Barneskandale rulles opp i Spania

FORBRYTELSER UNDER ETTERFORSKNING: Offiseren og politikeren Francisco Franco styrte Spania som fascistisk inspirert, markedsorientert diktatur fra 1939 fram til sin død i 1975. Bildet viser Franco sammen med den amerikanske presidenten Dwight D. Eisenhower i Madrid 1959. Foto: US National Archives/Wikipedia Commons
FORBRYTELSER UNDER ETTERFORSKNING: Offiseren og politikeren Francisco Franco styrte Spania som fascistisk inspirert, markedsorientert diktatur fra 1939 fram til sin død i 1975. Bildet viser Franco sammen med den amerikanske presidenten Dwight D. Eisenhower i Madrid 1959. Foto: US National Archives/Wikipedia Commons

Rundt 30.000 barn kan ha blitt stjålet fra mødrene og gitt til Franco-tilhengere under borgerkrigen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 1965 fødte Carmen Brito fra Las Palmas en datter på det offentlige sykehuset i hjembyen. Etter å ha holdt datteren i armene en kort stund, kom en sykepleier og tok barnet fra henne. Senere kom sykepleieren tilbake og sa at barnet var dødt. Siden har moren aldri sett datteren sin igjen.

Den nå 65 år gamle kvinnen forteller til den kanariske avisen Canarias7 at hun er overbevist om at den nyfødte datteren ble stjålet fra henne og gitt til velstående tilhengere av diktator Fransisco Franco.

- Jeg kan fortsatt kjenne varmen av barnet mitt i armene, sier Brito til avisen.

Hun var bare 19 år da hun fødte datteren som ble tatt fra henne.

Etter at arkivene fra Franco-diktaturet ble åpnet, har en rekke slike rystende historier kommet frem i spanske medier. Bare i løpet av den siste uken har mediene avdekket 100 slike adopsjoner, og flere vil trolig komme, skriver Canariposten, som følger saken.

Fikk ikke se døde tvillinger

Totalt kan så mange som 30.000 barn ha blitt stjålet i perioden fra 1936 til 1978. Man tror at de fleste barna fortsatt lever, uten å kjenne sin virkelige identitet.

Antonia Melián fødte to identiske tvillinggutter for 37 år siden. Etter to dager fikk hun beskjed om at tvillingene var døde, uten at verken hun eller ektemannen fikk se dem. I dag er de sikre på at guttene ble stjålet fra dem.

- Hvem kunne forestille seg noe sånt, spør den gråtkvalte moren i intervju med Canarias7.

Familien har levd i uvisshet i alle disse årene, og prøver i dag å spore opp barna sine.

Det er den profilerte spanske dommeren Baltasar Garzón som leder etterforskningen av krigsforbrytelsene.

- Krigsforbrytelsene som ble begått under borgerkrigen er den største skampletten i landets historie, og Spania kan ikke leve med uvissheten av det å ikke vite hva som skjedde med de mange tusen ofrene som fortsatt er savnet, og alle barna som ble stjålet, har Garzón uttalt, ifølge Canariposten.

- Nonner stjal barn

Etterforskerne er nå i gang med å granske arkivet for å finne ut hva som skjedde med disse barna. Man vet at noen ble adoptert bort med en gang, mens andre ble plassert på lokale barnehjem drevet av katolske nonner, som igjen gav bort barna til høytstående Franco-sympatisører.

På Kanariøyene var det spesielt barnehjemmene la Casa Cuna de Tenerife og Montana la Data, som drev denne uhyggelige praksisen, ifølge Canariposten.

Bevis borte

Felles for de fleste av disse adopsjonstilfellene er at det ikke finnes journaler. I tillegg er mange av de involverte sykepleierne eller nonnene døde, noe som gjør det vanskelig å få rede på det som skjedde.

Spania var på denne tiden et reaksjonært diktatur hvor Franco styrte landet med jernhånd. Under borgerkrigen forsvant så mange som 300.000 innbyggere som fortsatt ikke er funnet. De fleste av dem ble henrettet og kastet i massegraver.

De aller fleste av mødrene som ble fratatt barna sine var ressurssvake analfabeter, og med Franco-tilhengere i alle ledende stillinger i den offentlige administrasjonen var det umulig å klage eller søke etter barna i registre. I dag er det opprettet en interesseorganisasjon, el Colectivo Sin Identidad, som jobber for å hjelpe alle mødrene med å kartlegge de ulovlige adopsjonene.

Personvernpolicy