Koalisjonsland krever Gaddafis avgang

En opprørssoldat ved en veisperring mellom Bin Jawad og Nawfaliyah tirsdag. Opprørsstyrkene ble senere samme dag tvunget til å trekke seg tilbake til Bin Jawad etter å ha blitt angrepet av regjeringsstyrker. Foto: REUTERS / Finbarr O'Reilly /SCANPIX
En opprørssoldat ved en veisperring mellom Bin Jawad og Nawfaliyah tirsdag. Opprørsstyrkene ble senere samme dag tvunget til å trekke seg tilbake til Bin Jawad etter å ha blitt angrepet av regjeringsstyrker. Foto: REUTERS / Finbarr O'Reilly /SCANPIX

Koalisjonslandene vil fortsette luftangrepene i Libya og krever at landets leder Muammar Gaddafi går av. Samtidig befester Gaddafis styrker sin stilling vest i Libya.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I alt 40 land og internasjonale organisasjoner var tirsdag samlet i London for å drøfte situasjonen i Libya. Under møtet ble deltakerne enige om å fortsette den internasjonale militæraksjonen i Libya til Gaddafi og hans regime etterlever alle vilkårene satt i FNs sikkerhetsråds resolusjoner om landet.

Det var også enighet om at det skulle opprettes en kontaktgruppe for å samordne den politiske innsatsen.

Det var en allmenn oppfatning blant deltakerne at Gaddafi og hans regime har mistet sin legitimitet, sa Storbritannias utenriksminister William Hague.

– Det er et ekstremt sterkt internasjonalt press for at han skal gå av, sa Hague etter konferansen.

Se video: - Mulig eksil for Gaddafi

Strid om bevæpning

I forbindelse med konferansen antydet både Frankrikes utenriksminister Alain Juppé og USAs utenriksminister Hillary Clinton at muligheten for å gi våpen til opprørerne i Libya kunne komme på bordet.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) var på sin side blant deltakerne som advarte mot en slik løsning.

– Om man skal følge mandatet til resolusjonen, er det ikke noen åpning for å bevæpne noen som helst, sa Støre til NTB etter møtet i London.

Ifølge utenriksministeren er det store spørsmålet når det kommer en våpenhvile, og om det er en politisk prosess i gang når det skjer.

– Vi må unngå at våpenhvilen blir delingen av Libya, sa Støre.

Opprørere på retrett

Luftangrepene mot Gaddafis regjeringsstyrker har vært til stor hjelp for opprørerne i Libya, som har tatt kontrollen over en rekke byer den siste drøye uken. Men tirsdag ble de tvunget på retrett. Libyske regjeringssoldater angrep opprørsstyrker med tungt skyts og tvang dem til å trekke seg tilbake til byen Bin Jawad, ifølge øyenvitner.

Kampene brøt ut tirsdag morgen, og opprørsstyrkene forskanset seg bak sanddyner mens de forsøkte å slå tilbake angrepet. Men øyenvitner fortalte til nyhetsbyrået Reuters at opprørssoldatene hadde lite å stille opp med mot regjeringsstyrkenes tunge skyts og la etter kort tid på flukt.

Samtidig fortsatte kampene i byen Misrata vest i Libya. Gaddafis styrker forsøkte tirsdag flere ganger å ta seg inn i byen, fortalte en opprørstalsmann.

Håper på mer støtte

Opprørsstyrkenes neste mål i kampen for å rykke fram til Tripoli og få styrtet Muammar Gaddafi og hans regime, er Gaddafis fødeby Sirte. Men det har vist seg langt vanskeligere enn hva opprørerne først trodde.

Mandag ble opprørsstyrken slått kraftig tilbake av regjeringssoldatene da de forsøkte å nærme seg byen Harawa, som ligger kun 60 kilometer fra Sirte.

Flere opprørssoldater sier til nyhetsbyrået AFP at de nå venter på at «Sarkozys fly skal angripe» før de selv rykker fram mot Sirte.

Luftangrep fra den vestlige koalisjonsstyrken har blant annet ført til at opprørssoldater klarte å innta den strategisk viktige byen Ajdabiya lørdag.

Frykter langvarig prosess

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) understreker at FN-resolusjonen som ligger til grunn for den internasjonale militæroperasjonen i Libya, ikke åpner for jakt på Gaddafi.

– Norge støtter en FN-ledet verden, og da er bruk av militær makt av og til nødvendig. Men det er ingen militær løsning på problemene i Libya, bare en politisk, sa han i Stortinget tirsdag.

Stoltenberg presiserte at FN gir mandat til beskyttelse av sivile, opprettelse av en flyforbudssone og stans i våpenleveranser. Men ikke jakt på Gaddafi.

– Dette er ikke et vedtak om å avsette eller skifte ut Gaddafi. Det er riktignok satt i gang gransking om hvorvidt han og den politiske ledelsen har brutt folkeretten, og derfor vil mange land, blant dem Norge, at han skal gå av. Men vi støtter ikke at det skal brukes militær makt for å fjerne ham.

Ifølge Stoltenberg er libyerne selv ansvarlige for den politiske utviklingen i landet.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy