- Alvorligere enn Amelie-saken

Familien Khabizajeva utenfor huset sitt på Sortland, kort tid før de ble sendt ut av Norge. F.v: Kadisjat (3), Eset (46) , Movlet (12), Mokhamad (15), Anisat (10) og Aminat (17). Foto: Støttegruppa for familien / SCANPIX
Familien Khabizajeva utenfor huset sitt på Sortland, kort tid før de ble sendt ut av Norge. F.v: Kadisjat (3), Eset (46) , Movlet (12), Mokhamad (15), Anisat (10) og Aminat (17). Foto: Støttegruppa for familien / SCANPIX

En enslig mor og fem barn fikk oppholdstillatelsen tilbakekalt. – Det er større interesser på spill i denne saken, mener advokat Brynjulf Risnes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Maria Amelie var ikke den eneste som ble sendt til Russland i slutten av januar. Sammen med 50 andre tsjetsjenere ble alenemor Eset Khabizajeva (46) og hennes fem barn på mellom 3 og 17 år sendt ut av Norge.

Les mer om Eset og barna her: - Norges lover går foran hensynet til barna

ABC Nyheter har tidligere meldt om familien som har fått tilbakekalt sin oppholdstillatelse og ble sendt vekk fra lokalsamfunnet på Sortland. De lever nå i et iskaldt hus uten innlagt vann i byen Petrozavodsk omtrent 70 mil nord for St. Petersburg. Grunnen til tilbakekallingen er at barnas far, som var antatt forsvunnet, dukket opp igjen.

Eset fikk oppholdstillatelse fordi hun var eneforsørger - men når barnas far dukket opp ble dette trukket tilbake. I dag vet ikke familien hvor faren befinner seg.

Les også: Kjemper for tsjetsjensk familie

Amelie-saken mer alvorlig

Med et par unntak hørte man lite om familien i media – til tross for at familien overnattet på samme togstasjon som Maria Amelie ankom i Russland.

At Eset og hennes sak druknet i dette, forklarer advokat Brynjulf Risnes med at det var en rekke prinsipielle forhold som gjorde at mange kunne relatere seg til Amelie-saken. Risnes er også Maria Amelies advokat.

- Hun var blant annet en forfatter med mastergrad i Norge, og hadde denne tilknytningen til Norge. Ulovlig opphold ble også satt på spissen i forbindelse med hennes sak, sier advokaten.

Han fastholder likevel at utsendelsen av Eset og hennes barn er langt alvorligere enn Amelie-saken.

- Det er større interesser på spill. Her er det snakk om små barn som har hatt lovlig oppholdstillatelse, som har innstilt seg på å bo i landet. Maria Amelie er en ressurssterk person som kommer ned på bena uansett.

- Kan bli utsatt for tortur

Helsingforskomiteen har uttalt at den tjsetsjenske familien kan bli utsatt for tortur i Russland siden faren er ettersøkt for å ha vært i kontakt med motstandbevegelsen i Tsjetsjenia.

Norske myndigheter har ikke tvilt på opplysningene familien har gitt om trusselsituasjonen i hjemlandet deres.

Les også: Nytt angrep for krigstrette Tsjetsjenia

Støttegruppe

Målet for familien er at tilbakekallingen av oppholdstillatelsen skal prøves for retten. For øyeblikket ventes det på tilbakemelding fra advokatforeningen, hvor familien håper på å få gratis rettshjelp.

Leder av støttegruppa for Eset og familien hennes, Christopher Ellingsen, sier støttegruppa er forberedt på å dekke saksomkostninger dersom advokatforeningen ikke tar saken.

- Vi har fått inn omtrent 30.000 kroner, og det tikker fremdeles inn, sier Ellingsen.

Les flere nyheter på ABC Nyheters forside

Personvernpolicy