Slukket lyset for klimaet

Lysene på Eiffeltårnet i Paris ble lørdag kveld slukket i respekt for Earth Hour (Foto: Scanpix).
Lysene på Eiffeltårnet i Paris ble lørdag kveld slukket i respekt for Earth Hour (Foto: Scanpix).

Fra nord til sør i Norge ble lysene slukket da «Earth Hour» ble avviklet lørdag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hensikten med kampanjen er å rette oppmerksomhet mot klimaproblemene, noe som gjøres ved at lysene slukkes i en time. I Norge var lysene slukket mellom 20.30 og 21.30.

Aldri tidligere har «Earth Hour» hatt større oppslutning, melder WWF. Og det gjelder både utenlands og i Norge. 134 land deltok i årets kampanje, mot 128 i fjor. I Norge var 181 kommuner med. Det er 19 flere enn i fjor.

I tillegg deltok flere hundre norske bedrifter. Flere byer fra Longyearbyen i nord til Kristiansand i sør slukket gatelysene i sentrum. I tillegg ble lysene på Rygge og Torp flyplasser slukket. Også Forsvaret bidro til kampanjen ved blant annet å slukke lysene i elleve festninger.

– Alle pessimister som trodde folk har sluttet å bry seg om klima, må tenke om igjen, sier Rasmus Hansson.

Han er generalsekretær i WWF, som arrangerer «Earth Hour» sammen med flere samarbeidspartnere verden over.

Earth hour i hele verden

Operahuset i Sydney var det første globale landemerket som ble mørklagt da «Earth Hour» startet klokka 20.30 lørdag. Markeringen forflyttet seg deretter fra tidssone til tidssone.

Også Fuglereiret i Beijing, Eiffeltårnet i Paris og verdens høyeste bygning i Dubai ble mørklagt i 60 minutter etter hvert som miljømarkeringen forflyttet seg vestover.

– Det handler ikke egentlig om den mengden strøm man sparer i løpet av den tida, sier Andy Ridley, en av «Earth Hour»s grunnleggere.

Ifølge ham er målet heller å vise hva som kan skje når folk samarbeider.

Hele 134 land og territorier var påmeldt årets markering. Først ut var Fiji og New Zealand, mens Samoa var siste land i rekken. I Australia anslo arrangørene at 10 millioner mennesker, nesten halve befolkningen, deltok. «Earth Hour» ble arrangert for første gang i Sydney i Australia i 2007. Den gang deltok 2,2 millioner mennesker og mer enn 2.000 bedrifter.

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Personvernpolicy