Jesuitter gir erstatning til 500 overgrepsofre

Artikkelen fortsetter under annonsen

En amerikansk jesuittorden har godtatt å betale nær 1 milliard kroner til omkring 500 personer som ble misbrukt seksuelt ved misjonærskoler i indianerreservater.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De fleste av overgrepene skjedde ved religiøse skoler i delstatene Oregon, Washington, Alaska, Idaho og Montana fra 1940-årene og utover på 1990-tallet.

– Dette forliket anerkjenner at jesuittene svek tilliten til flere hundre unge barn som var i deres omsorg, og utsatte dem for forferdelige grusomheter, sier advokat Blaine Tamaki, som representerer mange av ofrene.

- Voldtatt og antastet

– Disse religiøse skikkelsene skulle ha ansvaret for å beskytte barn, men i stedet voldtok og antastet de dem, legger han til.

Ifølge advokater vil utbetalingen på 166 millioner dollar være den største foretatt av en religiøs organisasjon i USA noensinne. Forliket innebærer også at jesuittene gir en skriftlig unnskyldning til ofrene.

Omkring 50 av ofrene var under 8 år da overgrepene startet. Resten av ofrene var mellom 9 og 14 år. Én prest skal alene ha forgrepet seg på 38 barn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skjulte overgrepene

Katherine Mendez er blant de mange hundre ofrene for overgrepene begått av prester og misjonærer i den katolske ordenen. Hun var 11 år da overgrepene startet på kostskolen hun gikk på i staten Washington.

– Jeg skjulte de seksuelle overgrepene i mørket, i sjelen min, i årevis. Da jeg endelig sto fram og så at andre også gjorde det, var det som om teppet som hadde skjult hemmeligheten vår var dratt bort og vi kunne flytte oss inn i lyset igjen, forteller Mendez, som nå er 53 år gammel.

I 2007 ble en lignende erstatning utbetalt. Da fikk 110 eskimoer i Alaska omkring 50 millioner dollar etter at de skal ha blitt misbrukt av jesuittprester og misjonærer som barn.