Vil begrave Lenin

Vladimir Lenin, grunnlegger av Sovjetunionen, ligger balsamert i et mausoleum på Den røde plass i Moskva. Nå vil en rettighetsgruppe at han skal begraves. Foto: Scanpix/AP.
Vladimir Lenin, grunnlegger av Sovjetunionen, ligger balsamert i et mausoleum på Den røde plass i Moskva. Nå vil en rettighetsgruppe at han skal begraves. Foto: Scanpix/AP.

En gruppe som gir Kreml råd om menneskerettigheter har gitt Russlands president Dmitrij Medvedev råd om at Lenins kropp bør gravlegges.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det melder næringslivsavisen Kommersant torsdag.

- Avgjørelsen om å begrave Lenins lik har lenge vært nødvendig, skriver Kremls menneskerettighetsgruppe i et forslag til presidenten. Utdrag ble offentliggjort av Kommersant, melder AFP.

Siden Lenins død i 1924 har det balsamerte liket ligget til skue i et mausoleum på Den røde plass, som fremdeles er åpent for publikum.

Les også: Datidens Mulla Krekar

- Ny identitet

Gruppen nevner begravelsen av Lenin på en liste over punkter Russland bør gjennomføre for å distansere seg fra sin kommunistiske fortid.

Gruppen foreslår også forbud mot at myndighetsrepresentanter fornekter forbrytelser begått under Stalins regime. Millioner døde under tvungen kollektivisering og i arbeidsleire. Gruppen foreslår også forbud mot gatenavn som hedrer myndighetspersoner som var ansvarlige for undertrykkelse.
Les også: Spøkelser i Lenin-museum

Forslagene ble offentliggjort på nettsiden til den russiske menneskerettsgruppen Memorial.

Det heter at Russland bør skape en ny identitet basert på sin kulturelle arv med forfattere og poeter.

- Vi er ikke landet til Lenin og Stalin, men landet og folket til Pusjkin, Gogol, Tolstoj og Pasternak, heter det.

Les også: - Stalin beordret Katyn-massakren

- Kan bli konflikt

Lederen for rettighetsrådet, Mikhail Fedotov, sier til Kommersant at gruppen er i ferd med å skrive ned mer detaljerte forslag etter at Medvedev har gitt dem sin støtte innledningsvis.

Kommunistiske politikere kritiserer dokumentet, og mener forslagene vil bryte med retten til ytringsfrihet og overser landets virkelige problemer. Å begrave Lenin «kan skape konflikt» og «viser rettighetsrådet og myndighetenes ønske om å distrahere offentlighetens oppmerksomhet fra virkelige problemer», sier partiets visestyreformann Ivan Melnikov til Kommersant.

En nettbasert undersøkelse gjennomført av det regjerende partiet Forent Russland i januar viste at mer enn 67 prosent av de som svarte var tilhengere av å begrave Lenin.

Les også: Eks-spion blir ungdomspolitiker

Personvernpolicy