Venter storstilt angrep på Abidjan

Styrker som er lojale mot Alassane Ouattara, blir hilst velkommen i bydelen Abobo i Elfenbenskystens største by Abidjan. Nå nærmer Ouattaras opprørsstyrker seg også byen fra nord, hvor de onsdag tok kontroll over landets hovedstad Yamoussoukro. (Foto: Scanpix)
Styrker som er lojale mot Alassane Ouattara, blir hilst velkommen i bydelen Abobo i Elfenbenskystens største by Abidjan. Nå nærmer Ouattaras opprørsstyrker seg også byen fra nord, hvor de onsdag tok kontroll over landets hovedstad Yamoussoukro. (Foto: Scanpix)

Hundretusener av mennesker har allerede forlatt Abidjan, og enda flere følger etter siden frykten for et større angrep mot byen brer om seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Styrkene til Alassane Ouattara, mannen verdenssamfunnet mener vant Elfenbenskystens presidentvalg i fjor, fortsetter sin militæroffensiv og nærmer seg Abidjan.

USA sa torsdag kveld at det var klare tegn til at styrkene til Laurent Gbagbo, som tapte presidentvalget men har nektet å gå av, var i oppløsning.

Gbagbo og hans nærmeste ville bli holdt ansvarlig om det kom til omfattende krigshandlinger, sa USA. Også Frankrike oppfordret på nytt Gbagbo til å gå av for å hindre et blodbad.

Les også: Stans blodsutgytelsen

Massedesertering

Alassane Ouattara har bedt om støtte fra tilhengere av rivalen Laurent Gbagbo. Politi og sikkerhetsstyrker forlater Gbagbo, ifølge FNs utsending.

–50.000 politi- og sikkerhetstjenestemenn har alle forlatt Gbagbo. Det er bare spesialstyrker fra den republikanske garden og kommandostyrken CECOS igjen, sa FNs utsending i Abidjan, Choi Young-jin, til fransk radio torsdag.

Han fortalte også at beleiringen av hotellet hvor Ouattara har oppholdt seg i byen, var blitt hevet.

Franske soldater

Soldater fra styrken som Frankrike allerede har i landet, er blitt utplassert i sørlige deler av Abidjan, ifølge en ikke navngitt kilde Reuters har vært i kontakt med.

En annen kilde sier at franske styrker ble sendt inn for å beskytte noen franske statsborgere som ble angrepet av ungdommer lojale mot Laurent Gbagbo i boligområdet Deux Plateaux. Den franske hæren ønsket ikke å kommentere meldingene.

Øyenvitner har fortalt at de kunne høre tungt artilleri i sentrum av Abidjan torsdag og at Gbagbos styrker har tatt stilling i nærheten av presidentpalasset.

Ifølge nyhetsbyrået AFP har Alassane Ouattaras styrker omringet byen.

Gbagbos forsvarssjef Philippe Mangou søkte torsdag tilflukt i residensen til den sørafrikanske ambassadøren, melder nyhetsbyrået AFP.

Gbagbos maktbase

Torsdag ble det også bekreftet at Ouattaras styrker har tatt kontroll over den sørlige byen San Pedro, som er verdens største eksporthavn for kakao. Mens Ouattara har stor støtte nord i landet, er det millionbyen Abidjan i sør som er Gbagbos maktbase.

– Harde kamper, utbredte brudd på menneskerettighetene og frykt for krig har allerede fått inntil 1 million mennesker til å flykte fra hjemmene sine i Abidjan, opplyste FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) torsdag.

– Mange sier de frykter et nært forestående angrep mot den økonomiske hovedstaden, heter det videre.

En halv million barn er på flukt fra kampene i Elfenbenskysten, ifølge Redd Barna. Hjelpeorganisasjonen konsentrerer seg nå om å hjelpe folk i områder hvor situasjonen er relativt rolig.

Rykker fram

FN har en styrke på 10.000 mann i landet, men denne greier ikke å beskytte sivilbefolkningen mot overgrep.

Torsdag rømte så mange som 5.000 fanger fra landets hovedfengsel i Abidjan etter væpnede kamper, ifølge lokalbefolkning og en militærkilde. Kilden hevder overfor nyhetsbyrået Reuters at det var Ouattara-lojale styrker som åpnet dørene til MACA-fengselet.

– Massakre i vest

Ifølge Human Rights Watch (HRW) har Gbagbo-lojale styrker drept minst 37 vestafrikanske immigranter i en landsby nær grensen til Liberia. Massakren skal ha blitt utført av væpnede menn, enkelte av dem iført uniformer og andre kledd i sivil, mot personer som ble antatt å støtte Ouattara.

– Human Rights Watch har intervjuet fem vitner til at minst 37 vestafrikanske immigranter 22. mars ble massakrert av milits som støtter Gbagbo, opplyser organisasjonen.

Drapene skal ha skjedd i landsbyen Bedi-Gouzan vest i landet, hvor det de siste dagene har rast harde kamper.

– Ifølge vitnene virket mange av angriperne, som snakket engelsk, å være liberiere, mens det store flertallet av ofrene var innvandrere fra Mali og Burkina Faso, ifølge HRW.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy