Første stråleskader ved japansk atomanlegg

Tre arbeidere ved det havarerte atomkraftverket i Fukushima er lagt inn på sykehus etter å ha blitt utsatt for radioaktiv stråling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er første gang det er registrert personskade fra stråling. Hittil har alle personskader på arbeidere ved kraftverket vært mekaniske skader, sier Per Christer Lund ved den norske ambassaden i Tokyo til NTB.

Reparasjonsarbeidet ved reaktor 3 i Fukushima Daiichi ble stanset fredag etter at de tre arbeiderne ble utsatt for stråling som er 10.000 ganger over normalnivået. Det er nok til å endre DNA og øke kreftfaren.

– Arbeiderne ble utsatt for betastråling mot føttene fordi de ikke hadde god nok beskyttelse, forteller Lund.

Det er ikke klart om det skyldes at utstyret ikke var godt nok, eller om de slurvet med utstyret de hadde.

Se også: Her blir de stråleskadde flyttet

Beholderen skadd?

Ifølge nyhetsbyråene var støvlene deres for korte til å hindre at radioaktivt vann sivet inn mens de la ut elektriske ledninger i bygningens kjeller som ledd i arbeidet med å få kjølesystemet i gang igjen.

Alle tre ble utsatt for stråling på opp mot 180 millisievert, som er tre ganger nivået som er tillatt for arbeidere på atomkraftverk og nær grensa for det som tillates under kriser.

En så høy radioaktivitet kan tyde på at beholderen til brenselstavene i reaktoren er skadd og at radioaktivt materiale derfor har lekket ut, sier eksperter.

Det japanske atomkrafttilsynet sier imidlertid at det ikke er noen tegn til at det er brudd i kapselen. De sier strålingen kan ha kommet fra utlufting eller vannlekkasjer i rør eller ventiler.

Ikke oversikt

To uker etter jordskjelvet og tsunamien erkjenner kraftverkets eier Tokyo Electric Power Co (Tepco) at de ennå ikke har overblikk over situasjonen og kontroll med kjernekraftverket, ifølge AFP.

Fredag ble det også meldt at sterkt radioaktivt vann stanset arbeidet med å stabilisere reaktor 1 og 2, og det japanske atomkrafttilsynet meldte at reaktor 1 kan være betydelig mer ødelagt enn hittil antatt.

Japanske myndigheter har også oppdaget at radioaktive stoffer har lekket til steder som ligger langt fra reaktor nummer 3.

Bedt om å flytte

Fredag oppfordret myndighetene alle som fortsatt bor i området fra 20 til 30 kilometer fra Fukushima-anlegget, til å reise bort frivillig. Hittil er de bare bedt om å holde seg inne, mens hundretusener av mennesker som bodde nærmere enn 20 kilometer, ble evakuert etter jordskjelvet.

Lund sier at strålingsnivået akkurat i reaktorområdet fortsatt er ekstremt høyt, men at det ikke har vært noen forandringer i Tokyo.

– Situasjonen er uavklart og farlig fremdeles, men det er et positivt tegn at strømmen er gjenopprettet til noen av enhetene, sier han.

Faren reduseres

Faren for en katastrofe reduseres for hver dag som går siden anlegget ble slått av og fisjonsprosessen avbrutt straks jordskjelvet skjedde. Det som er om å gjøre nå, er å holde anlegget nedkjølt så det ikke skjer en nedsmelting.

Lund sier at problemet er alle de små og store uforutsatte hendelsene som forstyrrer arbeidet med å få kontroll over kjølingen.

Han understreker at det ikke fins noen fare for oss i Norge, heller ikke i Korea der han befinner seg for å orientere nordmenn bosatt der om situasjonen.

Den eneste måten radioaktivitet fra Fukushima kunne nå Norge, er gjennom mat. Men den japanske matsikkerheten er svært god, og faren for at radioaktiv mat blir eksportert er svært liten, sier han.

Høy radioaktivitet påvist i Kina

To japanere er innlagt på sykehus i Kina etter at de ble testet og det ble påvist høye verdier av radioaktivitet på dem.

Det opplyste kinesiske tollmyndigheter fredag.

Nivåene av radioaktivitet skal være langt over grenseverdiene. De to japanerne omtales som «reisende» og kom onsdag til byen Wuxi øst i Kina.

De to skal ikke utgjøre noen fare for andre.

(©NTB)

Personvernpolicy