EU-presidenten i Norge:Taus om omstridte EU-dommer

Presidenten i Det europeiske råd, Herman Van Rompuy besøkte statsminister Jens Stoltenberg på sitt kontor i Oslo onsdag ettermiddag. Foto: Heiko Junge / Scanpix
Presidenten i Det europeiske råd, Herman Van Rompuy besøkte statsminister Jens Stoltenberg på sitt kontor i Oslo onsdag ettermiddag. Foto: Heiko Junge / Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-presidenten er tilfreds med krisetiltak EU-fagbevegelsen raser mot. - Ingen motsetning, sier han til ABC Nyheter i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-president Herman Van Rompuy ser ingen motsetning mellom EUs konkurranselover, nedskjæringer som rammer lønn og sosiale vilkår i EU-land, og sosiale forhold.

Det kom fram på spørsmål fra ABC Nyheter under Utenriksdepartementets årlige Europakonferanse, der Van Rompuy var hovedtaler.

Fornøyd med balanse, Van Rompuy?

- Er balansen mellom konkurranse og sosiale hensyn og arbeiderrettigheter etter ditt hjerte i EU nå? Bør Rüffert- og Laval-dommene ved EU-domstolen, som begrenser fagbevegelsens muligheter, forbli gjeldende lov i EU?

- La meg være klar: Innsparing er ikke et mål. Det er et middel til å opprette bærekraftig økonomi og vekst. Det skaper sysselsetting. Nedskjæring er en hard, upopulær men nødvendig overgangsfase, svarte Van Rompuy.

- De kan kanskje anklage Europa fordi vi dytter dem hardere enn de selv ville gjort. Men selv uten Europa måtte alle kriselandene gjøre tiltak uansett, fortsetter han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ordknapp EU-president i Oslo

Fattigdom skal bort

På Europakonferansen hevdet også Rolf Solvang fra den norske Velferdsalliansen at tiltakene i EU sprer fattigdom. Han oppfordret Van Rompuy til å styrke de lavest lønnede.

Velferdsalliansen er tilknyttet nettverket European Anti-Povert Network, som utfordrer EU-politikerne:

- Mente EU-lederne alvor da de forpliktet seg til mål for fattigdomsreduksjon? spør de.

Det er akkurat det EU vil, skal vi tro EU-presidenten på møtet i Oslo:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- I vår strategi 2020 er ett av fem mål å redusere antall fattige med 20 millioner. Vi vil vise at vi ikke bare er en økonomisk union, men også har en sosial markedsøkonomi.

Taus om dommene

Van Rompuy sa ingenting om de omstridte Rüffert- og Lavaldommene ved EU-domstolen, som har opprørt fagbevegelsen fordi deres muligheter til kollektiv aksjon er sterkt begrenset.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er Ingen motsigelse mellom sosiale hensyn og konkurransepolitikk, hevder Van Rompuy.

Mer overnasjonalitet?

Europaforskeren Christer Gulbrandsen ved Arene ba EU-presidenten forklare sitt syn i striden mellom overnasjonalitet kontra mellomstatlig samarbeid i EU.

- Det har vært en lang debatt i EU. Jeg er ikke sikker på om dere er interessert i dette spørsmålet, sa Van Rompuy til den fullsatte salen, og fortsatte:

- Jeg elsker teologi, men ikke i politikk.

Van Romopuy tilbrakte sine skoledager i en jesuittisk skole.

- Samarbeid, ikke metodologi

- I Lisboa-traktaten er alle institusjonenes oppgaver definert, hevdet han i Oslo.

- La oss samarbeide mellom Unionens institusjoner og medlemsstatene. For å overvinne krisen, kan vi ikke konsentrere oss om metodologi, sier han.

En merkelig president

- Min egen posisjon er en underlig jobb. Jeg har ingen institusjonelle koblinger til Kommisjonen, litt til parlamentet, ingenting til formannskapet, sa Van Rompuy.

- Jeg går til parlamentet mye oftere enn påkrevd i traktaten. Og snakker mye med det ungarske formannskapet, fortsatte han.

Og hevder:

- Lisboatraktaten avsluttet krangelen mellom fellesskapsmodellen og mellomstatlig samarbeid.

Les flere nyheter på ABC Nyheters forside