Gaddafi ville kjøpe svenske våpen

Mohammar Gaddafis sønn Saifs nærmeste medarbeidere forsøkte i 2009 å forhandle med den svenske våpenprodusenten Saab om kjøp av avanserte våpensystemer. Foto: Abdel Magid Al Fergany (AP Photo)
Mohammar Gaddafis sønn Saifs nærmeste medarbeidere forsøkte i 2009 å forhandle med den svenske våpenprodusenten Saab om kjøp av avanserte våpensystemer. Foto: Abdel Magid Al Fergany (AP Photo)

I 2009 forsøkte Gaddafi-regimet å handle svenske våpen fra forsvarskonsernet Saab.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De hemmelige forhandlingene ble utredet av Gaddafi-regimes rådgivere Mohammed Ismail og lagt frem for den svenske militærtoppen og Saab-rådgiveren Johan Kihl, avslører de svenske avisene SvD Näringsliv og E24 fredag.

Skulle diskutere minerydding

Tirsdag 1. desember 2009 befant visedirektør Christer Bergquist seg hos det svenske mineryddingsforetaket Countermine i Libyas hovedstad Tripoli, sammen med den pensjonerte generalløytnanten Johan Kihl, som er styreleder i foretaket.

Countermines’ representanter hadde på dette tidspunktet et stort behov for hjelp. Fremgangen i Libya hadde uteblitt og etter mye hardt lobbyarbeid var det kommet i stand et møte med den mektige sjefen for det statlige mineryddingsorganet i Libya, Libyan Demining Association (LDA), Najmeddin Aburawi.

Da Bergquist og Kihl steppet opp på kontoret til Aburawi i LDA-bygningen, hadde de store forhåpninger om at samtalene med regimetoppene skulle kunne lede til nye kontrakter.

Kamuflert agenda

Etter hvert som møtet stred frem gikk det opp for svenskene at det ikke var Countermine libyerne var interesserte i å snakke om. Johan Kiihl ble etter hvert bedt om å følge Najmeddin Aburawi til en annen bygning som ligger et steinkast fra LDAs kontorer.

Der skal Aburawi ha fortalt at han var interessert i å handle våpen hos svenskene, noe Kihl i dag har bekreftet overfor SvD Näringsliv og E24.

- Han var interessert i raketter fra Saab, sier Kihl til Svenska Dagbladet.

Mohammed Ismail tilhører Gaddafis indre krets og er en av Gaddafis sønner, Saif, sine nærmeste medarbeidere. Saif Gaddafi var utpekt som Libyas neste leder før opprørene startet i vinter.

Ledet av Gaddafis sønn

- Ismail var stabssjef hos Saif Gaddafi, og Saif var militær leder for avdelingen som ønsket å skaffe våpen, fortsetter Kihl.

Johan Kihl vil ikke spesifisere hvilke våpen Ismail skal ha vært interessert i, men det er på det rene at i Saabs utvalg finnes det flere alternative våpensystemer som libyerne skal ha vist interesse for.

Saab er også med i et større europeisk samarbeidet om nyutvikling av våpen. Blant disse er jaktroboten Iris-T som i dag brukes på Gripen-flyene som paradoksalt nok Sverige nylig har satt in i overvåkingen av flyforbudssonen over Libya.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Siste nytt
23:51Norge26-åring pågrepet og siktet i en av de største narkotikasakene i 202023:46VerdenAserbajdsjanske styrker inntar enda et distrikt som Armenia måtte gi fra seg23:44VerdenBiden sikret seg en litt sterkere seier i Wisconsin etter omtelling23:38VerdenDetaljer fra grov mishandlingssak sjokkerer Sverige23:23VerdenSarkozy mener han har opplevd seks år med ærekrenkelser22:39NorgeMann dømt til tvungent psykisk helsevern etter å ha drept kvinne i Trondheim i fjor22:38NorgeFHI vil ha mer testing av sykehjemsansatte i områder med mye smitte22:19VerdenSkottlands førsteminister vil ha ny folkeavstemning om uavhengighet i 202121:51VerdenDetaljer fra grov mishandlingssak sjokkerer Sverige21:50NorgeFinnmarking må i fengsel for å ha tent på hytta mens kona og datteren var til stede21:41VerdenKvinne mistenkt for å ha holdt sønnen innesperret i opp mot 30 år i Stockholm21:03NorgeNestlé tilbakekaller barnegrøt20:58NorgeHøie gir helsepersonell innreiseunntak20:57PolitikkAndreas Sjalg Unneland vant kampvotering i Oslo SV – Petter Eide vraket20:56VerdenKroatias statsminister har fått påvist coronasmitte20:25VerdenUSA stålsetter seg: – Som om en naturkatastrofe rammet alle 50 delstatene samtidig19:42VerdenSvensk politi fulgte godterispor i snøen og kom over leilighet full av tjuvgods19:40VerdenTyrkia utvider portforbud for å få kontroll over coronaspredningen19:40VerdenTigray-topp ber om en «slutt på galskapen» og at Etiopia trekker styrkene ut19:21VerdenMistenkt i Maddie McCann-saken flyttes til annet fengsel