Meny

Wenche Foss er død

Skuespiller Wenche Foss sovnet stille inn like etter klokken 12 mandag etter en tids sykeleie. Foss ble 93 år gammel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Wenche Foss
• Wenche Foss ble født 5. desember 1917 i Kristiania. Hennes fulle navn som gift var Eva Wenche Steenfeldt-Foss Stang.

• Debuterte på Søilen Teater i 1935, i Wilhelm Dybwads operette «Taterblod».

• Markerte seg tidlig som operette- og lystskuespiller på flere av Oslos scener, blant annet som Hanna Glawari i «Den glade enke» i 1948.

• Kom til Nationaltheatret første gang i 1952 og var der i 15 år. Deretter var hun ansatt på Oslo Nye Teater før hun i 1978 igjen ble ansatt på Nationaltheatret, der hun til sammen har spilt 55 roller.

• Wenche Foss har også hatt flere filmroller. Hun debuterte i 1940 i «Tørres Snørtevold», men er trolig mest kjent for sin rolle i «En herre med bart» fra 1942.

• I 1988 ble hun utnevnt til Kommandør med stjerne av St. Olavs Orden.

• I 2007 ble Per Ungs bronsestatue av henne avduket utenfor Nationaltheatret.

(Kilde: Wikipedia og NTB)

Skuespiller Wenche Foss sovnet stille inn på Diakonhjemmet sykehus like etter klokken 12 mandag etter en tids sykeleie. Foss ble 93 år gammel.

I begynnelsen av desember, da hun delte ut æresprisen som bærer hennes navn, fortalte hun åpent om at hun var alvorlig syk og neppe ville leve i mange uker til. Hun fortalte også at hun hadde donert sitt legeme til forskningen og at hun hadde akseptert døden.

Se også: - Jeg har akseptert at jeg skal dø

Divaens bortgang setter et punktum for en epoke innen norsk teaterliv.

- Det jeg er lykkelig for og kanskje litt forbauset over er at jeg har akseptert at jeg skal dø, sa Wenche Foss til NTB i desember i fjor.

Det var ikke bare på scenen at Wenche markerte seg. Hun var også sterkt tilstede i norsk offentlighet og engasjerte seg voldsomt i kampen mot urettferdighet.

Se bilder og video fra Wenche Foss sitt liv og karriere

– Et langt liv med evne til å gledes og glede er ved veis ende. Takk til alle som var der for henne. Mors siste ønske var at hilsener til hennes minne gis til noen som sjelden får en blomst, sier hennes sønn Fabian Stang, via sin pressekontakt Rune Dahl.

– Takk for et rikt liv

I flere intervjuer har Wenche Foss blitt spurt om hun noen gang tenkte på døden.

– Altfor meget, svarte skuespilleren og la til:

– Jeg vil så gjerne dø motsatt av det å bli født. Når man blir født, så står alle og ler og ønsker deg velkommen, og du selv gråter som regel. Når du dør, gråter kanskje noen. Men mitt ønske er at jeg må smile. Så kan jeg godt stå som på scenen og takke for meg og si: Jeg er forberedt på min avgang, for jeg har hatt et så rikt liv. Tusen millioner takk!

Teaterkarriere

Wenche Foss’ karriere viser at hun virkelig har hatt mange liv. I sitt arbeid på scenen viste hun en imponerende allsidighet. I 1935 debuterte hun som Ingrid i Vilhelm Dybwads operette «Taterblod» på Søilen Teater.

Les også: Slik husker vi henne

Aftenposten skrev den gang at Wenche hadde «()smukke betingelser for scenen - både talestemme og sangstemme av en avgjort tiltalende beskaffenhet, et godt sceneytre, en fri og naturlig fremtreden, en god diksjon (..)».

Les også: Wenche Foss: – Jeg overlever 2010

Hun markerte seg tidlig som operette- og lystskuespiller på flere av Oslos scener. Hun var mezzosopran og studerte sang.

Som sangerinne hadde hun store suksesser, ikke minst som Hanna Glawari i «Den glade enke» (1948). Rollen ga henne det betegnende tilnavnet «Den glade Wenche».

Foss utforsket også nyere musikkteater og i 1952 fikk Oslo Nye Teater en kjempesuksess med Cole Porters «Kiss me Kate» med Wenche som den frekke og freidige Kate.

I 1942 forsøkte Wenche seg på Ibsen for første gang i rollen som Rebekka West i «Rosmersholm».

Senere inntok hun flere legendariske Ibsenroller, blant annet Hedda Gabler og Mor Aase i «Peer Gynt».

Les også: Wenche Foss sier hun er alvorlig syk

Wenche spilte på flere strenger og i sin karriere gjorde hun suksess både med sine komiske roller og med sine store, dramatiske kvinneroller.

Wenche på filmlerretet

Fem år etter teaterdebuten filmdebuterte Wenche i den populære folkekomedien «Tørres Snørtevold»(1940).

Senere var hun stjerne i flere førtitallskomedier, den mest kjente er kanskje «En herre med bart».

Les også: Wenche stjal showet

Divaen fikk også Kritikerprisen for rollen som bispinnen i «Herren og hans tjenere» (1959).

På 80-tallet medvirket hun i en rekke av Wam og Vennerøds filmer. Hun hadde også større roller i dramaene «Jeg er Dina» og «Musikk for bryllup og begravelser».

Wenche mottok Amandas ærespris 1991.

Samfunnsrefseren

Wenche omga seg med en aura av glamour og var alltid sprudlende i sitt møte med publikum. For oslobeboere var Wenche en del av bybildet, og hun var kjent for å være på hils med alle hun traff på sin vei.

Hun fremstod som en person som elsket champagne og festivitas, alltid stilig antrukket.

Men bak den glitrende fasaden banket et særdeles varmt hjerte med omsorg for samfunnets stebarn, for psykisk utviklingshemmede og for mennesker som var blitt urettferdig behandlet.

Wenche Foss kjempet i en årrekke for utviklingshemmede. I 1953 fikk hun selv sønnen Tommeliten, som hadde Downs syndrom. Foss har i flere sammenhenger gått aktivt ut i media og talt homofiles sak.

- Jeg er fortvilet over vår statskirke. Den utviser en mangel på respekt og toleranse som strider direkte mot Guds ord, skrev Wenche Foss om kirkens forhold til homofili i sin åpenhjertige bok «Etterpå» som kom ut i 1999.

Foss engasjerte seg også sterkt i Rødseth-saken hvor en far ble beskyld for å ha forårsaket sin fem måneder gamle datters død.

Skuespillerinnen tok initiativet til en underskriftskampanje til støtte for gjenopptakelse av saken. Det endte med at Sveinung Rødseth ble frikjent i desember 1997, mer enn 16 år etter at han først ble fengslet.

Utmerkelser

Wenche Foss har fått en rekke utmerkelser i sin karriere. Hun mottok Aamot-statuetten i 1959 og i 1988 ble hun utnevnt til kommandør med stjerne av St. Olavs Orden. Hun ble i 1963 utnevnt til ridder av Dannebrogordenen. Hun var også ridder av den franske Æreslegionen. I 1991 returnerte hun St. Hallvard-medaljen til Oslo by, i protest mot eldrepolitikken.

September 2007 ble det avduket en bronsestatue av Wenche Foss, utført av Per Ung i Studenterlunden rett ved Nationaltheatret.

Privatliv

Wenches kjærlighetsliv har ikke vært fritt for dramatikk. Hun giftet seg først med filmskaperen Alf-Scott Hansen i 1939, men paret skilte seg etter 11 år. Deretter fant hun lykken med den 20 år eldre godseieren Thomas Stang.

Han gikk bort i 1982.

Sammen fikk de sønnene Tommeliten og Fabian. Tommeliten døde da han var fire.

Wenches sønn Fabian Stang er som kjent ordfører i Oslo. Han har to sønner Christian August og Fabian Emil.

Wenche har vært åpen om forhold ved sin egen helse hele sitt liv.

Hun overlevde brystkreft både i 1971 og ved senere tilbakefall. I forbindelse med utdelingen av Wenche Foss' ærespris i desember 2010 offentliggjorde hun at hun var alvorlig syk som følge av at hun ble rammet av anemi og beinmargssvikt.

Kilder: Store Norske Leksikon/Aftenposten/NTB

Hvordan vil du minnes Wenche Foss? Skriv inn din hilsen og kommentar i feltet under.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:31 Abbasi-søsknene gjenforenes med moren på Ahus16:10 Norske myndigheter refses for isolasjonsbruk16:04 Irsk motstand for Brann i europaligaen15:47 Karaktervitner roser Ludvigsens engasjement15:46 Irland vil forby salg av diesel- og bensinbiler15:45 Kraftig jordskjelv i Japan15:37 Durek om prinsesse Märtha Louise: – Vi har snakket om ekteskap15:27 Rosenborg møter Linfield i mesterligakvalifiseringen15:04 Million-toalett med dritt-problemer14:46 – Denne utviklingen burde regjeringen stoppe14:43 Legemiddelmangel kan ramme opptil en halv million ganger i året14:38 Skjelven Merkel vekker oppmerksomhet14:10 Foreslår at prøveløslatte nektes pass14:06 Norgesgruppen trekker engangsgrill fra markedet14:03 Filmregissør Knut Andersen er død13:51 Bane Nor holder beredskapsøvelse ved Oslo S13:51 Draghi åpner for nye rentekutt13:48 Varaordfører på Askøy: – Antallet sykdomstilfeller er kraftig redusert13:18 Landslagssjef ber Solskjærs stjerne bytte klubb13:04 Familien og politiet etterlyser gjerningsperson etter funn av død kvinne12:36 Norsk sirkusbransje kjemper for overlevelse12:36 Strammer inn regler for bommer på sideveier12:21 Nå snakker hele verden om denne norske bygda12:13 Leddbåndsskade for Graham Hansen, kjemper mot klokka12:12 EU risikerer å bomme på klimamålene11:57 EUs handelsoverskudd med USA øker11:57 Forskere: Flere barnefødsler ikke god butikk for Norge11:36 Snart mulig å leie e-lydbøker fra folkebibliotekene11:34 – Aldri noe seksuelt eller upassende med Ludvigsen11:33 Jemtlands ektemann viste retten hvordan han mener skuddet gikk av11:31 Facebook lanserer egen kryptovaluta10:55 Danske forskere fant «nytt» folkeslag10:37 Platini avhørt i korrupsjonssak, avviser alle anklager10:37 Hegerbergs nye trener var i trøbbel for sexistisk kommentar10:23 Journalister bortvist da Mursi ble gravlagt i Kairo10:22 Ny elimineringsrunde i toryenes maktkamp10:20 Klima, skole, eldre: SV går for beste kommunevalg på 16 år10:05 EU-domstolen: Tysk motorveiavgift i strid med reglene09:59 To indiske soldater drept av bilbombe i Kashmir09:58 Færre rammes av akutt hjerteinfarkt og hjerneslag09:56 Truende mann skutt i beinet av politiet i Oslo09:45 Omsetningen i De norske Bokklubbene halvert09:39 Kina advarer USA mot å trappe opp i Midtøsten09:07 Maur setter livet på spill for å redde søsken09:06 Bomsjef betalte millionhonorar til eks-kollega uten anbud09:03 Støtten til kirken vil fortsatt avgjøre hva andre trossamfunn får08:30 Raymond Johansen ut mot bompengepartiet08:23 Havprofessor: – Norge er et lyspunkt08:14 Sterke reaksjoner på VAR-avgjørelse08:12 Pakistansk klatrer omkom, italiener skadd i snøskred i Pakistan08:05 Bompengepartiet nesten like stort som Frp i Sandnes07:54 Trump truer med å deportere millioner av ulovlige innvandrere07:51 Legeforeningen vil vurdere Abbasi-saken07:43 Raymond Johansen om Folkeaksjonen Nei til mer bompenger: – Et totalt useriøst parti07:35 Miljøbevegelsen varsler kamp mot tysk prøveboring sør for Lofoten07:33 EVRY og Tieto fusjonerer07:22 NRK: Abbasi-søsknene til Norge tirsdag07:20 Tolv døde i jordskjelv i Kina07:11 Offensiv Iversen vil utfordre Klæbo06:56 Alle OL-rivalene til cupspillet i fotball-VM06:41 Fire biler brant på Hovseter i Oslo06:36 Tankesmie ber om tettere samarbeid mellom SV og Rødt06:35 Hjelmseth imponert av innsats og vilje06:30 Ap ønsker ikke å endre asylforliket06:26 Asiatiske børser for det meste opp tirsdag06:05 Retten får se rekonstruksjon i Jemtland-saken05:50 Dette skjer i dag05:42 Geolog med ny befaring etter skred i Tromsdalen05:30 Dette skjedde i natt05:06 