Slik lurte han amerikanske medier

Før opptøyene i landet lykkes oberst Gaddafi gjennom avtaler med et amerikansk lobbyselskap i å få plantet positiv omtale av Libya i prestisjetunge vestlige medier. Foto: Jacky Naegelen (Reuters)
Før opptøyene i landet lykkes oberst Gaddafi gjennom avtaler med et amerikansk lobbyselskap i å få plantet positiv omtale av Libya i prestisjetunge vestlige medier. Foto: Jacky Naegelen (Reuters)

Lobbyfirma fikk i oppdrag å tegne et balansert bilde av Gaddafis Libya.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For 5,5 millioner dollar i året, cirka 17 millioner norske kroner, betalte Gaddafis regime det amerikanske lobbyfirmaet Monitor Group for å plante positiv omtale i prestisjetunge amerikanske medier som Newsweek og The Washington Post.

Selskapet ble hyret inn for fem år siden, og har siden langt på vei lykkes i å spre positivt vinklede artikler om Gaddafi og hans regime, avslører CNN.

Fikk gjennomslag

Monitor Group påbegynte umiddelbart arbeidet etter at de fikk oppdraget i fanget i 2006, og startet med å invitere vestlige prestisjegjester på gratisturer.

Enkelte av disse turene skal også ha inkludert personlige møter med diktatoren, ifølge CNN.

I et internt notat fra 2007 som CNN har fått tilgang til, kommer det frem hvordan lobbyvirksomheten skulle øke den internasjonale forståelsen og verdsettingen av Libya. Gaddafi skulle også fremstilles som en intellektuell.

Knyttet kontakter

Resultatene av arbeidet er også dokumentert i et internnotat, som blant annet avslører at den kjente professoren Francis Fukuyama ved Stanford-universitetet og den adlede britiske stjernejournalisten David Frost begge har vært på besøk hos Gaddafi.

Selskapet fikk også i oppdrag å levere en bok om diktatoren Gaddafis «tanker om demokrati», som skulle «gi Vesten et mer balansert syn på Libya». Dette kommer fram i et brev til Gaddafis etterretningssjef, som CNN har fått tilgang til.

Trodde på reform

En av artiklene som ble publisert i The Washington post var forfattet av Benjamin Barber, som fremstilte Gaddafis Libya som et eksempel for hvilken retning Amerika burde følge, understreker etter avsløringene at han trodde på en reform i landet.

- Men vi trodde, og jeg tror Monitor trodde, at det var en mulighet til reell reform, unnskylder han seg med i dag.

Seniorpartner Eamon Kelly hos Monitor Group sier til CNN at selskapet «ikke jobbet for Gaddafi, men for Libya», og at deres arbeid var en del av en bredere kampanje for å gjenopprette samfunnet i landet.

- Vi jobbet i en annen tid, sier Kelly om perioden for fire-fem år siden.

Blir gransket

- Det var en tid full av håp, og vi er lei oss for at den tiden nå åpenbart har tatt slutt.

Det amerikanske justisdepartementet har etter avsløringene vært i kontakt med Monitor Group om arbeidet for mannen som nå er under angrep fra NATO. Det er nå innledet en granskning om de omstridte forholdene.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy