- Store sportsbegivenheter kan være livsfarlig

Kan være farlig for hjertet: Anders Lindegaard fortviler etter Aalesunds tap mot Brann i Tippeligaen ifjor. Nå har amerikanske forskere funnet ut at det å se sitt favorittlag tape kan være livsfarlig for de med hjertesvikt. Foto Scanpix.
Kan være farlig for hjertet: Anders Lindegaard fortviler etter Aalesunds tap mot Brann i Tippeligaen ifjor. Nå har amerikanske forskere funnet ut at det å se sitt favorittlag tape kan være livsfarlig for de med hjertesvikt. Foto Scanpix.

Å se laget ditt tape kan føre til hjertesvikt, mener amerikanske forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å se laget sitt vinne virker opphissende på kroppen, mens det å se sitt lag tape gjør vondt. Faktisk så vondt at det kan være dødelig har forskere ved University of Southern California funnet ut.

De har sammenlignet antall dødsfall i Los Angeles i 1980 og 1984. To år hvor et lokalt lag nådde Super Bowl, finalen som avslutter en lang sesong med amerikansk fotball i ligaen NFL. Og ifølge forskerne er det en sammenheng mellom tap eller seier i Super Bowl og antall dødsfall som følge av hjertesvikt, melder Forskning.no

Tallene viser at antallet dødsfall skjøt i været 14 dager etter at Los Angeles Rams (i dag St. Louis Rams) tapte sin Super Bowl-finale mot Pittsburgh Steelers i 1981.

Til sammenligning falt antallet dødsfall i samme periode tre år senere da Los Angeles Raiders i 1984 banket Washington Redskins uten noe stort drama. Ifølge forskerne er årsaken til denne forskjellen fortsatt uklar, men de antar at hjerteproblemer som følge av tapet kan være en årsak. Hjerte-dødsfallene rammet både menn og kvinner av alle raser og særlig folk over 65 år.

Dobbelt så stor sjanse for hjertedødsfall under VM

Også lignenede tall fra Tyskland støtter denne teorien. Under VM i 2006 undersøkte tyske forskere fra München over 4 000 tilfeller av hjerteproblemer over flere perioder, og konkluderte med at risikoen for å dø av hjerteproblemer på en dag hvor det tyske landslaget spilte en viktig kamp, var mer enn dobbelt så høy sammenlignet med normale dager utenfor VM-sluttrunden.

Blant de døde på kampdager hadde hele 47 prosent i forveien problemer med hjerte/kar-sykdommer. På en normal dag var tallet 29 prosent.

- Hjertet overanstrenger seg

Jan Skov Jensen fra kardiologisk avdeling ved Gentofte Sygehus i Danmark tror at store begivenheter kan få hjertet til å overanstrenge seg og dermed kunne være farlig for personer som allerede er hjertesyke.

– Hvis man har en forkalkning i hjertets kranspulsårer, kan både fysisk og psykisk stress få adrenalinet til å stige i blodet.

– Da begynner hjertet å slå raskere, og dermed kreve mer oksygen, og det kan framkalle symptomer hvis man er syk på forhånd, forklarer Jensen, som også er klinisk professor ved Institut for Kirurgi og Intern Medisin på Københavns Universitet.

Les også: Slik vet du at du har hjerteinfarkt.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy