Er menn som mus?

Debatten om homoseksuelle får sin legning gjennom arv eller miljø forventes å blusse opp igjen etter en ny studie der hannmus har vært forsøksdyr. Illustrasjonsmontasje: Colourbox.com
Debatten om homoseksuelle får sin legning gjennom arv eller miljø forventes å blusse opp igjen etter en ny studie der hannmus har vært forsøksdyr. Illustrasjonsmontasje: Colourbox.com

En ny undersøkelse avslører at hannmus som utsettes for større mengder av signalstoffet serotonin øker interessen for andre mus av samme kjønn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en ny kinesisk studie der mus er benyttet som forsøksdyr, viser det seg at signalstoffet serotonin gir utslag for hvilket kjønn som foretrekkes som partner.

Hannmus som fikk stoffet injisert tiltrekkes av andre hanner, og forskere spør seg nå om bakgrunnen for en homofil legning sitter i hjernen.

Skaper spekulasjoner

Forskningsresultatene har allerede fostret mye spekulasjoner rundt temaet. Kan resultatet av undersøkelsen, som ifølge nettstedet livescience.com er publisert i det anerkjente vitenskaplige tidsskriftet Nature, overføres til andre arter, inkludert mennesker?

Forskerne som står bak undersøkelsen er imidlertid selv tilbakeholdne med å tolke resultatene i denne retningen.

Det som er på det rene, ifølge livescience.com, er at dette er første gang vitenskapen har vist at nevrotransmitter påvirker seksuelle preferanser hos pattedyr.

Det er fra tidligere påvist at serotonin bidrar til å regulere seksuell adferd, som for eksempel ved utløsning og orgasme. Dette gjelder både for hannmus og for menn. Normalt hemmer stoffet den seksuelle aktiviteten, noe som igjen anses som årsak til antidepressiva – også kjent som lykkepiller – kan bidra til svekking av den seksuelle aktiviteten hos brukerne. Dette kan også påvirke libido i en negativ retning, siden det øker mengden av signalstoffet.

Hannmusene som ble brukt i forsøket, og som ikke produserer serotorin, forsøkte å parre seg med andre hannmus. De viste ikke samme interesse da de ble plassert sammen med hunnmus. Forsøksdyrene viste med andre ord betydelig større interesse for kjønnsfellenes kjønnsdufter enn hos dyrene av motsatt kjønn.

Mengden avgjør

Etter at forskerne injiserte et stoff som øker serotoninproduksjonen, ble imidlertid de samme forsøksdyrene langt mer interesserte i andre hunnmus.

Det mest oppsiktsvekkende i forsøket viste seg likevel å være at dersom musene ble injisert med større mengder serotonin, hadde effekten motsatt virkning.

Dette tyder på at mengden av signalstoffet må ligge innenfor et bestemt nivå for at musene viser en mer heteroseksuell enn homoseksuell adferd.

Den ferske undersøkelsen kan etter disse avsløringene bidra i å få debatten om homoseksualitet er arv- eller miljøbasert til å blusse opp på ny.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy