Wenche Foss er død
Skuespiller Wenche Foss sovnet stille inn like etter klokken 12 mandag etter en tids sykeleie. Foss ble 93 år gammel.
Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Wenche Foss
• Wenche Foss ble født 5. desember 1917 i Kristiania. Hennes fulle navn som gift var Eva Wenche Steenfeldt-Foss Stang.
• Debuterte på Søilen Teater i 1935, i Wilhelm Dybwads operette «Taterblod».
• Markerte seg tidlig som operette- og lystskuespiller på flere av Oslos scener, blant annet som Hanna Glawari i «Den glade enke» i 1948.
• Kom til Nationaltheatret første gang i 1952 og var der i 15 år. Deretter var hun ansatt på Oslo Nye Teater før hun i 1978 igjen ble ansatt på Nationaltheatret, der hun til sammen har spilt 55 roller.
• Wenche Foss har også hatt flere filmroller. Hun debuterte i 1940 i «Tørres Snørtevold», men er trolig mest kjent for sin rolle i «En herre med bart» fra 1942.
• I 1988 ble hun utnevnt til Kommandør med stjerne av St. Olavs Orden.
• I 2007 ble Per Ungs bronsestatue av henne avduket utenfor Nationaltheatret.(Kilde: Wikipedia og NTB)
• Debuterte på Søilen Teater i 1935, i Wilhelm Dybwads operette «Taterblod».
• Markerte seg tidlig som operette- og lystskuespiller på flere av Oslos scener, blant annet som Hanna Glawari i «Den glade enke» i 1948.
• Kom til Nationaltheatret første gang i 1952 og var der i 15 år. Deretter var hun ansatt på Oslo Nye Teater før hun i 1978 igjen ble ansatt på Nationaltheatret, der hun til sammen har spilt 55 roller.
• Wenche Foss har også hatt flere filmroller. Hun debuterte i 1940 i «Tørres Snørtevold», men er trolig mest kjent for sin rolle i «En herre med bart» fra 1942.
• I 1988 ble hun utnevnt til Kommandør med stjerne av St. Olavs Orden.
• I 2007 ble Per Ungs bronsestatue av henne avduket utenfor Nationaltheatret.(Kilde: Wikipedia og NTB)
Skuespiller Wenche Foss sovnet stille inn på Diakonhjemmet sykehus like etter klokken 12 mandag etter en tids sykeleie. Foss ble 93 år gammel.
I begynnelsen av desember, da hun delte ut æresprisen som bærer hennes navn, fortalte hun åpent om at hun var alvorlig syk og neppe ville leve i mange uker til. Hun fortalte også at hun hadde donert sitt legeme til forskningen og at hun hadde akseptert døden.
Se også: - Jeg har akseptert at jeg skal dø
Divaens bortgang setter et punktum for en epoke innen norsk teaterliv.
- Det jeg er lykkelig for og kanskje litt forbauset over er at jeg har akseptert at jeg skal dø, sa Wenche Foss til NTB i desember i fjor.
Det var ikke bare på scenen at Wenche markerte seg. Hun var også sterkt tilstede i norsk offentlighet og engasjerte seg voldsomt i kampen mot urettferdighet.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenSe bilder og video fra Wenche Foss sitt liv og karriere
– Et langt liv med evne til å gledes og glede er ved veis ende. Takk til alle som var der for henne. Mors siste ønske var at hilsener til hennes minne gis til noen som sjelden får en blomst, sier hennes sønn Fabian Stang, via sin pressekontakt Rune Dahl.
– Takk for et rikt liv
I flere intervjuer har Wenche Foss blitt spurt om hun noen gang tenkte på døden.
– Altfor meget, svarte skuespilleren og la til:
– Jeg vil så gjerne dø motsatt av det å bli født. Når man blir født, så står alle og ler og ønsker deg velkommen, og du selv gråter som regel. Når du dør, gråter kanskje noen. Men mitt ønske er at jeg må smile. Så kan jeg godt stå som på scenen og takke for meg og si: Jeg er forberedt på min avgang, for jeg har hatt et så rikt liv. Tusen millioner takk!
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenTeaterkarriere
Wenche Foss’ karriere viser at hun virkelig har hatt mange liv. I sitt arbeid på scenen viste hun en imponerende allsidighet. I 1935 debuterte hun som Ingrid i Vilhelm Dybwads operette «Taterblod» på Søilen Teater.
Les også: Slik husker vi henne
Aftenposten skrev den gang at Wenche hadde «()smukke betingelser for scenen - både talestemme og sangstemme av en avgjort tiltalende beskaffenhet, et godt sceneytre, en fri og naturlig fremtreden, en god diksjon (..)».
Les også: Wenche Foss: – Jeg overlever 2010
Hun markerte seg tidlig som operette- og lystskuespiller på flere av Oslos scener. Hun var mezzosopran og studerte sang.
Som sangerinne hadde hun store suksesser, ikke minst som Hanna Glawari i «Den glade enke» (1948). Rollen ga henne det betegnende tilnavnet «Den glade Wenche».
Foss utforsket også nyere musikkteater og i 1952 fikk Oslo Nye Teater en kjempesuksess med Cole Porters «Kiss me Kate» med Wenche som den frekke og freidige Kate.
I 1942 forsøkte Wenche seg på Ibsen for første gang i rollen som Rebekka West i «Rosmersholm».
Senere inntok hun flere legendariske Ibsenroller, blant annet Hedda Gabler og Mor Aase i «Peer Gynt».
Les også: Wenche Foss sier hun er alvorlig syk
Wenche spilte på flere strenger og i sin karriere gjorde hun suksess både med sine komiske roller og med sine store, dramatiske kvinneroller.
Wenche på filmlerretet
Fem år etter teaterdebuten filmdebuterte Wenche i den populære folkekomedien «Tørres Snørtevold»(1940).
Artikkelen fortsetter under annonsenSenere var hun stjerne i flere førtitallskomedier, den mest kjente er kanskje «En herre med bart».
Les også: Wenche stjal showet
Divaen fikk også Kritikerprisen for rollen som bispinnen i «Herren og hans tjenere» (1959).
På 80-tallet medvirket hun i en rekke av Wam og Vennerøds filmer. Hun hadde også større roller i dramaene «Jeg er Dina» og «Musikk for bryllup og begravelser».
Wenche mottok Amandas ærespris 1991.
Samfunnsrefseren
Wenche omga seg med en aura av glamour og var alltid sprudlende i sitt møte med publikum. For oslobeboere var Wenche en del av bybildet, og hun var kjent for å være på hils med alle hun traff på sin vei.
Artikkelen fortsetter under annonsenHun fremstod som en person som elsket champagne og festivitas, alltid stilig antrukket.
Men bak den glitrende fasaden banket et særdeles varmt hjerte med omsorg for samfunnets stebarn, for psykisk utviklingshemmede og for mennesker som var blitt urettferdig behandlet.
Wenche Foss kjempet i en årrekke for utviklingshemmede. I 1953 fikk hun selv sønnen Tommeliten, som hadde Downs syndrom. Foss har i flere sammenhenger gått aktivt ut i media og talt homofiles sak.
- Jeg er fortvilet over vår statskirke. Den utviser en mangel på respekt og toleranse som strider direkte mot Guds ord, skrev Wenche Foss om kirkens forhold til homofili i sin åpenhjertige bok «Etterpå» som kom ut i 1999.
Foss engasjerte seg også sterkt i Rødseth-saken hvor en far ble beskyld for å ha forårsaket sin fem måneder gamle datters død.
Skuespillerinnen tok initiativet til en underskriftskampanje til støtte for gjenopptakelse av saken. Det endte med at Sveinung Rødseth ble frikjent i desember 1997, mer enn 16 år etter at han først ble fengslet.
Artikkelen fortsetter under annonsen
Utmerkelser
Wenche Foss har fått en rekke utmerkelser i sin karriere. Hun mottok Aamot-statuetten i 1959 og i 1988 ble hun utnevnt til kommandør med stjerne av St. Olavs Orden. Hun ble i 1963 utnevnt til ridder av Dannebrogordenen. Hun var også ridder av den franske Æreslegionen. I 1991 returnerte hun St. Hallvard-medaljen til Oslo by, i protest mot eldrepolitikken.
September 2007 ble det avduket en bronsestatue av Wenche Foss, utført av Per Ung i Studenterlunden rett ved Nationaltheatret.
Privatliv
Wenches kjærlighetsliv har ikke vært fritt for dramatikk. Hun giftet seg først med filmskaperen Alf-Scott Hansen i 1939, men paret skilte seg etter 11 år. Deretter fant hun lykken med den 20 år eldre godseieren Thomas Stang.
Han gikk bort i 1982.
Sammen fikk de sønnene Tommeliten og Fabian. Tommeliten døde da han var fire.
Artikkelen fortsetter under annonsenWenches sønn Fabian Stang er som kjent ordfører i Oslo. Han har to sønner Christian August og Fabian Emil.
Wenche har vært åpen om forhold ved sin egen helse hele sitt liv.
Hun overlevde brystkreft både i 1971 og ved senere tilbakefall. I forbindelse med utdelingen av Wenche Foss' ærespris i desember 2010 offentliggjorde hun at hun var alvorlig syk som følge av at hun ble rammet av anemi og beinmargssvikt.
Kilder: Store Norske Leksikon/Aftenposten/NTB
Hvordan vil du minnes Wenche Foss? Skriv inn din hilsen og kommentar i feltet under.