- Bør utvide evakueringssonen

Et medlem av Greenpeace holder opp en geigerteller i Iitate. Foto: Scanpix/AFP.
Et medlem av Greenpeace holder opp en geigerteller i Iitate. Foto: Scanpix/AFP.

Radioaktiviteten stiger i havet utenfor det ulykkesrammede atomkraftverket Fukushima Daiichi i Japan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det japanske atomenergibyrået mener myndighetene nå må vurdere å utvide evakueringssonen rundt kraftverket, noe også Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) tidligere har anbefalt.

Myndighetene har fra før evakuert alle som bor innenfor en radius av 20 kilometer fra kraftverket, mens de som bor mellom 20 og 30 kilometer fra Fukushima Daiichi er oppfordret til å flytte.

Torsdag var nivået av radioaktivt jod-131 i havvannet hele 4.385 ganger høyere enn den lovlige grensen satt av myndighetene, melder NTB.

Lørdag var strålingen til sammenligning 1.250 ganger høyere enn myndighetenes grense.

Les også: IAEA bekymret for strålenivå i japansk landsby

- 80 kilometer

Japanske myndigheter uttalte torsdag at det ikke foreligger umiddelbare planer om å utvide evakueringssonen, advarslene til tross, melder AFP.

- Jeg tror ikke dette krever umiddelbar handling, sier den japanske regjeringens talsmann Yukio Edano på spørsmål om videre evakueringer er nødvendig, melder AFP.

- Men det at radioaktivitetsnivået er høyt i jorden peker mot muligheten for at menneskers helse kan påvirkes på lengre sikt.

- Derfor vil vi fortsette å overvåke radioaktivitetsnivået med skjerpet oppmerksomhet og handle om nødvendig.

USA og Storbritannia har tidligere gitt sine borgere råd om å holde seg minst 80 kilometer unna kjernekraftverket.

ABC TV: - Nå er vi svært bekymret

- Kan fortsatt lekke

Det kan fremdeles lekke radioaktiv stråling fra det skadde kraftverket, melder landets byrå for kjernefysisk og industriell sikkerhet (Nisa), ifølge BBC.

Kraftverkets operatør Tokyo Electric Power annonserte onsdag at de fire rammede reaktorene vil bli avviklet.

Den omfattende tsunamien som fulgte etter jordskjelvet som rammet kjernekraftverket 11. mars har til nå krevd 11.417 liv. 16.273 mennesker er fremdeles savnet.

Radioaktivt jod har fått skylden for økningen i tilfeller av kreft i skjoldbruskkjertelen blant barn som ble eksponert for nedfall etter Tsjernobylulykken i 1986.

Miljøorganisasjonen Greenpeace har i flere dager advart om at mennesker, særlig gravide og barn, bør forlate landsbyen Iitate.

Les også: Over 28.000 savnede og døde i Japan

Personvernpolicy