Slik fjerner du flekker fra tekstiler

MED ENKLE MIDLER: Det er utrolig hva man kan gjøre med bakepulver og sitron. © FOTO: Maria Brzostowska.
MED ENKLE MIDLER: Det er utrolig hva man kan gjøre med bakepulver og sitron. © FOTO: Maria Brzostowska.

Alt du trenger for å fjerne flekkene finner du i matskapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

"Bare spray på og flekken forsvinner."

Hadde alt bare vært like enkelt som i reklamen. Men dengang ei. Alle har vel opplevd skrekken med rødvinssøl på den lyse sofaen eller neglelakk på parketten.

Og hva gjør man? Det finnes mange råd for fjerning av flekker på tekstiler, noen bedre enn andre, og noen absolutt bortkastet.

Det amerikanske nettsamfunnet iViilage publiserte nylig en liste over hvordan du kan fjerne de aller fleste flekker på tekstiler og overflater i hjemmet - og utenfor - ved hjelp av produkter du mest sannsynlig allerede har i huset.

DET ENKLE ER OFTE DET BESTE: Om du er uheldig og søler litt neglelakk, så kan den fjernes med - tro det eller ei - neglelakkfjerner. © FOTO: Colorbox DET ENKLE ER OFTE DET BESTE: Om du er uheldig og søler litt neglelakk, så kan den fjernes med - tro det eller ei - neglelakkfjerner. © FOTO: Colorbox

Ifølge nettstedet kan du glemme dyre og kjemisk belastende spesialprodukter, man kommer nemlig langt med eddikk, sitronjuice og bakepulver.

Midlene finnes i kjøleskapet

Ifølge Informasjonskontoret for farge og interiør (IFI) er det likevel viktig å huske på at uansett hva som søles, jo fortere du får fjernet flekken, jo bedre - og aller helst bør flekken bort før den rekker å tørke inn.

Gode nyheter er det jo faktisk at du slett ikke trenger å kaste perler for svin med å investere i et hav av dyre renseprodukter til den ene og andre flekken i huset.

Alt du trenger for å fjerne spor av de aller fleste ulykker finnes nok allerede i kjøkkenskapet ditt.

Slik fjerner du de fleste flekker

Mystiske matflekker:

Om du får tatt disse med en gang ulykken er ute, kan du være heldig å få fjernet alt fra salatdressing til druejuice med noe så enkelt som våtservietter. (Ja, sånne som man bruker på babyrumper).

Tyggegummi på tekstiler:

Ta et stykke tape på fingeren, press med limsiden ned og rykk. Gjenta til alle biter med tyggegummi er borte.

Blekk på gulvteppet eller tekstiler:

MATGRIS: Alle med småbarn vet at det kan gå hardt utover både møbler og interiør når småen skal spise selv. © FOTO: Bjørg Hexeberg Staveli MATGRIS: Alle med småbarn vet at det kan gå hardt utover både møbler og interiør når småen skal spise selv. © FOTO: Bjørg Hexeberg Staveli

Her er et billig - og effektivt - tips å bruke god gammeldags hårspray. Gjerne den billige typen som ikke inneholder olje. Spay på og la hårsprayen trekke inn i stoffet. La tørke og børst så lett over med en klut dyppet i en blanding av eddik og vann. Det er alkoholen i hårsprayen som gjør jobben her.

Flekker på krom:

Krøll sammen litt aluminiumfolie og gni flekken vekk.

Plastcontainere som har blitt misfarget av tomatsaus:

La ligge i vinduskarmen i sollys og flekkene vil blekne.

Rødvinssøl på gulvteppet:

Hell hvitvin på flekken og tørk av.

Hvite ringer (glassringer) på trebord:

Lag en blanding av mayones og sigarettaske. Ha på flekkene og gni lett med en fuktig klut. Poler etterpå som vanlig.

MED KLUT OG VANN: Mye skitt og flekker kan fjernes ved enkle grep og uten dyre spesialmidler. © FOTO: Fotobox MED KLUT OG VANN: Mye skitt og flekker kan fjernes ved enkle grep og uten dyre spesialmidler. © FOTO: Fotobox

Kaffeflekk:

Miks en eggeplomme med lunkent vann og gni inn i flekken. La det trekke et par minutter og rens med vann.

Fettflekker på skinnmøbler:

Talkumpudder (f. eks. babypudder) fjerner lett vanskelige fettflekker fra dyre skinmøbler. Tørk først over området som er misfarget med en tørr klut. Dryss på akkurat nok talkumpudder til å dekke flekken. Gni pudderet inn med en ren tannbørste, la sitte på i minst tre timer. Tørk så av med en tørr, ren klut.

Muggflekker på fliser:

Mugg kan være vanskelig å bli kvitt når det først har dukket opp, men mist ikke motet. Press 3-4 sitroner og hell den friske sitronjuicen på muggflekken. La sitte på i 5-10 minutter og skrubb så med en grov børste.

Fettflekker/fettsprut i kjøkkenet:

Lag en våt miks av bakepulver og vann, gni på flekkene og tørk av med en våt klut.

Rustflekker:

Kjemiske rustfjernere kan være både dyre og ikke minst svært sterke. Om du finner rust på overflater i hjemmet, prøv først å dynke en grov svamp i Coca Cola og skrubb over rustflekken. Fosforsyren i den populære drikken tar flekken raskt og ufarlig.

Skittent gulvteppe:

Istedet for å kjøpe en dyr tepperens, prøv dette først: Strø maismel på det tørre teppet og støvsug så. Det pulveriserte melet vil hjelpe til med å løfte skitt og støv opp av teppet når du støvsuger.

Skitne vinduer:

Fyll en sprayflaske med halvparten eddik og halvparten vann. Spray på vinduene og gni av med en gammel avis.

Skitten ovn:

Tradisjonell ovnsrens er full av skadelige kjemikalier, men om du har bakepulver og noen minutter til rådighet kan du få innsiden på ovnen så god som ny. Miks sammen like mengder bakepulver og vann til en våt "deig". Smør utover hele innsiden av ovnen og la stå over natten. Neste morgen skrubb med en grov børste og vask av med en fuktig klut.

Fettflekker på tapet:

Poden spist pannekake og tørket hendene på tapetet? Ikke noe problem. Dryss babypudder på en ren sminkekost, gni på fettflekkene og vips; borte.

Skitten kjøkkenvask i rustfritt stål:

Såperester og hardt vann kan få kjøkkenvasken til å se alt annet enn delikat ut. Det kan enkelt rettes på. Bland sammen fire spiseskjeer bakepulver med en halv spiseskje vann. Dypp en fuktig flut i miksen og gni inn hele vasken med blandingen. Når vasken er ren og flekkfri, vask over med ren fuktig klut.

Tremøbler som må poleres:

Miks sammen to deler oliven olje med en del sitronjuice. Gni inn i tremøblene og la stå i noen timer. Poler av med myk tørr klut. Treet vil få tilbake både farge og glans.

Kilder: iVillage.com , Goodhousekeeping.com


Les også:

Løsningen som ga mindre rot på kjøkkenet

Her finner du masse inspirasjon og de lekreste interiørbildene

Sjekk denne stolen

Bør du legge om til sommeredekk nå?

Personvernpolicy