EU-formannen:Sammenlikner Brussel med Moskva

Statsminister Viktor Orbán: - Vi tror ikke på Den europeiske union. Foto: Scanpix/EPA/ATTILA KOVACS
Statsminister Viktor Orbán: - Vi tror ikke på Den europeiske union. Foto: Scanpix/EPA/ATTILA KOVACS
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ungarns statsminister leder EU dette halvåret - og sammenliknet tida under Østerrike og Sovjet med EU.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

BUDAPEST, UNGARN (ABC NYHETER): Ungarns statsminister Viktor Orbán som leder EU i det roterende formannskapet dette halvåret, har utløst uro:

Først med den omstridte medieloven som ifølge internasjonale reaksjoner innebærer et angrep på pressefriheten, så med å si nei takk til å være med i EUs nye pakt for å få orden på økonomien.

Og da ABC Nyheter besøkte parlamentet i Budapest forrige uke, kom han med oppsiktsvekkende uttalelser som til nå har vakt liten internasjonal oppmerksomhet:

Han sammenliknet Ungarns forhold til EU med det å være underlagt Wien den gang Østerrike-Ungarn var knyttet sammen, og med Moskva i årene fra andre verdenskrig til 1989, da Østblokken raste sammen.

Les også: Raser mot autoritært regime.

- Tro på noe nytt hele tida

- Det som forvirrer den ungarske folkemeningen, er at for hvert 50. eller 40. år skal man alltid måtte tro på noe annet, enten Wien eller Moskva, enten Warszawapakten eller EU eller NATO. Dette undergraver politikken...og folk mister tilliten til fellesskapet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det sa Orbán til plenum i parlamentet (ABC Nyheters oversettelse), da han før den ordinære dagsorden 4. april holdt et innlegg der han vurderte innsatsen så langt fra det ungarske formannskapet i EU.

- Ikke de som styrer oss

- Derfor er det veldig viktig å gjøre det klart for dem at oss er det ingen synspunkter fra oven som styrer, men de ungarske nasjonale interessene, fortsatte statsministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Men vi ønsker å samordne våre interesser med andre nasjoners interesser og synspunkter, sa Orbán og fortsatte:

- Vi anser dette som moderne internasjonalisme, som atskiller seg fra den pre-moderne internasjonalismen som så oppløsning av nasjonale interesser og en verdenssammenslutning som den internasjonale orden og ønsket retning for verdens framtid.

- Vi tror ikke på EU

Artikkelen fortsetter under bildet.

Utløste applaus: Viktor Orbán fikk applaus fra både Fidesz og Jobbik i det ungarske parlamentet. Foto: Thomas VermesUtløste applaus: Viktor Orbán fikk applaus fra både Fidesz og Jobbik i det ungarske parlamentet. Foto: Thomas Vermes

Artikkelen fortsetter under annonsen


- Vi tror ikke på Den europeiske union. Vi tror på Ungarn. Vi ser EU som et rammeverk der vi kan gi det vi tror på og kaller Ungarn, betydning - dersom vi gjør tingene våre klokt, fortsatte Orbán.

- For oss er ikke EU et spørsmål om tro, men om vett, sa den ungarske statsministeren, som flere ganger ble avbrutt av applaus ikke bare fra sitt eget partis representanter, men også det sterkt høyreorienterte og nasjonalistiske partiet Jobbik.

Han representerer Høyres søsterparti Fidesz, som oppnådde over to tredels flertall ved parlamentsvalget i fjor.

Kjører gjennom grunnlov

Dette overveldende flertallet bruker regjeringspartiet nå til å kjøre gjennom en helt ny grunnlov i hurtigtogsfart.

Utkastet ble lagt fram 14. mars og skal etter planen vedtas i parlamentet allerede 18. april.

Ungarn har egentlig ikke endret sin grunnlov fra det forrige politiske systemet grunnleggende, bare justert den. I Ungarn vekker det kritikk fra den svake opposisjonen at en ny grunnlovsprosess ikke blir lagt til en egen grunnlovskommisjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-uro: - Bryter med verdier

I EU-kretser har ordlyden i forslaget til ungarsk grunnlov, diktert av Fidesz alene, vakt uro.

Lederen for den liberale fraksjonen ALDE i EU-parlamentet, belgiske Guy Verhofstadt oppfordret 5. april EU-kommisjonen å gripe inn for å sikre at Ungarn ikke bryter europeiske verdier med sin nye grunnlov.

Les hos New Europe: Ber EU gripe inn. (engelsk).

Verhofstadt, Helsingforskomiteen og andre organisasjoner frykter brudd på menneskerettigheter og mener selve grunnlovsprosessen savner sidestykke.

Flere elementer i utkastet til Grunnlov, blant annet spørsmålet om statens forhold til

For spesielt interesserte: Referat av Viktor Orbáns innlegg i parlamentet (på ungarsk) finner du her.