Europabevegelsen:

- Norge marginalisert i verden

Heller én av 28 enn egen stemme: Paal Frisvold mener Norge er marginalisert i verden fordi vi ikke er med i EU. Foto: Thomas Vermes
Heller én av 28 enn egen stemme: Paal Frisvold mener Norge er marginalisert i verden fordi vi ikke er med i EU. Foto: Thomas Vermes

I morgen vil Europabevegelsen programfeste at Norge er marginalisert ute i verden fordi vi ikke er EU-medlem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det vil Europabevegelsen fastslå på sitt landsmøte i helga, trass i at Norge har sin egen stemme i mange internasjonale organer. 27 EU-land lar seg representere av én felles røst, byråkrater fra EU-kommisjonen.

«Slik marginaliseres Norges rolle i Europa og i verden.», heter det i utkast til et nytt politisk arbeidsprogram.

- Bare pengene teller

- Norge har en mer marginal rolle innad i EU enn de som er med i EU. Men hvordan kan dere hevde at Norge som taler med egen stemme og til dels gjør seg bemerket i FN og WTO, er mer marginalisert ut i verden?

- Fordi budskapene våre blir mer marginalisert. Ta klima: Ja, vi blir lagt merke til når vi legger penger på bordet. I forhandlingene har vi helt marginal rolle, sier Europabevegelsens leder Paal Frisvold til ABC Nyheter.

Les også: Europabevegelsen går for ny folkeavstemning.

- Norge er haleheng

Som eksempel trekker han fram FNs klimatoppmøte i Cancún sist desember.

- Der ble det oppnevnt seks arbeidsgrupper. Tre av dem besto av EU-land. Norge fikk ikke noen rolle.

- Det samme ser vi i Verdens handelsorganisasjon WTO og mange andre fora, legger Frisvold til.

- Norge blir et haleheng. I visse situasjoner hvor EU er sterkt splittet, kan Norge spille en rolle, legger han til.

Senest 18. mars skrev ABC Nyheter at Norge var ett av 38 utvalgte land som diskuterte innad i WTO. EUs medlemsland var representert med én røst.

Les: Kan slappe av for WTO.

Norsk stemme i WTO

- I WTO som jeg har fulgt tett siden opprettelsen i 1994, har Norge hatt en uforholdsmessig framtredende rolle. Både med forhandlingsledelse og med en egen stemme side om side med EU. Der er 27 EU-land representert som har én kommisjons-stemme for alle de 27 medlemslandene?

- Ja i visse tilfeller er EU splittet, og det er bra at Støre er så anerkjent. Men helhetlig i FN, OECD og alle andre områder, er EU viktigste budbringer for våre synspunkter og verdier, kommenterer Frisvold.

- Enten EU er splittet eller ikke i WTO, blir de jo reptresentert med én stemme, Kommisjonens?

- Det er riktig at EU representeres med én stemme i WTO, IMO og andre organisasjoner. I en helhetsvurdering vil Norge være best tjent med å være innenfor EU, konkluderer Paal Frisvold.

Les om Europabevegelsens landsmøte: Nei til isolasjon.

Andre kommer til Norge

ABC Nyheter er kjent med at andre nordiske land både under FN- og WTO-forhandlinger kommer til Norge for å få oppdateringer om hva som egentlig skjer.

Les fra FN i Nagoya: Mer norsk innflytelse i EU?

Vi vet også at nordiske land for eksempel i miljøforhandlinger underhånden har bedt Norge fremme forslag de selv ikke har fått enighet om i EU, og derfor heller ikke har anledning til å fremme selv internasjonalt.

Les andre nyheter her.

Personvernpolicy