Jesuitter gir erstatning til 500 overgrepsofre

En amerikansk jesuittorden har godtatt å betale nær 1 milliard kroner til omkring 500 personer som ble misbrukt seksuelt ved misjonærskoler i indianerreservater.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fleste av overgrepene skjedde ved religiøse skoler i delstatene Oregon, Washington, Alaska, Idaho og Montana fra 1940-årene og utover på 1990-tallet.

– Dette forliket anerkjenner at jesuittene svek tilliten til flere hundre unge barn som var i deres omsorg, og utsatte dem for forferdelige grusomheter, sier advokat Blaine Tamaki, som representerer mange av ofrene.

- Voldtatt og antastet

– Disse religiøse skikkelsene skulle ha ansvaret for å beskytte barn, men i stedet voldtok og antastet de dem, legger han til.

Ifølge advokater vil utbetalingen på 166 millioner dollar være den største foretatt av en religiøs organisasjon i USA noensinne. Forliket innebærer også at jesuittene gir en skriftlig unnskyldning til ofrene.

Omkring 50 av ofrene var under 8 år da overgrepene startet. Resten av ofrene var mellom 9 og 14 år. Én prest skal alene ha forgrepet seg på 38 barn.

Skjulte overgrepene

Katherine Mendez er blant de mange hundre ofrene for overgrepene begått av prester og misjonærer i den katolske ordenen. Hun var 11 år da overgrepene startet på kostskolen hun gikk på i staten Washington.

– Jeg skjulte de seksuelle overgrepene i mørket, i sjelen min, i årevis. Da jeg endelig sto fram og så at andre også gjorde det, var det som om teppet som hadde skjult hemmeligheten vår var dratt bort og vi kunne flytte oss inn i lyset igjen, forteller Mendez, som nå er 53 år gammel.

I 2007 ble en lignende erstatning utbetalt. Da fikk 110 eskimoer i Alaska omkring 50 millioner dollar etter at de skal ha blitt misbrukt av jesuittprester og misjonærer som barn.

Personvernpolicy