Norsk journalist løslatt fra libysk fengsel

Støttemarkering i Oslo for den norske Al Jazeera-fotografen Ammar Al-Hamdan som er fengslet i Libya. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
Støttemarkering i Oslo for den norske Al Jazeera-fotografen Ammar Al-Hamdan som er fengslet i Libya. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Den norske Al-Jazeera-fotografen Ammar Al-Hamdan ble løslatt fra fengsel i Libya torsdag, melder Ny Tid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi er ekstremt lettet og glade over at Ammar nå er løslatt. Dette viser at presset fra det internasjonale storsamfunnet har hjulpet, sier Ny Tid– redaktør Dag Herbjørnsrud.

Han takker presseorganisasjonene og norske nyhetsmedier for at de har vært med på å skaffe oppmerksomhet om saken.

– Nå gleder vi oss bare til at han kommer hjem, sier Herbjørnsrud.

- Kan ombestemme seg

– De er ute av fengselet, ja, men ikke ute av Libya. Først nå de er ute av landet kan vi si med sikkerhet at de er fri. Myndighetene kan fortsatt ombestemme seg og holde dem igjen, sier Al Jazeeras medarbeider i Oslo, Samir Shatara, til Dagbladet.

– Al Jazeera har fått snakke med dem. Myndighetene skrudde på høyttalertelefonen, slik at de kunne få høre og gjenkjenne stemmene. De er i live. Myndighetene sier de er uskadd og har det bra, men det veit vi ikke helt sikkert, sier Shatara.

- Ingen kommentar

Utenriksdepartementet vil torsdag ikke uttale seg om al-Hamdans sak.

– Vi ønsker ikke å kommentere dette, og vi kan verken bekrefte eller avkrefte om han er løslatt, sier pressekontakt Frode Andersen til NTB.

Ammar al-Hamdan er fotograf for nyhetskanalen Al Jazeera og har også skrevet for Ny Tid. Han og tre andre journalister ble pågrepet av Gaddafi-vennlige styrker ved byen Zawayiah 7. mars. De har siden sittet fengslet i Libyas hovedstad Tripoli.

Al-Hamdan er norsk statsborger av palestinsk opprinnelse. Han er gift med en norsk journalist. Kollegene er en tunisier, en mauritanier og en brite.

Les også:

Livstegn fra fengslede journalister i Tripoli

- Vil løslate norsk journalist innen 24 timer

Jobber for å få norsk reporter løslatt

Personvernpolicy