Maria Amelie: – Glad for å være tilbake i landet mitt

Maria Amelie er takknemlig for å være tilbake i Norge, tre måneder etter at hun ble kastet ut av landet. Arkivfoto: Cornelius Poppe (Scanpix)
Maria Amelie er takknemlig for å være tilbake i Norge, tre måneder etter at hun ble kastet ut av landet. Arkivfoto: Cornelius Poppe (Scanpix)

Maria Amelie var tilbake i Norge igjen lørdag, denne gangen som lovlig arbeidsinnvandrer. 25-åringen er ydmyk over å være tilbake.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Maria Amelie-saken:

* Navnet Maria Amelie er forfatterpseudonym for Madina Salamova, født 30. mai 1985 i Vladikavkaz i Nord-Ossetia.

* Foreldrene tok datteren med seg da de flyktet til Finland i 2000, og videre til Norge i 2002. Familien fikk endelig avslag på asylsøknaden sin i 2003. Etter det levde familien i skjul som papirløse.

* Som papirløs har hun fullført videregående skole i Norge, samt tatt en mastergrad i teknologi og vitenskap ved NTNU i Trondheim.

* Maria Amelie ga i fjor ut boka «Ulovlig norsk», som handler om livet som papirløs flyktning i Norge. I desember kåret ukemagasinet Ny Tid henne til «Årets Nordmann».

* 12. januar ble hun pågrepet etter å ha holdt et foredrag på Nansenskolen på Lillehammer. Saken utløste protester og demonstrasjoner over hele landet.

* 24. januar ble Maria Amelie sendt ut av landet til Moskva.

* Regjeringen har endret reglene slik at man kan få behandlet en søknad om arbeidsinnvandring selv om man har brutt utlendingsloven. Det stilles krav til jobbtilbud, utdannelse og korrekte ID-papirer fra hjemlandet.

* Etter å ha oppholdt seg sju uker i Moskva i påvente av å få nødvendige identifikasjonspapirer som innenriks- og utenrikspass, flyttet hun til Krakow i Polen som fribyforfatter, støttet av foreningen for forfulgte forfattere, ICORN.

* 8. april fikk Maria Amelie innvilget arbeidstillatelse og kunne returnere lovlig til Norge en uke senere.

(©NTB)

Den tidligere asylsøkeren ankom Rygge flyplass lørdag kveld fra Krakow, hvor hun har bodd den siste tiden. I et intervju med Ny Tid sier hun at hun er «utrolig ydmyk» over å være tilbake i Norge tre måneder etter pågripelsen.

Bladet skrev også at Amelie med henvisning til at fengslingen ble opphevet og at hun fikk medhold i Høyesterett, mener noen burde be om unnskyldning for behandlingen hun fikk. Amelie kjenner seg ikke igjen i dette og sier hun er feilsitert.

– Jeg er ikke ute etter noen beklagelse eller unnskyldning. Nå er jeg bare superlykkelig og takknemlig for å være tilbake. Men jeg er veldig nysgjerrig på hvorfor jeg ble arrestert på Lillehammer, i stedet for å bli innkalt til intervju, slik vanlig prosedyre er, sier Maria Amelie til NTB. I ettertid har Ny Tid også sendt ut en rettelse.

Mens Politiets utlendingsenhet ville holde 25-åringen fengslet fram til utsendelsen, ble hun løslatt mot meldeplikt av Borgarting lagmannsrett. Retten kom med skarp kritikk av politiets handlemåte, og Høyesterett forkastet politiets anke.

Les også: Maria Amelie er i Norge

Ingen andre købyttere

Det er foreløpig bare Maria Amelie som har benyttet seg av den nye instruksen som åpner for at utviste asylsøkere kan søke om arbeidstillatelse, får NTB opplyst fra UDI.

– Instruksen vil imidlertid omfatte noen andre, og vi utelukker ikke at flere vil søke, sa UDI-direktør Ida Børresen i forrige uke.

Regelendringen innebærer at asylsøkere med endelig avslag skal kunne «bytte kø» og søke arbeidstillatelse. Men da må han eller hun først reise tilbake til hjemlandet og ha fagutdannelse, jobbtilbud i Norge og ID-papirene i orden.

Les også: - Gleder meg til et stabilisert liv Les flere nyheter her

Ser fram til stabilt liv

Som lovlig arbeidsinnvandrer i Norge skal hun nå ta fatt på jobben som journalist i Teknisk Ukeblad.

– Det føles helt uvirkelig. Nå begynner det å gå opp for meg, og jeg gleder meg til å se vennene mine igjen, sa 25-åringen til NTB da arbeidstillatelsen var i boks i forrige uke.

– Jeg har fått et bra tilbud om en jobb som passer meg. Nå gleder jeg meg til et mer stabilisert 8 til 4-liv. Jeg har vært veldig redd, og jeg visste ikke hva utfallet av saken ville bli.

Hun er også i gang med en ny bok.– Det blir en sterkere bok enn den første, sier hun til Ny Tid om oppfølgeren til «Ulovlig norsk»

Personvernpolicy