Fly kaprer Gaddafis radio

Over Libya flyr Commando Solo, det amerikanske luftforsvarets fly for spesialoperasjoner. Det kan kapre radio- og TV-frekvenser for å forstyrre fiendens kommunikasjon og formidle beskjedene USA ønsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flyene - det finnes seks, men stort sett er bare et på vingene av gangen - forstyrrer fiendens radiosignaler og lar USA formidle sine egne meldinger på fiendens kanaler.

I Libya formidler USA beskjeder til Gaddafis styrker på arabisk og engelsk. De får beskjed om å slutte å kjempe og etterlate sine våpen.

Hør beskjeden her

- Flyet er et Hercules ombygd til en flyvende radio og tv-stasjon, med en enorm kapasitet til å sende signaler, sier hovedlærer ved Forsvarets høgskoles mediagruppe, Ola Bøe-Hansen, til ABC Nyheter.

I forrige uke ga sendinger fra flyet libyske marineoffiserer beskjed om at hvis de forlot havnen for å utfordre de amerikanske, franske og italienske skipene i nærheten ville de bli knust, melder Wired.

- Rekkevidden kommer an på hvor høyt det flyr og hvor sterke signaler det sender ut. Man kan nok dekke hele Libya hvis man flyr høyt nok og sender ut sterke nok signaler.

- Dette er en ressurs som bidrar med informasjon som en ordinær radio- eller tv-stasjon. Den sender ut bilder og radio med informasjon skreddersydd til målgruppen. Det kan for eksempel være meldinger som at «den internasjonale innsatsen pågår for å beskytte sivile» og lignende.

ABC TV: Vil ikke bruke våpenmakt

- Humanitær informasjon

- Selv om vi ikke vil diskutere detaljer kan Commando Solo brukes til å formidle informasjon til regimets styrker der man ber dem stanse sine fiendtlige aktiviteter. Det kan også brukes til å kringkaste humanitær informasjon til det libyske folket, som hvor folk kan få tak i mat og drikke, sier Pentagon ifølge CNN.

I radiomeldingen i videoen over ber amerikanerne libyske marinesoldater om å reise hjem. Sendingen ble plukket opp av en nederlandsk radioamatør, melder Wired.

I Pentagonrapporter til journalister i forrige uke fortalte flere amerikanske offiserer om hvordan de ber Gaddafis ledere i felt om å la være å angripe opprørere i de beleirede byene Ajdabiya, Misurata and Benghazi.

- Piratradio

- Alle vil kunne høre disse signalene på radio, og man kan ikke unngå å få den inn på radioen sin. Budskapet som kommer ut må dermed være tilpasset forskjellige målgrupper, både Gaddafi-lojale så vel som opprørere, sier Bøe-Hansen.

- Undersøkelser i ettertid av operasjoner på Balkan og i Irak viser at mange lytter til disse sendingene.

- Flyene sender også tv, da som regel ferdigproduserte videosnutter som markedsfører målsetningen med operasjonen, og handlinger man ønsker at befolkningen skal foreta seg, utdyper Bøe-Hansen.

- Fungerer flyet som en form for piratradio?

- Det kan man si. Det fungerer som en radiostasjon, men som er legitim da den bringer informasjon til deler av befolkningene det ellers kan være vanskelig å nå, sier han.

Les også: Motstridende om sivile libyske tap

Psykologisk krigføring

Flyet av typen Lockheed EC-130 er et modifisert C-130 Hercules, og brukes til å gjennomføre psykologisk krigføring (PSYOP) samt å sende sivile sendinger i de vanlige båndbreddene, skriver det amerikanske luftforsvaret på sine hjemmesider.

- Psyop er en militær form for markedsføring. Man bruker forskjellige typer virkemidler for å nå en bestemt målgruppe med forskjellige typer budskap. Det kan være flyveblader, internett, radio, tv, fotballer og penner med logo og denne typen ting. Formålet er å etablere en relasjon til en bestemt målgruppe, sier Bøe-Hansen.

- Er dette det samme som ordet «propaganda»?

- Nei propaganda bruker løgn og sterke virkemidler. Det gjør ikke vi. Vi skjærer ikke hodet av folk for å markere et budskap, for å ta et Taliban-eksempel. Det er propaganda. Psyops er de samme prosessene som brukes i reklamebransjen.

Oppdragene til Commando Solo gjennomføres i maksimal høyde for å sikre at meldingene spres best mulig. Flyet brukes også til å slippe ut spesialsoldater i fallskjerm.

Commando Solo brukes av 193d Special Operations Wing, som har sin base i Pennsylvania.

Les også: Stoltenberg: - Libya-operasjonen kan bli langvarig


Personvernpolicy