Plutonium funnet på bakken i Fukushima

Det er funnet plutonium flere steder på bakken ved atomkraftverket Fukushima Daiichi (bildet). (Foto: Scanpix)
Det er funnet plutonium flere steder på bakken ved atomkraftverket Fukushima Daiichi (bildet). (Foto: Scanpix)

Det er funnet plutonium flere steder på bakken ved atomkraftverket Fukushima Daiichi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var selskapet som driver atomkraftverkene i Fukushima, Tokyo Electric Power Co (TEPCO), som mandag opplyste til nyhetsbyrået Kyodo at stoffet er funnet i jord på fem forskjellige steder ved kraftverket.

TEPCO sier testresultatene stammer fra prøver som ble tatt for en uke siden. Selskapet hevder at plutoniumet som er funnet, ikke er skadelig for mennesker. Arbeidet for å få kontroll over anlegget, blir ikke stanset.

– Ikke overraskende

– Slike meldinger kommer vi til å få mange av i dagene og ukene som kommer. Det er bare nok et eksempel på hvilken svær utfordring de har for å få gjort anlegget stabilt, sier direktør Ole Harbitz i Statens strålevern til NTB.

Siden funnet er gjort like ved anlegget, der alle for lengst er evakuert, er meldingen ikke dramatisk, sier han. Det er kun arbeiderne som forsøker å få kontroll over situasjonen, som fortsatt befinner seg på stedet.

Harbitz har inntrykk av at japanske myndigheter gjør en god jobb med å overvåke miljøet.

Han forklarer at plutoniumet kommer fra reaktor 3, som er den reaktoren som drives av såkalt mox-brensel, en blanding av uran og plutonium.

Inhalering

Harbitz understreker at plutonium er et stoff som først og fremst er farlig ved inhalering, eventuelt ved å få det på seg, slik at det ikke er noen umiddelbar fare for befolkningen som er evakuert.

– Det er håndterbart. Men de som jobber der, er utsatt, sier han.

– De ivaretar nok sikkerheten for arbeiderne, men det er en jobb som må gjøres.

Plutonium er et kunstig radioaktivt grunnstoff som er ekstremt giftig og regnes som det farligste av alle grunnstoffer. Ved stråling samler det seg i beinmargen og kan føre til leukemi.

Lekkasjer

Tidligere mandag opplyste TEPCO at radioaktivt vann har lekket ut fra en av reaktorene ved atomkraftverket. Vannet hadde et strålingsnivå på mer enn 1.000 millisievert i timen, ble det opplyst, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Grensen for mengden radioaktiv stråling som er tillatt, er til sammenligning 250 millisievert i året.

Lekkasjen ble oppdaget i en tunnel som leder til atomkraftverkets reaktor nummer 2. Arbeidere jobber nå for å håndtere lekkasjen.

– Vi må kontrollere om vannet kan komme til å renne direkte ut i havet, sier en TEPCO-ansatt. (©NTB)

Les mer om katastrofen i Japan her

Les flere nyheter her

Personvernpolicy