HRW: Ber FN etterforske Mursis død05:00 FN: 11 milliarder innbyggere i verden i 210004:54 Norge når ikke opp i kåring av Europas mest innovative regioner04:35 NHO-topp refser pelsdyrvedtak04:06 Tvangslovutvalget legger fram innstilling03:17 Brasiliansk entreprenørkjempe søker konkursbeskyttelse02:19 Swedbank fjerner toppledere i Estland01:57 Mann innrømmer delvis skyld i 15 år gammel voldtektssak01:33 USA vil sende 1.000 flere soldater til Midtøsten01:27 Abbasi-søsknene returneres til Norge01:07 Sør-Korea ble slått på dårlig norsk dag, men Graham Hansen-skade bekymrer00:40 Sjögren: – En styrke å vinne på en dårlig dag00:30 Menn stjal Pride-flagg og kom med homofiendtlige tilrop i Oslo00:09 Optimistisk «Caro» håper å rekke åttedelsfinalen23:33 Skytedrama overskygget Raptors-hyllest i Toronto – to personer såret23:20 DN: Frp godtar at bomløsning trekker ut i tid23:16 Amnesty ber Egypt etterforske Mursis død22:54 Caro ordnet VM-avansement, men måtte ut med skade22:30 Mystisk død: Skutt i brystet – sjanglet rundt i timevis22:08 USA advarer mot å gi etter for Iran21:58 SV-representant politianmelder nynazistgruppe for trusler21:55 Kristoffersen: – Jeg har ikke noe problem med å se folk i øynene21:33 Jordskred stanset rett over bebyggelse i Tromsdalen21:02 To trakk seg da Giske fikk styreverv21:00 Østfoldbanen åpnet for trafikk20:59 Kassi-mareritt da TIL vant på Nadderud20:30 Trump med 160 sekunders selvskryt for fire nye år19:50 Trump har satt seg på bakbena: – Norge er bekymret19:17 Kallmyr: – Statsråden kan ikke instruere Utlendingsnemnda om å la familien få bli18:35 Regjeringspartiene klubbet ned gratis skolemat18:21 Ekspresident Mursi død etter kollaps i rettsmøte
Siste nytt
16:31PolitikkAbbasi-søsknene gjenforenes med moren på Ahus16:10NorgeNorske myndigheter refses for isolasjonsbruk16:04SportIrsk motstand for Brann i europaligaen15:47NorgeKaraktervitner roser Ludvigsens engasjement15:46MotorIrland vil forby salg av diesel- og bensinbiler15:45VerdenKraftig jordskjelv i Japan15:37KulturDurek om prinsesse Märtha Louise: – Vi har snakket om ekteskap15:27SportRosenborg møter Linfield i mesterligakvalifiseringen15:04ReiseMillion-toalett med dritt-problemer14:46Helse– Denne utviklingen burde regjeringen stoppe14:43Helse og livsstilLegemiddelmangel kan ramme opptil en halv million ganger i året14:38PolitikkSkjelven Merkel vekker oppmerksomhet14:10NorgeForeslår at prøveløslatte nektes pass14:06NorgeNorgesgruppen trekker engangsgrill fra markedet14:03KulturFilmregissør Knut Andersen er død13:51NorgeBane Nor holder beredskapsøvelse ved Oslo S13:51PengerDraghi åpner for nye rentekutt13:48NorgeVaraordfører på Askøy: – Antallet sykdomstilfeller er kraftig redusert13:18SportLandslagssjef ber Solskjærs stjerne bytte klubb13:04NorgeFamilien og politiet etterlyser gjerningsperson etter funn av død kvinne12:36KulturNorsk sirkusbransje kjemper for overlevelse12:36MotorStrammer inn regler for bommer på sideveier12:21ReiseNå snakker hele verden om denne norske bygda12:13SportLeddbåndsskade for Graham Hansen, kjemper mot klokka12:12VerdenEU risikerer å bomme på klimamålene11:57PengerEUs handelsoverskudd med USA øker11:57Helse og livsstilForskere: Flere barnefødsler ikke god butikk for Norge11:36KulturSnart mulig å leie e-lydbøker fra folkebibliotekene11:34Norge– Aldri noe seksuelt eller upassende med Ludvigsen11:33NorgeJemtlands ektemann viste retten hvordan han mener skuddet gikk av11:31PengerFacebook lanserer egen kryptovaluta10:55VerdenDanske forskere fant «nytt» folkeslag10:37SportPlatini avhørt i korrupsjonssak, avviser alle anklager10:37SportHegerbergs nye trener var i trøbbel for sexistisk kommentar10:23VerdenJournalister bortvist da Mursi ble gravlagt i Kairo10:22PolitikkNy elimineringsrunde i toryenes maktkamp10:20PolitikkKlima, skole, eldre: SV går for beste kommunevalg på 16 år10:05MotorEU-domstolen: Tysk motorveiavgift i strid med reglene09:59VerdenTo indiske soldater drept av bilbombe i Kashmir09:58Helse og livsstilFærre rammes av akutt hjerteinfarkt og hjerneslag09:56NorgeTruende mann skutt i beinet av politiet i Oslo09:45KulturOmsetningen i De norske Bokklubbene halvert09:39VerdenKina advarer USA mot å trappe opp i Midtøsten09:07VerdenMaur setter livet på spill for å redde søsken09:06MotorBomsjef betalte millionhonorar til eks-kollega uten anbud09:03PolitikkStøtten til kirken vil fortsatt avgjøre hva andre trossamfunn får08:30NorgeRaymond Johansen ut mot bompengepartiet08:23NorgeHavprofessor: – Norge er et lyspunkt08:14SportSterke reaksjoner på VAR-avgjørelse08:12VerdenPakistansk klatrer omkom, italiener skadd i snøskred i Pakistan08:05PolitikkBompengepartiet nesten like stort som Frp i Sandnes07:54VerdenTrump truer med å deportere millioner av ulovlige innvandrere07:51NorgeLegeforeningen vil vurdere Abbasi-saken07:43PolitikkRaymond Johansen om Folkeaksjonen Nei til mer bompenger: – Et totalt useriøst parti07:35NorgeMiljøbevegelsen varsler kamp mot tysk prøveboring sør for Lofoten07:33NorgeEVRY og Tieto fusjonerer07:22NorgeNRK: Abbasi-søsknene til Norge tirsdag07:20VerdenTolv døde i jordskjelv i Kina07:11SportOffensiv Iversen vil utfordre Klæbo06:56SportAlle OL-rivalene til cupspillet i fotball-VM06:41NorgeFire biler brant på Hovseter i Oslo06:36PolitikkTankesmie ber om tettere samarbeid mellom SV og Rødt06:35SportHjelmseth imponert av innsats og vilje06:30PolitikkAp ønsker ikke å endre asylforliket06:26PengerAsiatiske børser for det meste opp tirsdag06:05NorgeRetten får se rekonstruksjon i Jemtland-saken05:50NorgeDette skjer i dag05:42NorgeGeolog med ny befaring etter skred i Tromsdalen05:30NorgeDette skjedde i natt05:06VerdenHRW: Ber FN etterforske Mursis død05:00VerdenFN: 11 milliarder innbyggere i verden i 210004:54VerdenNorge når ikke opp i kåring av Europas mest innovative regioner04:35PolitikkNHO-topp refser pelsdyrvedtak04:06NorgeTvangslovutvalget legger fram innstilling03:17VerdenBrasiliansk entreprenørkjempe søker konkursbeskyttelse02:19PengerSwedbank fjerner toppledere i Estland01:57NorgeMann innrømmer delvis skyld i 15 år gammel voldtektssak01:33VerdenUSA vil sende 1.000 flere soldater til Midtøsten01:27NorgeAbbasi-søsknene returneres til Norge01:07SportSør-Korea ble slått på dårlig norsk dag, men Graham Hansen-skade bekymrer00:40SportSjögren: – En styrke å vinne på en dårlig dag00:30NorgeMenn stjal Pride-flagg og kom med homofiendtlige tilrop i Oslo00:09SportOptimistisk «Caro» håper å rekke åttedelsfinalen23:33SportSkytedrama overskygget Raptors-hyllest i Toronto – to personer såret23:20NorgeDN: Frp godtar at bomløsning trekker ut i tid23:16VerdenAmnesty ber Egypt etterforske Mursis død22:54SportCaro ordnet VM-avansement, men måtte ut med skade22:30VerdenMystisk død: Skutt i brystet – sjanglet rundt i timevis22:08PolitikkUSA advarer mot å gi etter for Iran21:58PolitikkSV-representant politianmelder nynazistgruppe for trusler21:55SportKristoffersen: – Jeg har ikke noe problem med å se folk i øynene21:33NorgeJordskred stanset rett over bebyggelse i Tromsdalen21:02PolitikkTo trakk seg da Giske fikk styreverv21:00ReisenyheterØstfoldbanen åpnet for trafikk20:59SportKassi-mareritt da TIL vant på Nadderud20:30VerdenTrump med 160 sekunders selvskryt for fire nye år19:50PolitikkTrump har satt seg på bakbena: – Norge er bekymret19:17NorgeKallmyr: – Statsråden kan ikke instruere Utlendingsnemnda om å la familien få bli18:35NorgeRegjeringspartiene klubbet ned gratis skolemat18:21VerdenEkspresident Mursi død etter kollaps i rettsmøte
Populært