Norsk skepsis til finsk parti

Leder Timo Soini i Sannfinländarna feirer her valgutfallet søndag sammen med støttespillere i Helsingfors. Foto: Martti Kainulainen (Lehtikuva/Reuters)
Leder Timo Soini i Sannfinländarna feirer her valgutfallet søndag sammen med støttespillere i Helsingfors. Foto: Martti Kainulainen (Lehtikuva/Reuters)

Norske politikere er skeptiske til utviklingen i finsk politikk, etter at det nasjonalpopulistiske partiet Sannfinländarna er blitt på størrelse med gamle, etablerte partier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Påtroppende KrF-leder Knut Arild Hareide sier at den politiske kursendringen i Finland ikke er positiv.

Han opplever den sterke fremgangen til Sannfinländarna som et brudd med den lange stabiliteten i finsk politikk. Partiet gikk frem fra 4 til 19 prosent av stemmene, like bak det liberalkonservative Samlingspartiet på 20,3 prosent.

Les også: Finsk politisk jordskjelv merkes i Portugal

– Finnene har vært vant til flertallsregjering og et stabilt politisk miljø. Nå kommer det inn et stort parti bygd på nasjonalisme og innvandrerskepsis. Det er ikke en kursendring som KrF hilser velkommen. Det eneste positive må være at det skaper økt interesse for politikk, sier den kommende partilederen til NTB.

Hareide, som velges som partileder i KrF på landsmøtet 1. mai, synes ikke det har noe for seg å si at finnene har fått sin variant av norske Frp.

– Det virker søkt og lite dekkende, sier han.

Les også: Finsk nasjonalistparti skaper sensasjon

Skremmende

Venstres leder Trine Skei Grande mener Sannfinländarnas valgframgang er uttrykk for en skremmende tendens som ses i flere land.

– Det dreier seg om overforenkling, stigmatisering og fiendebilder av innvandrergrupper. Dette er skremmende og påvirker tonen i samfunnsdebatten. Sannfinländarna er et oppsop av sprikende standpunkter, fra EU-skepsis til gamle nasjonale verdier og innvandrerfiendtlighet, sier Skei Grande.

Hun finner det også påfallende at de svensktalende finnene plutselig er blitt et så stort samfunnsproblem etter å ha vært der i århundrer.

Venstre tar sterkt avstand fra alt snakk om at EU-land som Hellas og Portugal ikke skal hjelpes under gjeldskrisen med henvisning til at «det ikke er vår skyld», som Sannfinländarna sier.

Ikke i slekt

Frps utenrikspolitiske talsmann, Morten Høglund, mener at Frp ikke har noe spesielt slektskap til det høyrepopulistiske Sannfinländarna, det finske valgets store overraskelse.

– Det er berøringspunkter til Frp, men også til mange andre partier. Så dette er ikke noen finsk parallell til Fremskrittspartiet, sier Høglund til NTB.

Slik han ser det, er det først og fremst finanskrisen i EU og den felles solidariteten som kreves av medlemslandene, partilederen Timo Soini har drevet valgkamp imot.

– Det er en oppkomling i finsk politikk og et utradisjonelt parti. Det har en markant innvandringsprofil, men den har vært streng lenge i Finland, og er noe alle partier har sluttet opp om, sier Høglund.

Han betegner Sannfinländarna som et nasjonalistisk orientert parti, som bygger på primærnæringene, selvberging og finske verdier.

Stor stat

– Det har stor tro på myndighetene og vil ha en stor stat. Det plasserer dem langt fra oss. Vi definerer oss som et liberalistisk parti, og her er det et hav av forskjell, sier Høglund.

Han gratulerer med resultatet og ser for seg kompliserte, men interessante regjeringsforhandlinger. Han tror at Sannfinländarna vil få plass i en koalisjonsregjering.

Høyre-leder Erna Solberg gratulerer Samlingspartiet, Høyres søsterparti i Finland, med valget. Hun tror partileder Jyrki Katainen kan bli landets neste statsminister.

– Høyres søsterpartier sitter i regjering både i Danmark og Sverige, og kan nå også ta lederskap i en ny finsk regjering. Det er en inspirasjon for Høyre, sier Solberg.

(©NTB)

Les flere nyheter her

Personvernpolicy