Reddet 500 hunder fra å bli middag

En kinesisk dyreelsker trøster en hund etter at en konvoi med lastebiler med omkring 500 hunder som skulle selges til kjøtt ble stanset på en motorvei i Beijing 17. april 2011. Foto: Scanpix/AFP.
En kinesisk dyreelsker trøster en hund etter at en konvoi med lastebiler med omkring 500 hunder som skulle selges til kjøtt ble stanset på en motorvei i Beijing 17. april 2011. Foto: Scanpix/AFP.

Hundrevis av hunder på vei til kinesiske restauranter ble spart da omkring 200 dyreelskere mobiliserte for å hindre dem i å ende opp på middagstallerkener, melder statlige medier mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En lastebil fullastet med hunder ble tvunget til å stanse på en motorvei øst i Beijing mandag, da en bilist kjørte inn foran lastebilen. Han brukte siden sin mikroblogg til å varsle dyrerettsaktivister, heter det i nyhetsmeldinger ifølge AFP.

Hundene, mange av dem tilsynelatende stjålet fra sine eiere, var på vei fra provinsen Henan i sentrum av Kina til restauranter i Jilinprovinsen nordøst i landet, melder China Daily.

Avisen skriver at 430 hunder ble reddet, mens Global Times setter tallet til 520.

Les også: Fjernstyrte hunder

Dristige aksjoner

Til slutt samlet omkring 200 dyreelskere og aktivister seg rundt lastebilen øst i Beijing.

Etter en 15 timer lang stillingskrig som stanset trafikken, ble hundene frigitt tidlig lørdag da en dyrevernsgruppe kjøpte dem for 115.000 yuan (95.000 kroner), melder the Global Times.

Avskjæringen av hundetransporten var den siste dristige aksjonen fra kjæledyrselskere i Kina, der økende oppmerksomhet om dyrs rettigheter bryter med eldgamle mattradisjoner.

Det har de siste årene vært jevnlige rapporter om borgere som har forsøkt å sperre veien for lastebiler med hundrevis eller til og med tusenvis av katter til kjøttmarkeder sør i Kina, der kattekjøtt er spesielt populært.

The China Daily siterer aktivister som sier hundene fremdeles hadde halsbånd med bjeller og navnemerker, noe som tydet på at de hadde blitt stjålet fra sine eiere.

De sa videre at fraktselskapet transporterte en last med hunder til Jilin hver uke.

Les også: Beijing tar hundekjøtt av menyen foran OL

Syke dyr

Inntaket av hunde- og kattekjøtt er antatt å fremme kroppsvarme og er derfor populært om vinteren.

Praksisen er utbredt i Kina selv om dyrene er i ferd med å bli mer populære som kjæledyr.
Tidligere har medier rapportert at myndighetene vurderer ny lovgivning som kan forby praksisen.

Rapportene om hunderedningsaksjonen antyder at frakteselskapet neppe risikerer søksmål da det hadde alle nødvendige tillatelser til å transportere dyrene.

De friske hundene vil bli adoptert bort i løpet av en måned, mens de syke, som led av dehydrering og smittsomme sykdommer, vil bli sendt til dyresykehus i Beijing.

Les flere nyheterPersonvernpolicy