Opprørere på frammarsj i Libya

Opprørere kjørte inn i byen Ajdabiyah øst i Libya lørdag. De gjenerobret den strategisk viktige byen etter en natt med harde kamper mot regjeringsstyrker. Foto: REUTERS / Finbarr O'Reilly / SCANPIX
Opprørere kjørte inn i byen Ajdabiyah øst i Libya lørdag. De gjenerobret den strategisk viktige byen etter en natt med harde kamper mot regjeringsstyrker. Foto: REUTERS / Finbarr O'Reilly / SCANPIX

Opprørere gjenerobret lørdag den strategisk viktige oljebyen Ajdabiyah og fortsatte videre vestover mot Brega. Samtidig grep utenlandske styrker inn for å stanse et angrep på Misrata.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjenerobringen av Ajdabiyah er opprørernes første viktige seier siden den internasjonale militæroperasjonen startet. Med støtte fra vestlige luftangrep lyktes opprørere å innta byen etter flere dager med harde kamper mot styrker som er lojale overfor Libyas leder Muammar Gaddafi.

Etter å ha blitt angrepet av koalisjonens kampfly hadde regjeringsstyrkene lørdag morgen forlatt forsvarsstillingene sine i den strategisk viktige oljebyen.

– Ajdabiyah er 100 prosent i våre styrkers hender, og vi jager nå Gaddafis styrker på veien mot Brega, omkring 80 kilometer unna, sa opprørstalsmann Shamsiddin Abdulmollah til journalister i Benghazi.

Les også: - De voldtok meg

Senere samme dag tok opprørsstyrker seg inn i Brega, og ifølge en opprørstalsmann hadde regjeringsstyrkene forlatt byen og trukket vestover.

Misrata angrepet

Samtidig fortalte vitner i byen Misrata vest i Libya at Gaddafis styrker fortsatte angrepene på sivile libyere i byen. Regjeringsstyrkene skal ifølge en opprører ha angrepet byen med tungt skyts fra øst og vest, og styrkene skal også ha forsøkt å ta seg inn i byen. Ifølge en beboer skal 115 sivile libyere ha blitt drept av snikskyttere i den opprørerkontrollerte byen i løpet av den siste uken.

Senere samme dag kunne den samme kilden opplyse at skytingen hadde stanset idet vestlige kampfly dukket opp over Misrata.

Flere hundre kilometer lenger vest, i hovedstaden Tripoli, ble militærbaser rystet av flere eksplosjoner i forstaden Tajoura lørdag morgen. Vestlige kampfly øker presset på Gaddafi, og bombene ødela blant annet et radaranlegg.

Også norske fly var på bombetokt. De slapp flere bomber mot stridsvogner og en flybase nord i Libya.

Ifølge Forsvaret er det ingen indikasjoner på at sivile liv gikk tapt under bombeangrepene.

Opprørere feiret

Ajdabiyah er den første byen som har falt tilbake til opprørernes hender siden de utenlandske luftangrepene startet for én uke siden. Gaddafis viseutenriksminister opplyste lørdag formiddag at styrkene hadde trukket seg ut av byen som følge av koalisjonens luftangrep.

Opprørsstyrker rullet lørdag morgen inn i Ajdabiyah mens de tutet i bilhornene og viste seierstegnet med fingrene. De danset på taket av stridsvogner, veivet med flagg og skjøt seiersskudd i lufta.

Flere bygninger var gjennomhullet av kuler etter nattens kamper.

Samtidig myldret tilskuere rundt likene av minst to døde regjeringssoldater. Veiene var ryddet for væpnede Gaddafi-styrker, men ødelagte stridsvogner og andre militære kjøretøy var synlige.

Hjelp fra lufta

Gjenerobringen av Ajdabiyah er en stor seier for opprørerne, som har lidt en rekke nederlag de to siste ukene. De siste dagene har kampene i og rundt byen, som ligger 160 kilometer sør for opprørernes bastion Benghazi, blitt stadig hardere.

Men fredag angrep vestlige kampfly Gaddafis forskansede styrker, noe som satte fart i opprørernes forsøk på å gjenerobre byen.

– Koalisjonens luftangrep skjedde fredag og torsdag. De angrep fra himmelen, og etterpå kom de revolusjonære inn og frigjorde byen, forteller 34 år gamle Ibrahim Saleh, som bor i oljebyen. (©NTB)

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Personvernpolicy