Assad på gli etter blodig aksjon i syrisk by

Over hele verden har det vært demonstrasjoner mot regimet i Syria. Demonstrantene krever en oppheving av unntakslovene. De vil også at regimet slutter å støtte det sjiamuslimske prestestyret i Iran og Hizbollah-bevegelsen i Libanon. Foto: AFP / Scanpix.
Over hele verden har det vært demonstrasjoner mot regimet i Syria. Demonstrantene krever en oppheving av unntakslovene. De vil også at regimet slutter å støtte det sjiamuslimske prestestyret i Iran og Hizbollah-bevegelsen i Libanon. Foto: AFP / Scanpix.

Syrias president har begynt å snakke om demokratiske reformer. Men opposisjonen fnyser av utspillet. I byen Deraa roper sørgende syrere fortsatt på frihet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ni unge syrere ble torsdag gravlagt i byen som de siste dagene er blitt et samlingspunkt for opposisjonen.

20.000 mennesker skal ha deltatt i prosesjonen mens de sang om «frihet» og «martyrenes blod», som de håper ikke er spilt forgjeves.

Byens sykehus har bekreftet at i alt 37 mennesker ble skutt og drept da sikkerhetsstyrker onsdag stormet en gammel moské og skjøt inn i folkemengden. Flere hundre skal ha blitt såret.

Torsdag kveld holdt en av president Bashar al-Assads rådgivere en pressekonferanse i Damaskus, der han fremholdt at det ikke var presidenten som ga sikkerhetsstyrkene ordre om å skyte.

Han sa også at Assad vil danne en komité som skal vurdere landets unntakslover, samt tiltak for å bedre folks levekår.

Han skal også være villig til å endre lover som dreier seg om pressefrihet og politisk virksomhet.

Krever strakstiltak

– Viktige forandringer er i vente i Syria, kunngjorde Assads medierådgiver Butheina Shaaban.

Sentrale opposisjonsledere avviser imidlertid utspillet. De krever at Assad tar grep med det samme ved blant annet å løslate tusenvis av politiske fanger, åpne for ytringsfrihet og forsamlingsfrihet, samt oppheve unntakslovene som har styrt Syria og gitt sikkerhetsstyrkene frie tøyler siden 1963.

I byen Deraa, 120 kilometer sør for Damaskus, kommer utspillet uansett for sent for mange.

Onsdagens blodige aksjon har skapt stor fortvilelse, og fortsatt er det foreldre som leter etter sine savnede sønner.

– Det er sikkert mer enn 100 døde, og byen trenger en uke for å begrave sine martyrer, sier menneskerettsaktivisten Ayman al-Asswad på telefon til nyhetsbyrået AFP.

Kvinner og barn skal være blant ofrene, deriblant en elleve år gammel jente som befant seg i en ambulanse sammen med en lege. Men opplysningene lar seg ikke bekrefte. Syriske myndigheter sier at kun ti personer ble drept.

Torsdag var bygatene i Deraa folketomme, mens svartkledde politistyrker passet på at det ikke ble arrangert nye demonstrasjoner. Det var også utplassert skarpskyttere på hustakene, ifølge kilder i byen.

Bryter tabu

Demonstrantene krever ikke bare en oppheving av unntakslovene. De vil også at regimet slutter å støtte det sjiamuslimske prestestyret i Iran og Hizbollah-bevegelsen i Libanon. Til nå har det vært tabu å kritisere regimets utenrikspolitikk.

Baath-partiet, som har hatt makten i 48 år, har for vane å slå hardt ned på alle former for opposisjon.

I 1982 sendte faren til president Bashar al-Assad, Hafez al-Assad, soldater til byen Hama for å knuse en væpnet gren av Det muslimske brorskap. Tusenvis skal ha blitt drept.

Myndighetene anklager demonstrantene i Deraa for å være salafister, tilhengere av en ortodoks og fundamentalistisk retning innen sunniislam.

Etter å ha stormet Omari-moskeen i sentrum av byen onsdag, viste sikkerhetsstyrkene fram bilder av store mengder våpen og penger som de hevdet ble funnet inne i moskeen.

Mens 70 prosent av innbyggerne i Syria er sunnier, er makteliten sjiamuslimske alawitter, som kun utgjør 15 prosent av befolkningen. Cirka 10 prosent er kristne.

I byen Deraa, 120 kilometer sør for Damaskus, døde flere demonstranter onsdag 23. mars. Foto: Reuters / Scanpix.I byen Deraa, 120 kilometer sør for Damaskus, døde flere demonstranter onsdag 23. mars. Foto: Reuters / Scanpix.

Personvernpolicy