Ny meningsmåling:

Åtte av ti redd naturen tappes

Sårbar natur: Presset på naturens mangfold skjer ikke bare i sør. Det er en realitet i Jotunheimen også. Foto: Thomas Vermes
Sårbar natur: Presset på naturens mangfold skjer ikke bare i sør. Det er en realitet i Jotunheimen også. Foto: Thomas Vermes

En femtedel av verdens planter er truet med utryddelse. Åtte av ti nordmenn er bekymret for at dyre- og plantearter forsvinner. De unge trekker mer på skuldrene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det går fram av en meningsmåling Norstat har gjort på oppdrag av Storebrand og Miljøverndepartementet.

De skal mandag avholde en felles konferanse om verdsettingen av de tjenestene naturen kan yte næringslivet.

Solheim trenger næringslivet

- Miljøverndepartementet og Storebrand - et uvanlig par. Hva er poenget med mandagens konferanse?

- Poenget er at en av norsk samfunns store styrker er at næringslivet og samfunnet kan jobbe sammen, svarer miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV)

- Vi trenger hverandre for å ta vare på natuirmangfoldet, mener han.

Grunnlaget for undersøkelsen er blant annet en ny internasjonel studie, som har kommet til at en femtedel av verdens planter er truet med utryddelse.

Forvitringen av arter og økosystemer er en trussel på linje med klimaendringer, men får langt mindre oppmerksomhet.

Bekymrer ikke unge

Kvinner er noe mer bekymret enn menn for tapet av naturens mangfold. Men andelen som ikke har tenkt over problemstillingen er dobbelt så høy blant folk under 30 år enn folk over 50 år, 6 mot 12 prosent.

Oslofolk er mest bekymret (86 prosent), mens sørlendinger er minst (72 prosent).

Unaturlig?

Undersøkelsen ville også ha folk til å svare på om de tror tapet av naturmangfold skyldes menneskene, eller er en naturlig utvikling.

Bare 7 prosent tror at tapet av naturmangfold skyldes en naturlig utvikling. 35 prosent ser det som menneskeskapt, mens 55 prosent mener det er en kombinasjon.

Ser mørkt på utsiktene

Flertallet (6 av 10) tror tapet av mangfold i naturen vil få negative konsekvenser for dem i deres levetid. Nesten alle disse, 5 av 10, tror at de negative konsekvensene vil bli små.

Bare ti prosent av de spurte tror at de negative konsekvensene vil bli store, mens 20 prosent ikke tror tapet av mangfold i naturen vil få noen konsekvenser for dem i deres levetid.

Les også: En seier for FN-systemet.

Solheim tror på business'en

- Tror du virkelig at businessverdenen noensinne vil redusere sine fortjenestemarginer for å betale for klodens fellesverdier ingen har eierskap til, Erik Solheim?

- Jeg tror alltid noen vil være villige til å ta de kortsiktige profittene. Men de store selskapene er naturlige samarbeidspartene. For de er nødt til å ha langsiktig perspektiv, mener miljøministeren.

- Storebrand illustrerer det. Forsikringsbransjen har en åpenbar interesse. Store ødeleggelser slår inn på deres fortjeneste momentant, sier Solheim.

Les andre nyheter her.

Personvernpolicy