Libyske opprørere måtte gjøre retrett

Opprørsstyrker i Libya (bildet) måtte trekke seg raskt tilbake østover i landet etter at Muammar Gaddafis styrker angrep med raketter og artilleri. (Foto: Scanpix).
Opprørsstyrker i Libya (bildet) måtte trekke seg raskt tilbake østover i landet etter at Muammar Gaddafis styrker angrep med raketter og artilleri. (Foto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Opprørsstyrker i Libya måtte trekke seg raskt tilbake østover i landet etter at Muammar Gaddafis styrker angrep med raketter og artilleri, opplyser opprørere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Opprørerne har mistet kontrollen over en rekke byer nærmest like raskt som de vant dem. Styrker lojale mot Gaddafi har tatt tilbake flere oljebyer, både Es Sider og Ras Lanuf, og er på vei til Brega, opplyste opprørere onsdag.

Familier flykter

Mange opprørere har kjørt ut av Brega og reist til Ajdabiya, forteller en Reuters-reporter på stedet.

– Vi er på vei til Ajdabiya. Vi skal samles der og deretter, om Gud vil, vende tilbake til Brega senere i dag, forteller Mohamed al-Abreigi fra opprørsstyrkene.

Samtidig melder Reuters at en rekke libyske familier flykter fra den østlige byen Ajdabiya i retning Benghazi, hvor opprørerne har sitt hovedsete.

En strøm av biler fullastet med eiendeler fyller hovedveien ut av Ajdabiya, forteller en Reuters-korrespondent.

EU:- Gaddafi må vekk

Onsdag kom EU-presidenten Herman van Rompuy på et todagers besøk til Norge. Besøket omfatter blant annet audiens på Slottet, politiske samtaler med statsminister Jens Stoltenberg (Ap), foredrag på Utenriksdepartementets europakonferanse og et besøk på Sleipner-plattformen i Nordsjøen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ordknapp EU-president i Oslo

Men også situasjonen i Libya stod på sakslisten. Alle EU-land er enig i at Muammar Gaddafi må gi fra seg makten, men det er mange oppfatninger om hvordan det bør skje.

– Et samlet EU støtter militæraksjonen som er forankret i FN-mandatet. Alle mener at Gaddafi må vekk. Det er bekreftet på flere toppmøter. Den nærmeste tiden vil gi svar på hvordan dette kan skje. EU utøver betydelig press mot statslederen og regimet for å få dette til, sier Van Rompuy.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Som president for EUs ministerråd har den belgiske politikeren mange hensyn å ta når han skal uttale seg på fellesskapets vegne. Han møter omverdenen med mandat til å ikke å si mer enn det alle kan enes om, i dette tilfellet at Gaddafi må gå av.

Den flamske kristendemokraten ville ikke kommentere spørsmålet om væpning av opprørerne, ei heller om EU bør gå aktivt, militært til verks for å fjerne diktatoren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke våpen til opprørere

Stoltenberg sier det er utenfor Norges fortolkning av vedtaket i FN å forsyne opprørerne med våpen. Han understreker at Norge deltar i militæraksjonen for å beskytte sivile, holde i hevd forbudet mot import av våpen og opprettholde flyforbudet over libysk område.

– Vi følger FN. Det er ikke aktuelt å anerkjenne opprørerne som Libyas rettmessige myndigheter. Det er heller ikke norsk politikk å bidra til at opprørerne skal få mer våpen, sier Stoltenberg.

Statsministeren vil ikke spekulere om tenkelige og utenkelige scenarioer den nærmeste tiden, men understreker at løsningen i Libya er av politisk art, ikke militær.

På Libya-møtet i London tirsdag, der et 40-tall land og organisasjoner i den politiske alliansen møttes, avtegnet det seg to hovedspor. Frankrike og Storbritannia ønsker en mer omfattende aksjon, som også inkluderer fjerning av Gaddafi gjennom styrker på bakken.

En rekke andre land, blant dem Norge og USA, tolker FN-mandatet betydelig snevrere og utelukker intervensjon med bakkestyrker.

Les flere nyheter på ABC Nyheters forside