Eldre innvandrere isoleres
Og det går på helsa løs.
Eldre innvandrere deltar i liten grad i frivillige organisasjoner, som ansees som en viktig del av sosialiseringen, viser ny forskning fra Høgskolen i Oslo.
Resulatet er at mange av de eldre føler seg isolerte.
Hovedgrunnene til den manglende deltagelsen er dårlig helse, språkproblemer, mangel på informasjon og mangel på tillitt.
Stipendiat Abdi A. Gele og førsteamanuesis Ivan Harsløf har sammen intervjuet 24 eldre innvandrere fra Etiopia, Eritrea og Gambia. Forskningen deres fikk nylig Kunnskap Oslos forskningspris.
- Mange eldre kjenner ikke til disse organisasjonene, de mangler informasjon. Noen forteller at de ikke en gang vet hvem som driver boretsslaget der de bor, sier Gele til forskning.no.
– De føler seg heller ikke velkomne i disse organisasjonene på grunn av språkproblemer. Dette gjelder også organisasjoner som henvender seg særlig til minoriteter – de er som regel drevet av yngre innvandrere som behersker norsk.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes også: Sverige best på integrasjon
Aktive i hjemlandet
I hjemlandet sitt er ofte eldre innvandrere veldig aktive i frivillige organisasjoner. I tillegg kommer mange fra samfunn der man oppnår fordeler ved å nå høy alder.
- Slik er det ikke Norge. De mister ofte denne aldersfordelen når de kommer til Norge, og de blir ofte isolerte, sier stipendiaten.
I Norge øker antallet eldre innvandrere fra ikke-vestlige land stadig. Sosial deltakelse bidrar til å sikre god integrering i samfunnet.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes også: Ap-utvalg vil kreve norskeksamen av innvandrere
Mangel på sosial deltakelse, derimot, kan føre til dårlig helse. Halvparten av de eldre innvandrerne i Norge har enten diabetes, høyt blodtrykk eller en kombinasjon av begge deler.
- Det kan tyde på at isloeringen er årsaken til den dårlige helsetilstanden til denne gruppen, sier Gele.
Artikkelen fortsetter under annonsenHar andre behov
Det kan vise seg at det offentlige også har problemer med å ivareta eldre innvandrere.
Dette er fordi de har andre behov enn eldre generelt, påstod NOVA-forsker Trude Brita Nergård ovenfor NRK.no i 2009. For eksempel mente hun at innvandrerne kvier seg for å bruke sykehjem, og at mange innvandrere også nøler når det gjelder hjemmetjenester.
– Det skyldes blant annet at de får hjelp fra slektninger, men det kan også skyldes språk og kommunikasjonsproblemer. Mange synes at det ikke er hyggelig å få folk inn i huset som man ikke kan kommunisere med.
En rapport om aldrende innvandrere for kommuneorganisasjonen KS viser at ikke-vestlige eldre innvandrere blir tidligere syke enn eldre forøvrig i Norge blir, og at de ofte lider av flere sykdommer samtidg.
Ikke godt nok forberedt
Ifølge Nergård er vi ikke godt nok forberedt på å ta vare på det økende antallet eldre innvandrere.
– Til sammen står kommunene overfor store utfordringer som jeg ikke tror vi er godt nok forberedt på.