SV-krav om klarere Libya-mandat

SV-leder Kristin Halvorsen forsikret i sin tale til SV-landsmøtet fredag at med SV i regjering vil Lofoten og Vesterålen vil bli varig vernet. Foto: Scanpix.
SV-leder Kristin Halvorsen forsikret i sin tale til SV-landsmøtet fredag at med SV i regjering vil Lofoten og Vesterålen vil bli varig vernet. Foto: Scanpix.

Sosialistisk Ungdom krever at de norske kampflyene sendes hjem dersom det ikke straks blir klarere hva målet med det militære engasjementet i Libya er.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi kan ikke bidra når mandatet er så uklart som det er i øyeblikket. FNs sikkerhetsråd må snarest møtes for å klargjøre hva som er målet med operasjonen, sier SU-leder Olav Magnus Linge til NTB.

SV-ledelsen har stilt seg bak regjeringens beslutning om å sende norske kampfly til Libya. Avgjørelsen vil bli heftig debattert under partiets landsmøte på Lillestrøm i helgen.

– Det foreligger en FN-resolusjon, og vi motsetter oss ikke norsk deltakelse. Men klare forutsetninger må ligge til grunn, sier Linge.

Han understreker at det er lite som skiller hans syn fra partiledelsens, og sier SU er innstilt på å forhandle om en samlende løsning før salen går til votering på søndag.

Motforestillinger

Linge og SV-ledelsen er enige om at den politiske ledelsen for de internasjonale styrkene skal være bredt sammensatt og også inkludere Norge. Det er også enighet om at hensikten med kamphandlingene må være å beskytte de sivile, ikke styrte det sittende regimet.

– Problemet er at disse spørsmålene ikke er tilstrekkelig avklart, sier Linge.

SV-leder Kristin Halvorsen innrømmet i sin tale til landsmøtet fredag at hun har klare motforestillinger mot å delta i krigshandlingene, men mener Norge må stille opp for FN og viser til at operasjonene også har støtte fra Den arabiske liga.

– Regjeringen ga sitt ja til å sende fly fordi det er viktig å støtte de demokratiske revolusjonene som akkurat nå skjer i Midtøsten. Dersom de diktatorene som ikke rettet våpen mot sine egne mistet makten, mens de som angrep sitt eget folk ble sittende, ville hele denne demokratiske revolusjonen stanse opp, sa hun.

SV-veteran Stein Ørnhøi sier til NTB at han regner med at partiledelsen vil få romslig støtte for sitt syn på den norske Libya-deltakelsen under landsmøtet.

– Vi kan ikke være for FN-resolusjonen og imot at den settes ut i livet. Men vi må kunne diskutere hvordan den operasjonaliseres og hvem som skal ha kommandoen, sier han.

Lofoten-seier

På tross av Libya-krisen er det et oppstemt SV som setter hverandre stevne denne helgen. Seieren i slaget om Lofoten gir selvtillit.

I landsmøtetalen avfeide Kristin Halvorsen alt snakk om at den utsatte konsekvensutredningen for Lofoten bare er «en halv seier».

– Vi skal vinne Lofoten og Vesterålen ikke bare én og to ganger, men tre, fire og fem. Det er riktig som noen sier at seieren ikke er evig, siden heller ingen sitter evig på Stortinget. Men så lenge SV er i regjering, skal ikke dette helt spesielle området åpnes for oljevirksomhet, sa partilederen og høstet dundrende applaus.

På to punkter tok SV-lederen selvkritikk på vegne av eget parti. Næringspolitikken har vært lite framtredende, men det skal en egen prosjektgruppe nå gjøre noe med.

– Foran stortingsvalget i 2013 skal vi være kjent som et næringsparti, sa Halvorsen, som også mener SV har vært for dårlige til å få fram bredden i egen asyl- og innvandringspolitikk.

– Jeg er stolt over at vi er et korrektiv til de andre partiene når det gjelder situasjonen for papirløse og enslige mindreårige asylsøkere. Men vi har aldri ment at alle som kommer hit skal få opphold – og det må vi få klarere fram.

Les flere nyheter på ABC Nyheters forside

Personvernpolicy