nye Ungarske Garde-representanter.

En av de lokale barnehageansatte gikk også i opptoget. Det førte til at halvparten av ungene ikke kom til barnehagen mandagen etter.

Se Jobbiks egen nyhetsvideo fra demonstrasjonen i Hejöszalonta: Jobbik demonstrerte mot sigøynerterroren:


På nødsarbeid

Arbeidsløsheten er stor i Ungarn og sigøynerne, som stort sett var sysselsatt mens Ungarn var del av Østblokken, er de første som går.

De sier at hvis du besøker fengslene, ser du at de fleste er sigøynere. Ja – en sigøyner kan ikke stjele uten å bli tatt.

Tilbake i Tatárszentgyörgy har Renata aldri vært i jobb. Faren var stenarbeider men har bare løsjobber nå. Mora har mistet sin jobb og lever altså på sosialhjelp med obligatorisk samfunnsarbeid:

- Jeg plukker søppel og rengjør langs veiene her, forteller hun.

Inntekten hennes er redusert til 32.000 forinter (omtrent 1.000 kroner) i måneden, etter at regjeringen av sparehensyn kuttet ned nødsarbeidet fra åtte til fire timer.

- En kilo brød koster 300 forint, illustrerer hun.

Ági hjelper

- I går hjalp Ági oss med strømregningen. De sto her allerede for å koble fra strømmen, forteller Ildiko.

Ági er kjælenavnet til Ágnes Daróczi, som selv tilhører romfolket, jobber til daglig på et statlig kontor for rom-kultur. Hun leder også den frivillige organisasjonen for sigøynernes interesser, Phralipe.

Daróczi og organisasjonen hjelper familiene som er utsatt for rasistenes dødelige angrep, økonomisk og praktisk, blant annet overfor myndigheter og forsikringsselskap.

- Hva skal de gjøre?

Noe av det som bygger opp spenningen mellom sigøynere og majoriteten, også i Ungarn, er følelsen folk har av at sigøynere stjeler.

- Nå er situasjonen stor arbeidsløshet. Hvor mye er det i anklagene om mye kriminalitet fra sigøynerne?

- Bak det synlige må man alltid se årsaken. For eksempel innførte sosialistregjeringen vi hadde inntil nylig, en ny skoglov. Folk havnet i fengsel for å samle opp litt tørrved.

- Når mennesker står overfor valget om å fryse i hjel, sulte i hjel eller å stjele, hva skal de gjøre? spør Daróczi retorisk og vedgår dermed at det er noe i anklagene.

Fattige mot fattige

Hun forteller også at sosialistregjeringen som ble kastet ved valget i fjor, reduserte arbeidsløshetstrygden.

- Før fikk en arbeidsløs en arbeidsledighetstrygd. Så endret de det til en trygd per familie. Resultatet er at tre millioner mennesker lever under fattigdomsgrensen.

- Blant sigøynere lever to tredeler av befolkningen på en femtedel av eksistensminimum, sier Daróczi.

Forståelig: - Spenningene øker når sigøynere begår flere småtyverier blant andre fattige, mener Ágnes Daróczi. Foto: Thomas VermesForståelig: - Spenningene øker når sigøynere begår flere småtyverier blant andre fattige, mener Ágnes Daróczi. Foto: Thomas Vermes

- Det er småtyveriene som øker. Dette skjer i områder der flertallet også er veldig fattige. Dette er de mest sårbare regioner. Det er forståelig at det blir spenninger, sier rom-aktivisten.

- Sigøynerterror

- Grunnlaget for spenningene er de underliggende problemene. Hadde de sikret at også romaene skal få tilgang til midler og arbeid, ville problemene vært løst, hevder Daroóczi.

- Men Jobbik påstår at det er tung kriminalitet blant sigøynerne som øker? Ser vi en fremvoksende sigøynerterrorisme?

- Disse uttrykkene ble brukt av fascistene. Ideologien er lik, retorikken er lik – og de burde innrømme at målet deres er det samme, svarer hun og slår i bordet:

- De sier at hvis du besøker fengslene, ser du at de fleste er sigøynere. Ja – en sigøyner kan ikke stjele uten å bli tatt. Men hva med hvitsnippforbryterne og bedragerne?

EU jobber med strategi

Ting tyder altså på at økende fattigdom i landet gir grunnlag for spenning og hat mellom folkegruppene på bakkeplan.

På toppnivå jobber EU med å utvikle sin strategi for Europas største minoritet, de 10-12 millioner romfolkene.

I EU-parlamentet sitter én representant som tilhører rombefolkningen i EU, nemlig ungarske Livia Járóka fra regjeringspartiet Fidesz. 8. april leverte hun et forslag til EU-strategi til debatt i plenum.

Les om rom-debatten i EU-parlamentet

Ifølge EU-observer er europeiske sigøynerorganisasjoner skuffet over EUs nye sigøynerstrategi.

Les også : Minoritetene kan sprenge EU (Jan Otto Johansen)

Les i morgen (langfredag):

Høyreekstreme Jobbik ser sigøynerne som største offer for kommunistregimets fall.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy