Slukket lyset for klimaet

Lysene på Eiffeltårnet i Paris ble lørdag kveld slukket i respekt for Earth Hour (Foto: Scanpix).
Lysene på Eiffeltårnet i Paris ble lørdag kveld slukket i respekt for Earth Hour (Foto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra nord til sør i Norge ble lysene slukket da «Earth Hour» ble avviklet lørdag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hensikten med kampanjen er å rette oppmerksomhet mot klimaproblemene, noe som gjøres ved at lysene slukkes i en time. I Norge var lysene slukket mellom 20.30 og 21.30.

Aldri tidligere har «Earth Hour» hatt større oppslutning, melder WWF. Og det gjelder både utenlands og i Norge. 134 land deltok i årets kampanje, mot 128 i fjor. I Norge var 181 kommuner med. Det er 19 flere enn i fjor.

I tillegg deltok flere hundre norske bedrifter. Flere byer fra Longyearbyen i nord til Kristiansand i sør slukket gatelysene i sentrum. I tillegg ble lysene på Rygge og Torp flyplasser slukket. Også Forsvaret bidro til kampanjen ved blant annet å slukke lysene i elleve festninger.

– Alle pessimister som trodde folk har sluttet å bry seg om klima, må tenke om igjen, sier Rasmus Hansson.

Han er generalsekretær i WWF, som arrangerer «Earth Hour» sammen med flere samarbeidspartnere verden over.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Earth hour i hele verden

Operahuset i Sydney var det første globale landemerket som ble mørklagt da «Earth Hour» startet klokka 20.30 lørdag. Markeringen forflyttet seg deretter fra tidssone til tidssone.

Også Fuglereiret i Beijing, Eiffeltårnet i Paris og verdens høyeste bygning i Dubai ble mørklagt i 60 minutter etter hvert som miljømarkeringen forflyttet seg vestover.

– Det handler ikke egentlig om den mengden strøm man sparer i løpet av den tida, sier Andy Ridley, en av «Earth Hour»s grunnleggere.

Ifølge ham er målet heller å vise hva som kan skje når folk samarbeider.

Hele 134 land og territorier var påmeldt årets markering. Først ut var Fiji og New Zealand, mens Samoa var siste land i rekken. I Australia anslo arrangørene at 10 millioner mennesker, nesten halve befolkningen, deltok. «Earth Hour» ble arrangert for første gang i Sydney i Australia i 2007. Den gang deltok 2,2 millioner mennesker og mer enn 2.000 bedrifter.

Les flere nyheter fra ABC Nyheter