Tror Norge kan forhandle om postdirektivet

Arbeiderpartiets landsmøte vedtok å bruke reservasjonsretten mot innføring av postdirektivet i Norge. Foto: Erlend Aas / Scanpix.
Arbeiderpartiets landsmøte vedtok å bruke reservasjonsretten mot innføring av postdirektivet i Norge. Foto: Erlend Aas / Scanpix.

Flere Ap-politikere tror at Norge kan få til en forhandlingsløsning med EU om det omstridte postdirektivet. En slik løsning kan hindre at Norge tar i bruk reservasjonsretten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ap-ledelsen ble tatt på senga da partiets landsmøte vendte tommelen ned for partiledelsens uttrykte ønske og sa et kompromissløst nei til å innføre EUs tredje postdirektiv.

Nå sier erfarne Ap-ere at Norges forhandlinger med EU kan få et annet utfall enn et såkalt veto, skriver Aftenposten.

Les også: Graver: – Fare for kraftige mottiltak

– Nå skal drøftelsene føres i EØS. Det er et politisk organ som skal finne fram til politiske løsninger. Det er EU god på, sier stortingsrepresentant Svein Roald Hansen (Ap).

– Ap-ere er pragmatiske folk. Hvis vi får gjennomslag for alle kravene våre, kan vi ikke kreve veto bare for vetoets skyld, sier Signe Øye, leder i Østfold Ap.

Les også: Professor: – Dramatisk nei, Støre får en tung tid

Norge har ifølge EØS-avtalen en forpliktelse til å forhandle med sine EØS-partnere Island og Liechtenstein, og EU, når et direktiv har alvorlige følger på et område.

Jussprofessor Fredrik Sejersted mener derfor at Norge vil innta en «merkelig posisjon» i prosessen dersom man binder seg til et veto før man har prøvd å oppnå det man ønsker gjennom forhandlinger.

– Ap har bundet seg opp, men EØS-rettslig har Norge en plikt til å forhandle, sier Sejersted.

Paal Frisvold, leder i Europabevegelsen, mener reservasjonsretten er en illusjon. Han tror at EU vil tvinge fram en løsning hvis forhandlingene går til en tvistedomstol.

Han tror at regjeringen kan klare å dra ut saken i tid slik at et nytt landsmøte i Ap kan ta stilling til situasjonen om to år.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy