– Libysk avhopp et stort nederlag for Gaddafi

Et britisk militærfly skal ha brakt Libyas utenriksminister Moussa Koussa (bildet) fra Tunisia til Storbritannia. Utenriksministeren har ifølge britiske myndigheter hoppet av. Foto: REUTERS / Zohra Bensemra / SCANPIX
Et britisk militærfly skal ha brakt Libyas utenriksminister Moussa Koussa (bildet) fra Tunisia til Storbritannia. Utenriksministeren har ifølge britiske myndigheter hoppet av. Foto: REUTERS / Zohra Bensemra / SCANPIX

Libyas utenriksminister har hoppet av i det som betegnes som et stort nederlag for Muammar Gaddafis regime. Skotske myndigheter ber nå om å få avhøre Moussa Koussa om Lockerbie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere utenriksminister Koussa dro onsdag til Tunisia og ble derfra fløyet til Farnborough flyplass fem mil sørvest for London. Torsdag sa en talsmann for den britiske regjeringen at den libyske avhopperen satt i omfattende avhør med representanter for myndighetene i Storbritannia.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters betegner regjeringstalsmenn i London Koussa som «en del av det libyske regimets sentralnervesystem».

– Han var en av søylene som holdt tempelet oppe, sa en ikke navngitt tjenestemann.

Se video: Stakk av fra Gaddafi

Ønsker avhør

I henhold til sanksjonene som ble vedtatt i FNs sikkerhetsråd, er både Muammar Gaddafi og flere av hans nærmeste medarbeidere mistenkt for krigsforbrytelser. De kan derfor utleveres til Den internasjonale straffedomstolen i Haag.

Moussa Koussa er også mistenkt for å ha spilt en viktig rolle i bombeattentatet mot et Pan American-fly over Lockerbie i Skottland, der 270 mennesker mistet livet.

Påtalemyndigheten i Skottland ønsker å avhøre Koussa om Lockerbie-attentatet.

– Etterforskningen av Lockerbie-bombingen er fremdeles åpen, og vi ønsker å benytte oss av alle relevante muligheter for etterforskning, uttalte påtalemyndigheten torsdag.

Libyeren Abdel Basset al-Megrahi ble dømt til livsvarig fengsel for dette angrepet, men slapp i fjor fri.

«Vil ikke mer»

Koussa var en av de mest framtredende personene i Gaddafis regjering, og han hadde til oppgave å representere regimet på det internasjonale plan. Dette er han ikke lenger villig til å gjøre, het det i en kunngjøring fra det britiske utenriksdepartementet torsdag.

– Han reiste hit av egen fri vilje og har sagt til oss at han frasier seg sine libyske verv, sa en tjenestemann i utenriksdepartementet.

– Koussa var svært lite glad for det som har skjedd i Libya, og støtter ikke regjeringens angrep på sivile, tilføyde han.

Koussa er ikke tilbudt immunitet, verken i Storbritannia eller internasjonalt, etter at han kom til London.

– Han snakker i øyeblikket med britiske tjenestemenn på frivillig basis, sa britenes utenriksminister William Hague torsdag.

– Fikk tillatelse til å reise

De første reaksjonene fra libyske talsmenn var at Moussa Koussa ikke hadde hoppet av, men var reist til utlandet «på et diplomatisk oppdrag». Men senere på dagen innrømmet regjeringens talsmann Mussa Ibrahim at Koussa var gått av.

– Dette er en kamp for hele nasjonen. Den er ikke avhengig av individer eller tjenestemenn, uansett hvor høytstående de er, sa Ibrahim.

Ifølge regjeringstalsmannen ba Moussa om å få reise til Tunisia av helsegrunner.

– Han ba om tillatelse til å søke legehjelp i Tunisia, sier Ibrahim, som tilføyer at tillatelsen ble gitt.

Ifølge Ibrahim vil Libya motta Koussa med åpne armer dersom han velger å reise hjem igjen.

Vil ha flere

Moussa Koussa kan trolig fortelle britene og andre vestlige nasjoner om mye mer enn rent politiske forhold i Libya. Han var nemlig sjef for libyernes etterretningsvirksomhet i utlandet fra 1994 til han ble utenriksminister i 2009.

Britisk UD oppmuntrer nå andre i kretsen rundt Gaddafi til å forlate ham og slutte seg til kampen for en bedre framtid for Libya.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy