Wenche Foss er død

Skuespiller Wenche Foss sovnet stille inn like etter klokken 12 mandag etter en tids sykeleie. Foss ble 93 år gammel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Wenche Foss
• Wenche Foss ble født 5. desember 1917 i Kristiania. Hennes fulle navn som gift var Eva Wenche Steenfeldt-Foss Stang.

• Debuterte på Søilen Teater i 1935, i Wilhelm Dybwads operette «Taterblod».

• Markerte seg tidlig som operette- og lystskuespiller på flere av Oslos scener, blant annet som Hanna Glawari i «Den glade enke» i 1948.

• Kom til Nationaltheatret første gang i 1952 og var der i 15 år. Deretter var hun ansatt på Oslo Nye Teater før hun i 1978 igjen ble ansatt på Nationaltheatret, der hun til sammen har spilt 55 roller.

• Wenche Foss har også hatt flere filmroller. Hun debuterte i 1940 i «Tørres Snørtevold», men er trolig mest kjent for sin rolle i «En herre med bart» fra 1942.

• I 1988 ble hun utnevnt til Kommandør med stjerne av St. Olavs Orden.

• I 2007 ble Per Ungs bronsestatue av henne avduket utenfor Nationaltheatret.(Kilde: Wikipedia og NTB)

Skuespiller Wenche Foss sovnet stille inn på Diakonhjemmet sykehus like etter klokken 12 mandag etter en tids sykeleie. Foss ble 93 år gammel.

I begynnelsen av desember, da hun delte ut æresprisen som bærer hennes navn, fortalte hun åpent om at hun var alvorlig syk og neppe ville leve i mange uker til. Hun fortalte også at hun hadde donert sitt legeme til forskningen og at hun hadde akseptert døden.

Se også: - Jeg har akseptert at jeg skal dø

Divaens bortgang setter et punktum for en epoke innen norsk teaterliv.

- Det jeg er lykkelig for og kanskje litt forbauset over er at jeg har akseptert at jeg skal dø, sa Wenche Foss til NTB i desember i fjor.

Det var ikke bare på scenen at Wenche markerte seg. Hun var også sterkt tilstede i norsk offentlighet og engasjerte seg voldsomt i kampen mot urettferdighet.

Se bilder og video fra Wenche Foss sitt liv og karriere

– Et langt liv med evne til å gledes og glede er ved veis ende. Takk til alle som var der for henne. Mors siste ønske var at hilsener til hennes minne gis til noen som sjelden får en blomst, sier hennes sønn Fabian Stang, via sin pressekontakt Rune Dahl.

– Takk for et rikt liv

I flere intervjuer har Wenche Foss blitt spurt om hun noen gang tenkte på døden.

– Altfor meget, svarte skuespilleren og la til:

– Jeg vil så gjerne dø motsatt av det å bli født. Når man blir født, så står alle og ler og ønsker deg velkommen, og du selv gråter som regel. Når du dør, gråter kanskje noen. Men mitt ønske er at jeg må smile. Så kan jeg godt stå som på scenen og takke for meg og si: Jeg er forberedt på min avgang, for jeg har hatt et så rikt liv. Tusen millioner takk!

Teaterkarriere

Wenche Foss’ karriere viser at hun virkelig har hatt mange liv. I sitt arbeid på scenen viste hun en imponerende allsidighet. I 1935 debuterte hun som Ingrid i Vilhelm Dybwads operette «Taterblod» på Søilen Teater.

Les også: Slik husker vi henne

Aftenposten skrev den gang at Wenche hadde «()smukke betingelser for scenen - både talestemme og sangstemme av en avgjort tiltalende beskaffenhet, et godt sceneytre, en fri og naturlig fremtreden, en god diksjon (..)».

Les også: Wenche Foss: – Jeg overlever 2010

Hun markerte seg tidlig som operette- og lystskuespiller på flere av Oslos scener. Hun var mezzosopran og studerte sang.

Som sangerinne hadde hun store suksesser, ikke minst som Hanna Glawari i «Den glade enke» (1948). Rollen ga henne det betegnende tilnavnet «Den glade Wenche».

Foss utforsket også nyere musikkteater og i 1952 fikk Oslo Nye Teater en kjempesuksess med Cole Porters «Kiss me Kate» med Wenche som den frekke og freidige Kate.

I 1942 forsøkte Wenche seg på Ibsen for første gang i rollen som Rebekka West i «Rosmersholm».

Senere inntok hun flere legendariske Ibsenroller, blant annet Hedda Gabler og Mor Aase i «Peer Gynt».

Les også: Wenche Foss sier hun er alvorlig syk

Wenche spilte på flere strenger og i sin karriere gjorde hun suksess både med sine komiske roller og med sine store, dramatiske kvinneroller.

Wenche på filmlerretet

Fem år etter teaterdebuten filmdebuterte Wenche i den populære folkekomedien «Tørres Snørtevold»(1940).

Senere var hun stjerne i flere førtitallskomedier, den mest kjente er kanskje «En herre med bart».

Les også: Wenche stjal showet

Divaen fikk også Kritikerprisen for rollen som bispinnen i «Herren og hans tjenere» (1959).

På 80-tallet medvirket hun i en rekke av Wam og Vennerøds filmer. Hun hadde også større roller i dramaene «Jeg er Dina» og «Musikk for bryllup og begravelser».

Wenche mottok Amandas ærespris 1991.

Samfunnsrefseren

Wenche omga seg med en aura av glamour og var alltid sprudlende i sitt møte med publikum. For oslobeboere var Wenche en del av bybildet, og hun var kjent for å være på hils med alle hun traff på sin vei.

Hun fremstod som en person som elsket champagne og festivitas, alltid stilig antrukket.

Men bak den glitrende fasaden banket et særdeles varmt hjerte med omsorg for samfunnets stebarn, for psykisk utviklingshemmede og for mennesker som var blitt urettferdig behandlet.

Wenche Foss kjempet i en årrekke for utviklingshemmede. I 1953 fikk hun selv sønnen Tommeliten, som hadde Downs syndrom. Foss har i flere sammenhenger gått aktivt ut i media og talt homofiles sak.

- Jeg er fortvilet over vår statskirke. Den utviser en mangel på respekt og toleranse som strider direkte mot Guds ord, skrev Wenche Foss om kirkens forhold til homofili i sin åpenhjertige bok «Etterpå» som kom ut i 1999.

Foss engasjerte seg også sterkt i Rødseth-saken hvor en far ble beskyld for å ha forårsaket sin fem måneder gamle datters død.

Skuespillerinnen tok initiativet til en underskriftskampanje til støtte for gjenopptakelse av saken. Det endte med at Sveinung Rødseth ble frikjent i desember 1997, mer enn 16 år etter at han først ble fengslet.

Utmerkelser

Wenche Foss har fått en rekke utmerkelser i sin karriere. Hun mottok Aamot-statuetten i 1959 og i 1988 ble hun utnevnt til kommandør med stjerne av St. Olavs Orden. Hun ble i 1963 utnevnt til ridder av Dannebrogordenen. Hun var også ridder av den franske Æreslegionen. I 1991 returnerte hun St. Hallvard-medaljen til Oslo by, i protest mot eldrepolitikken.

September 2007 ble det avduket en bronsestatue av Wenche Foss, utført av Per Ung i Studenterlunden rett ved Nationaltheatret.

Privatliv

Wenches kjærlighetsliv har ikke vært fritt for dramatikk. Hun giftet seg først med filmskaperen Alf-Scott Hansen i 1939, men paret skilte seg etter 11 år. Deretter fant hun lykken med den 20 år eldre godseieren Thomas Stang.

Han gikk bort i 1982.

Sammen fikk de sønnene Tommeliten og Fabian. Tommeliten døde da han var fire.

Wenches sønn Fabian Stang er som kjent ordfører i Oslo. Han har to sønner Christian August og Fabian Emil.

Wenche har vært åpen om forhold ved sin egen helse hele sitt liv.

Hun overlevde brystkreft både i 1971 og ved senere tilbakefall. I forbindelse med utdelingen av Wenche Foss' ærespris i desember 2010 offentliggjorde hun at hun var alvorlig syk som følge av at hun ble rammet av anemi og beinmargssvikt.

Kilder: Store Norske Leksikon/Aftenposten/NTB

Hvordan vil du minnes Wenche Foss? Skriv inn din hilsen og kommentar i feltet under.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:29 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30 FN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03 Trump har nominert ny energiminister23:49 Fire skadd i trafikkulykke i Bergen22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47 Kina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45 Kvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42 Ny avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Nær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Ap-politiker mener Dale ignorerer henne08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04 Hovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00 Slakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51 Football-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37 Trump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35 Nok et tap for Wild i Canada06:34 Amerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08 Sjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06 Dette skjer i dag06:05 Johnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33 Dette skjedde i natt05:28 Åtte drept da sønnen til «El Chapo» unnslapp pågripelse05:06 Stor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03 Svakeste vekst i Kina på 27 år05:00 Keshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43 Voldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55 Norsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21 Drapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49 Lang toppmøtekveld med få resultater02:38 EUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28 Venezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09 Frankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56 Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29 USAs energiminister går av01:20 Populær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland
Siste nytt
01:29VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30VerdenFN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29NorgeFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03VerdenTrump har nominert ny energiminister23:49NorgeFire skadd i trafikkulykke i Bergen22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47PolitikkKina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45NorgeKvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42PolitikkNy avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenNær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkAp-politiker mener Dale ignorerer henne08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04SportHovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00MotorSlakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51SportFootball-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37VerdenTrump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35SportNok et tap for Wild i Canada06:34VerdenAmerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08NorgeSjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06NorgeDette skjer i dag06:05VerdenJohnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenÅtte drept da sønnen til «El Chapo» unnslapp pågripelse05:06NorgeStor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03PengerSvakeste vekst i Kina på 27 år05:00PolitikkKeshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55PengerNorsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21NorgeDrapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49VerdenLang toppmøtekveld med få resultater02:38VerdenEUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28VerdenVenezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09VerdenFrankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56PolitikkGiske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29PolitikkUSAs energiminister går av01:20NorgePopulær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52KulturMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30KulturKong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland
Populært