- Regimet vil ha frie valg

Libyas fungerende utenriksminister Abdul-Ati al-Obeidi sier regimet åpner for våpenhvile, interimregjering og frie valg. Foto: Scanpix/AP.
Libyas fungerende utenriksminister Abdul-Ati al-Obeidi sier regimet åpner for våpenhvile, interimregjering og frie valg. Foto: Scanpix/AP.

Libyas utenriksminister Abdul Ati al-Obeidi sier regimet er beredt til å vurdere en interimregjering før valg seks måneder etter at konflikten i landet tar slutt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Libya kan holde frie valg, under FN-oppsyn, innen seks måneder etter at konflikten tar slutt i landet, sier landets utenriksminister ifølge The Guardian.

Abdul Ati al-Obeidi, som tok over for Moussa Koussa etter at denne hoppet av forrige måned, sier regimet er beredt til å vurdere en interimregjering før et valg. En seksmåneders periode har blitt diskutert, sier han ifølge avisen.

Les også: Har sluppet 130 bomber

Gaddafis rolle

Obeidi møtte The Guardian , BBC, Washington Post og ITN til et intervju i Tripoli.

Obeidi sier diskusjonene om reformer inkluderer «hvorvidt lederen [Muammar Gaddafi] bør bli ved makten og i hvilken rolle, og om han bør trekke seg tilbake».

Gaddafis fremtid har blitt et vesentlig spørsmål mellom regimet og opposisjonen, som har krevd hans avgang.

USA og de fleste europeiske land har gjort det klart at Gaddafi må gå av som del av enhver forhandlingsløsning på borgerkrigen, som har splittet Libya og dominert den internasjonale politiske agendaen i to måneder.

Opprørsbevegelsen øst i landet insisterer på Gaddafis avgang som vilkår for fredssamtaler.

Les også: - Vi har ikke gjort noe galt

Våpenhvile

Obeidi understreket at den libyske regjeringen er beredt til å forhandle om en våpenhvile, der alle parter samt Nato er med, overvåket av internasjonale observatører.

- Hvis det kommer til en virkelig våpenhvile og disse bombene tar slutt vil vi kunne ha en virkelig dialog mellom libyere. Det kan ikke skje i dagens situasjon, sier han ifølge The Guardian.

Obeidis forsonende tone står i betydelig kontrast til andre representanter for regjeringen, som jevnlig omtaler opprørerne som «væpnede gjenger» og «terrorister».

Tross utenriksministerens ord om våpenhviler og fredsavtaler fortsatte libyske regjeringsstyrker sine angrep mot den beleirede byen Misrata.

FNs Sikkerhetsråds resolusjon 1973 ble vedtatt i mars, og gir grønt lys for «alle nødvendige midler bortsett fra okkupasjon» for å beskytte sivile.

Nato er for øyeblikket ansvarlige for flyforbudssonen, og koalisjonens aksjoner har i stor grad vært begrenset til luftangrep.

Les flere nyheterPersonvernpolicy