- Verste siden ’84

En bil ble svelget av hullet etterlatt da et tre falt da tornadoen passerte like sør for Raleigh i North Carolina. Foto: Scanpix/EPA. Dette flyfotografiet viser ødeleggelsene på bygninger i Deltaville, Virginia 16. april. Foto: Scanpix/AP.
En bil ble svelget av hullet etterlatt da et tre falt da tornadoen passerte like sør for Raleigh i North Carolina. Foto: Scanpix/EPA. Dette flyfotografiet viser ødeleggelsene på bygninger i Deltaville, Virginia 16. april. Foto: Scanpix/AP.

Amerikanske myndigheter sendte mandag hjelp til delstater sør i landet etter at kraftige tornadoer voldte store skader.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst 45 mennesker har mistet livet og hele småbyer er redusert til ruiner. Tragedien begynte sent torsdag i Oklahoma, der en enorm tornado nesten ødela hele den lille byen Tushka med 350 innbyggere.

De fleste hjem og forretningsbygg ble revet i stykker og to eldre beboere omkom, melder AFP.

Stormsystemet styrket og utvidet seg fredag, og pisket opp flere hundre nye tornadoer som valset gjennom Arkansas, Mississippi, Alabama og North Carolina, før de dabbet av i Virginia lørdag kveld.

- Det er den mest betydelige tornadoødeleggelsen siden tidlig 80-tall, sier guvernør Beverly Perdue til journalister i Raleigh, hovedstaden i den hardest rammede delstaten North Carolina, der tre mennesker omkom.

Hagl på størrelse med grapefrukt

Blant de sju som ble drept i Alabama var en mor og hennes to barn, som hadde søkt tilflukt i sin bobil da den ble kastet omkring 150 meter inn i skogen og landet på taket. Ytterligere sju mistet livet i Arkansas, fem i Virginia og én person i Mississippi.

En 8 år gammel jente og en 47 år gammel kvinne ble «skyllet av en bro av flomvann» da de var ute og gikk i byen Waynesboro, sier talskvinne for delstatens departement for kriseberedskap, Laura Southard. Et annet barn ble brakt i sikkerhet.

Trær falt ned og brøt strømlinjer, falt over biler og hus, drepte beboere og forårsaket store ødeleggelser. Vitner beskrev «haglstein på størrelse med grapefrukter».

Les også: - Minst 45 mistet livet i uvær i USA

Unntakstilstand

Dette flyfotografiet viser ødeleggelsene på bygninger i Deltaville, Virginia 16. april. Foto: Scanpix/AP.Dette flyfotografiet viser ødeleggelsene på bygninger i Deltaville, Virginia 16. april. Foto: Scanpix/AP.

- Dette er den verste stormen, i forhold til tornadoer, siden 1984, sier talskvinne for Federal Emergency Management Agency (FEMA) i Raleigh, Patty McQuillan, til AFP.

1984 var året for de mest destruktive tornadoene på et århundre. Georgia, North og South Carolina og Virginia ble rammet. 57 mennesker omkom og mer enn 1000 ble såret.

- Jeg husker faktisk den forrige, sier McQuillan.

- Jeg tror ødeleggelsene kan være større denne gang enn i 1984.

Mer enn 60 hjem i North Carolina ble ødelagt og mer enn 400 andre ble alvorlig skadd. Det ble erklært unntakstilstand i regionen lørdag for å sørge for føderale midler til det som vil bli en langvarig og smertefull gjenoppbyggingsprosess.

Det største tapstallet i et område var 14 mennesker i Bertie County i North Carolina, som har et innbyggertall på mindre enn 20.000.

- Vi har hatt orkaner, vi har hatt oversvømmelser, men vi har aldri sett et tap av liv som dette her, sier en representant for fylket, Zee Lamb, til CNN. Han beskrev komplekset av tornadoer som raste gjennom området.

Les også: Tornado nær ved å knuse barneskole

Taket kollapset

Sam Bennett (35) og kona hadde akkurat lagt sin to år gamle sønn til køys da de innså at stormen var på vei mot bygningen deres i Raleigh.

- Vi skubbet hundene og barnet til bakrommene, sier Bennett til AFP.

- Det ble mer og mer bråk, vi hørte et par smell og brannalarmen gikk av. Taket over dem kollapset og vannet strømmet inn i leiligheten deres, men Bennett-familien kunne regne seg blant de heldige. I det minste overlevde de, og hjemmet deres kan berges.

- Tornadoutbruddet førte til at totalt 241 tornadoer ble meldt i 14 delstater i løpet av en tredagersperiode, sier Meghan Evans fra Accuweather.com.

- Dette vil trolig bli rangert blant de største tornadoutbruddene i historien.

Meteorologene sier det har vært tre hovedfaktorer bak utbruddet: en kraftig jetstrøm, mye fukt og en sterk kaldfront i sør.

- Den kraftige jetstrømmen gjorde at tordenstormen vokste, mens fukt fra Mexicogulfen fungerte som drivstoff for tordenstormene.

Selv om det var flere dødsfall under tornadoutbruddene i 2008 (57) og 1985 (76), tror eksperter at denne helgen kan ha satt ny rekord for antall tornadoer i løpet av en tredagersperiode.

Se video av tornadoens herjinger:


Les flere nyheter

Personvernpolicy